Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
Mar 30, 2015

αυτισμός-μικροχλωρίδα

Αυτισμός και μικροχλωρίδα του εντέρου

Μία μεγάλη μερίδα ασθενών με αυτισμό υποφέρει από διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Συχνά διαπιστώνεται εντερική φλεγμονή και μυκητιασικές λοιμώξεις. Αυτό φανερώνει μία σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και διαταραχών της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Η επιστημονική έρευνα των τελευταίων χρόνων αποκαλύπτει ότι ο αυτισμός και τα γαστρεντερικά συμπτώματα που συνοδεύουν την ασθένεια συνδέονται με πολύ συγκεκριμένες αλλαγές στην εντερική χλωρίδα και μειωμένη ποικιλότητα των μικροοργανισμών του εντέρου.


Αυτισμός και προβιοτική θεραπεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Medicine Insights: Pediatrics, η προβιοτική θεραπεία μειώνει τα επίπεδα της μυελοϋπεροξειδάσης και του χαλκού σε αυτιστικά παιδιά.

προβιοτικά

Μυελοϋπεροξειδάση: Ένζυμο που βρίσκεται στα κοκκία των ουδετερόφιλων και των μονοκυττάρων του αίματος. Φυσιολογικά δρα έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και συμμετέχει στην ανοσολογική απόκριση.

Αυξημένα επίπεδα μυελοϋπεροξειδάσης: Τα υψηλά επίπεδα του ενζύμου δεν είναι επιθυμητά καθώς σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, αρτηριοσκλήρυνση, καρκινογένεση και εκφυλιστικά νευρολογικά νοσήματα. Η μυελοϋπεροξειδάση είναι δείκτης φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.

Βαρέα μέταλλα και μικροχλωρίδα: Οι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο έρχονται σε επαφή με διάφορα μέταλλα (όπως ο χαλκός) που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Αλληλεπιδρώντας με αυτά, οι μικροοργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χορήγηση προβιοτικών σε αυτιστικά παιδιά είναι δυνατόν να μειώσει την εντερική φλεγμονή και να βελτιώσει την εντερική λειτουργία, ανακουφίζοντας από τα ενοχλητικά συμπτώματα.


Πολλαπλές οι ωφέλειες από τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (π.χ. Lactobacilli, Bifidobacteria, Streptococcus thermophilus) με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του εντέρου (και όχι μόνο):

  • Διευκολύνουν την πέψη
  • Βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου
  • Ενισχύουν το μεταβολισμό
  • Εξισορροπούν τη μικροχλωρίδα του εντέρου: Ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών βακτηρίων» και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών
  • Προγραμματίζουν και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προστατεύουν από την απορρόφηση βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό
  • Δρουν θεραπευτικά έναντι αρκετών παθήσεων όπως οι χρόνιες και οξείες φλεγμονές του εντέρου, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η σχετιζόμενη με τη λήψη αντιβιοτικών διάρροια, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού κ.α.
  • Καθότι η υποβάθμιση της εντερικής υγείας συνδέεται με πάρα πολλές ασθένειες, τα προβιοτικά προάγουν την υγεία του οργανισμού.

Μόνο στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής μπορείτε να βρείτε την πλήρη εξέταση χαρτογράφησης της εντερικής σας χλωρίδας. Πρόκειται για μία απόλυτα εξειδικευμένη μέτρηση των ωφέλιμων και παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έντερο σας. Η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει διαταραχές στους πληθυσμούς των μικροοργανισμών και να κατευθύνει με ασφάλεια τη χορήγηση των κατάλληλων (για κάθε ασθενή) συμπληρωμάτων.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.