Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Πόσες φορές δεν έχετε έρθει σε ρήξη / διαπληκτιστεί με το παιδί σας για θέματα φαγητού; Είτε για τις επιλογές τους, είτε για τις γκρίνιες για συγκεκριμένα φαγητά, είτε για την επίμονη επιθυμία τους για λιχουδιές, είτε για την αποφυγή «υγιεινών επιλογών» από αυτά όπως φρούτα και λαχανικά; Είναι γεγονός ότι η υιοθέτηση των διατροφικών συνηθειών γίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό από την παιδική ηλικία και επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και το βάρος των παιδιών. Στη διαμόρφωση των συνηθειών αυτών πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς και η οικογένεια γενικότερα αλλά και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το σχολικό περιβάλλον, η επίδραση από φίλους κτλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταία ερευνητικά δεδομένα, τα αποτελέσματα όχι μόνο δεν είναι ενθαρρυντικά αλλά είναι και ανησυχητικά. Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις άσχημες διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το 2010 ήταν υπέρβαρα 43 εκατομμύρια παιδιά (6,7%) κάτω από 5 ετών σε όλο τον κόσμο και προβλέπεται ότι το 2020 θα αυξηθούν σε 60 εκατομμύρια (9,1%). Στην Ελλάδα, σε μία πρόσφατη μελέτη που έγινε σε 10 περιοχές σε παιδιά 10-12 ετών, το ποσοστό των υπέρβαρων ήταν περίπου 29%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα.

Η αναγκαιότητα της θεραπείας στα παιδιά είναι μεγάλη τόσο λόγω των διάφορων βιολογικών και ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της παιδικής παχυσαρκίας όσο και της μεγάλης πιθανότητας τα παχύσαρκα παιδιά να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Επιπλέον τα παχύσαρκα παιδιά και οι έφηβοι εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη και άλλες σοβαρές διαταραχές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο στην ενήλικη ζωή. Είναι αξιοσημείωτο το ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά θανάτου στους ενήλικες που ήταν παχύσαρκα παιδιά ανεξάρτητα από το ενήλικο βάρος τους. Γι’ αυτό το λόγο η πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας θα πρέπει να ξεκινάει κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Δυστυχώς όμως, λιγότερα από το 20% των παχύσαρκων παιδιών ξεκινούν θεραπεία.

Τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής προτείνουν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διαχείρισης της παιδικής παχυσαρκίας με στόχο τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, την αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό και την άσκηση και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στις επιλογές τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 3μηνο εντατικό πρόγραμμα με εβδομαδιαίες συνεδρίες 1 ώρας (40’ με το παιδί και 20’ με το γονέα ξεχωριστά) και στη συνέχεια δεκαπενθήμερη και μηνιαία παρακολούθηση.
  • Ενασχόληση με διαφορετική διατροφική συμπεριφορά σε κάθε συνεδρία. Το ίδιο το παιδί θέτει στους στόχους για τον εαυτό του για την επόμενη εβδομάδα.
  • Διαδραστικά παραδείγματα διατροφής (με εικόνες, ζωγραφιές, προπλάσματα – ψεύτικα τρόφιμα) και προσαρμογή παραδειγμάτων στο πρόγραμμα και το περιβάλλον του παιδιού (π.χ. σχολείο, άθλημα κτλ.).

Η συμμετοχή του γονέα είναι υποστηρικτική και βοηθητική ώστε να πετύχει το παιδί τους εκάστοτε στόχους.

Για να ενημεωθείτε αναλυτικά επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.