Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που αγοράζουμε ή χρησιμοποιούμε σήμερα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφημίζονται. Ένας τρόπος να διαφημιστεί κάτι είναι να πλασαριστεί ως … η νέα μόδα … Δυστυχώς, ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται και για κλινικά προϊόντα υγείας και μάλιστα προϊόντα τα οποία όταν δε χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία. Θύμα της μόδας δε θα μπορούσαν να μην είναι και τα προβιοτικά.

έντερο-χλωρίδα-εξέταση

 

Όλο και περισσότεροι …”ειδικοί” εμφανίζονται πλέον που λένε: πάρε το τάδε προβιοτικό είναι το καλύτερο ή πάρε το δείνα προβιοτικό γιατί έχει περισσότερους μικροοργανισμούς. Κανείς όμως δεν μπαίνει στην κλινική πραγματικότητα της εντερικής χλωρίδας και η συντριπτική πλειοψηφία των …”ειδικών” αυτών δεν έχει καν ιδέα ποιά στελέχη περιέχει ένα συγκεκριμένο σκεύασμα και πώς/πότε αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα:

 

  • Μπορούν όλοι άφοβα να πάρουν προβιοτικά, ό,τι κυκλοφορεί στο εμπόριο: ΛΑΘΟΣ

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια τα οποία παράγουν ουσίες όπως η βιταμίνη Κ, η σεροτονίνη, το συνένζυμο Q10 κ.ά. τα οποία είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το να παίρνουμε οποιαδήποτε στελέχη στην τύχη φυσικά δεν έχει καμία κλινική αξία. Για να γίνει σωστή αναπλήρωση και να δούμε οφέλη μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να γίνει χαρτογράφηση του εντέρου, ανάκτηση των καλλιεργειών, να γίνει ποσοτικοποίησή τους και στο τέλος να καταρτιστεί εξατομικευμένη δοσολογία από τα αναγκαία και μόνο μικρόβια και όχι απ’ όλα.

εντερική-χλωρίδα-υγεία

  • Τα προβιοτικά που κυκλοφορούν περιέχουν όλα τα βακτήρια που απαιτούνται: ΛΑΘΟΣ

Ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα προβιοτικό που να έχει τα απαραίτητα μικρόβια. ΚΑΝΕΝΑ. Ακόμα και αυτά που λένε κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον ανεπαρκή. Επί παραδείγματα, υπάρχει ένα στέλεχος της Ε. coli, το οποίο όχι μόνο δεν μας κάνει κακό, αλλά συνδέεται με δεκάδες ευεργετικές δράσεις στο έντερο και τα συστήματα του ανθρώπου. Το στέλεχος αυτός παράγει σημαντικότατες ουσίες, και είναι απαραίτητο για τη σωστή κινητικότητα του εντέρου και την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεσή μας.

  • Τα προβιοτικά διατηρούνται εκτός ψυγείου: ΛΑΘΟΣ

Τα προβιοτικά που θεωρητικά είναι ειδικά φτιαγμένα να διατηρούνται εκτός ψυγείου και έχουν πλήρη δραστικότητα είναι μύθος. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κακές συνθήκες υγρασίας και συντήρησης μπορούν να εξοντώσουν στην κυριολεξία όλες τις αποικίες και στο τέλος να καταναλώσετε… ζαχαρίτσα.

  • Δεν έχει σημασία αν έχω κάποιο κάποιο παθογόνο στο έντερο: ΛΑΘΟΣ

Τα προβιοτικά απαιτούν τεράστιες ποσότητες για να αποικίσουν το έντερο: τα περισσότερα σκευάσματα έχουν το πολύ 100 δισεκατομμύρια CFU (Colony Forming Units) τα οποία τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν καν στο έντερο. Και αυτό γιατί το στομάχι μας εκκρίνει το πολύ τοξικό υδροχλωρικό οξύ για αυτό τον λόγο. Για να σκοτώνει μικρόβια. Επιπλέον, η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο αποτρέπει την αποίκιση των ευεργετικών. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε μία πλήρη εικόνα των μικροοργανισμών στο έντερο και στη συνέχεια να καταρτίσουμε την προβιοτική αγωγή με γνώμονα όλα τα δεδομένα.

προβιοτικά-εξέταση-έντεροΠολύς κόσμος παίρνει κάποιο προβιοτικό και μάλιστα για πολύ καιρό και επειδή δεν είδε κάποια βελτίωση το σταματάει και θεωρεί ότι απέτυχαν τα προβιοτικά. Όμως δεν είναι έτσι. Να τονιστεί επίσης ότι οι μικροβιολογικές καλλιέργειες που γίνονται στα συνήθη εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να μετρήσουν ελάχιστους μικροοργανισμούς και μόνον ένα ή δύο στελέχη (strains) αυτών. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί για να πάρουμε μία πολύ καλή εικόνα της χλωρίδας μας.

 

Για να γίνει σωστή αποίκιση και να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών πρέπει να γίνει η ακόλουθη διαδικασία.

 

  1. Πλήρης καταγραφή της εντερικής χλωρίδας. Αυτό μπορεί να γίνει με απόλυτη ακρίβεια και ευαισθησία με την μοναδική στην Ελλάδα εξέταση της χαρτογράφησης της χλωρίδας. Είναι η πιο πλήρης και ποσοτική μέτρηση όλης της ευεργετικής χλωρίδας, των βακτηριακών παθογόνων και των μυκήτων παγκοσμίως, καθώς εγγυάται για αυτό η Genova Diagnostics. Παράλληλα, για κάθε ένα μικροοργανισμό που θα βρεθεί θα γίνει αντιβιόγραμμα, τόσο με συνθετικές ουσίες (αντιβιοτικά) αλλά και με φυσικές ουσίες. Πράγματι, σε πολλές περιπτώσεις, το συμπυκνωμένο εκχύλισμα σκόρδου είναι ανώτερο από κοινές αντιβιώσεις, και έτσι δεν απαιτείται η χορήγηση χημικών φαρμάκων.
  2. Ανάλυση των αποτελεσμάτων και συσχέτιση συγκεντρώσεων προβιοτικών με παθογόνα. Το ποιο σκεύασμα θα δοθεί τελικά είναι άμεσα εξαρτημένο από το χάρτη του εντέρου. Μόνο κάποιος εξειδικευμένος μπορεί να διακρίνει σωστά και να δώσει την κατάλληλη δοσολογία. Να τονιστεί ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία και ο χρόνος που θα γίνει η λήψη, αλλά και η εντερική κατάσταση.

Μόνο στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής υπάρχει η δυνατότητα της χαρτογράφησης με τον πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο τρόπο. Επικοινωνήστε τώρα για να γνωριστείτε με τον “εσωτερικό σας κόσμο”

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close