Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γραφιστικό για την πρόληψη του καρκίνου

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η σωστή διαχείριση της μικροβιακής οικολογίας του εντέρου, αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη αλλά ακόμα και την αναστροφή του καρκίνου.

Τα βακτήρια του εντέρου έχουν συσχετισθεί με αρκετές παθήσεις όπως παχυσαρκία, ο διαβήτης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Πλέον, οι ερευνητές είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι εξαιρετικά ωφέλιμα στην πρόληψη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μια νόσος από τη φύση της πολυπαραγοντική και για το λόγο αυτό παραμένει στην πρώτη γραμμή έρευνας ασθενειών λόγω της εξάπλωσης του και την δυσκολία στην αντιμετώπισή του. Συνεπώς, αναζητούνται καινοτόμες ιδέες για την εξακρίβωση των μηχανισμών παθογένειας του καρκίνου.

Μπουκάλι ΚεφίρΕρευνητές απέδειξαν ότι τα αντιφλεγμονώδη βακτήρια του εντέρου τα οποία θεωρούνται ευεργετικά, μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμη και να σταματήσουν εντελώς της ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Απομονώνοντας τα βακτήρια Lactobacillus johnsonii 456 τα οποία χρησιμοποιούνται και στην παραγωγή γιαουρτιού, κεφίρ και κομπούχας, βρέθηκε ότι τα βακτήρια είχαν την ικανότητα να μειώσουν την ζημιά που προκαλείται σε γονίδια, και κυρίως φλεγμονές οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση ασθενειών.

Ερευνητές απέδειξαν ότι τα αντιφλεγμονώδη βακτήρια του εντέρου μπορούν να επιβραδύνουν ή και να σταματήσουν εντελώς την ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων καρκίνου

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εντερικών βακτηρίων και της ανάπτυξης λεμφώματος. Επομένως, με τα νέα αυτά δεδομένα οι γιατροί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν στοχευμένα και εξατομικευμένα να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου αναλύοντας τα βακτήρια του εντέρου. Από τη στιγμή που θα ποσοτικοποιηθούν και θα γίνει στελέχωση τους μπορούμε εκλεκτικά να εκριζώσουμε προφλεγμονώδη βακτήρια και βακτήρια που έχουν συσχετιστεί με καρκινογένεση και να εισάγουμε σταδιακά αντιφλεγμονώδεις ποικιλίες. Η τεχνική του 16SRNA μας επιτρέπει μια πολύ λεπτομερή ανάλυση της χλωρίδας σε πολύ υψηλή ευκρίνεια.

Η κλινική μας είναι η μοναδική στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία 16sRNA με αποτέλεσμα την ακριβή ταυτοποίηση ενός μεγάλου αριθμού στελεχών της εντερικής μικροχλωρίδας.

 

Οι γιατροί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να μειώσουν το ατομικό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου μέσω των εντερικών βακτηρίων

Η έρευνα αυτή έγινε σε ζωικά μοντέλα με προδιάθεση για ανάπτυξη καρκίνου, συγκεκριμένα λευχαιμίας και λεμφώματος. Μετά την ανάλυση των μεταβολιτών στα ούρα και στα κόπρανα των μοντέλων, οι ερευνητές βρήκαν παρουσία αντικαρκινικών μεταβολιτών μόνο στην ομάδα που της χορηγήθηκε η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα. Αυτά τα πειραματόζωα έζησαν τα τετραπλάσια χρόνια καθώς το λέμφωμα ήταν δύο φορές πιο χρονοβόρο στην εμφάνιση του και επιπλέον υπήρχε μεγαλύτερη αποδοτικότητα στον οξειδωτικό μεταβολισμό και στο μεταβολισμό του λίπους.

Γενικά, η έρευνα αυτή προτείνει πιθανές εξηγήσεις για το πώς η μικροβιακή χλωρίδα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου, κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε θεραπεία, με την αξιοποίηση επίσης και των προβιοτικών στην πρόληψη του καρκίνου.

Γενικά, η έρευνα αυτή δίνει πιθανές εξηγήσεις για το πώς η μικροβιακή χλωρίδα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου, κάτι το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε θεραπεία , με την αξιοποίηση επίσης και των προβιοτικών στην πρόληψη του καρκίνου. Επιπλέον, αυτές οι γνώσεις προσφέρουν ενδιαφέρουσες στρατηγικές για να συνεχιστούν οι έρευνες στο να μειωθούν τα περιστατικά που εμφανίζουν όγκους, στον πληθυσμό που έχει προδιάθεση για καρκίνο.

 

Στα NUTRILABS έχοντας την δυνατότητα ακριβούς ποιοτικής και ποσοτικής ανίχνευσης του εντερικού μικροβιώματος, εφαρμόζουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ειδικά διατροφικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα μικροβιακού επαναποικισμού του εντέρου.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.