Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

 

Οι γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα), ταλαιπωρούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Η χορήγηση προβιοτικών διαφημίζεται ως λύση στην αντιμετώπιση τέτοιων διαταραχών.
Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

 

Εικαστική απεικόνιση προβιοτικών βακτηρίων
Είναι πράγματι γεγονός πως η συμπληρωματική χρήση προβιοτικών μπορεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου του ευερέθιστου εντέρου.

Το αν όμως θα συμβεί αυτό με μια αυθαίρετη λήψη ενός προβιοτικού σκευάσματος είναι τυχαίο! Επίσης ακόμα και αν τύχει να υπάρξει μια καλυτέρευση, αυτή θα αφορά ορισμένα μόνο συμπτώματα της νόσου.

 

Στα NutriLabs σκοπός μας είναι η οριστική αντιμετώπιση της νόσου, σε όλα τα επίπεδα και όχι απλά η περιστασιακή καλυτέρευση κάποιων συμπτωμάτων της. Αυτό απαιτεί ολιστική και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

 

 

Σε αυτό το άρθρο θα εστιαστούμε στο τι είναι τα προβιοτικά, ποιος είναι ο ρόλος τους, καθώς και γιατί ειδικές εξετάσεις όπως η χαρτογράφηση του εντέρου είναι απαραίτητες να γίνουν πριν τη λήψη τους, αν θέλουμε η λήψη τους να έχει κάποιο (ακόμα και μερικό) αποτέλεσμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

 

Εντερική μικροχλωρίδα

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι, αποτελούμαστε κυρίως από βακτήρια. Στην πραγματικότητα, τα βακτήρια ξεπερνούν σε αριθμό ακόμα και τα κύτταρά μας, με αναλογία 10 προς 1.

Το κύριο σπίτι όλων αυτών των βακτηρίων είναι το έντερο (χρησιμοποιούμε τον όρο κύριο, καθώς βακτήρια βρίσκονται σε κάθε περιοχή του σώματος).

Όλα αυτά τα εντερικά βακτήρια λέγονται με μια λέξη μικροχλωρίδα ή μικροβίωμα.

Η εντερική μικροχλωρίδα, αποτελεί μια ξεχωριστή ‘ταυτότητα’ του κάθε ανθρώπου και διαφέρει σημαντικά σε καθένα από εμάς. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως:

 • Διατροφικές συνήθειες
 • Ιατρικό ιστορικό
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
 • Συνθήκες διαβίωσης
 • Παιδικός Θηλασμός
 • Συνθήκες Γέννησης

Τα διάφορα είδη μικροοργανισμών της χλωρίδας λειτουργούν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και όταν όλα λειτουργούν σωστά προσφέρουν τεράστια οφέλη στον οργανισμό μας.

Οφέλη από μια υγιή εντερική μικροχλωρίδα

 • Ενίσχυση της συνολικής υγείας
 • Εξισορρόπηση ορμονικού συστήματος
 • Καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
 • Καλύτερη διαδικασία πέψης
 • Αποτοξίνωση του σώματος

Αντίθετα διαταραχές στην σύσταση της εντερικής χλωρίδας, σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση των συμπτωμάτων τόσο του ευερέθιστου εντέρου όσο και άλλων παθήσεων (π.χ. διαβήτης). Ειδικά για το ευερέθιστο έντερο η σύσταση της εντερικής χλωρίδας φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην γένεση του συνδρόμου.

Προβλήματα από μια διαταραγμένη εντερική μικροχλωρίδα

 • Εντερικές διαταραχές (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου/Σπαστική Κολίτιδα, Νόσος του Crohn)
 • Ψυχολογικές Διαταραχές (Άγχος, Κατάθλιψη, Απώλεια μνήμης, Δυσλειτουργία γνωστικών λειτουργιών
 • Διαβήτης
 • Λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος (δημιουργία αυτοάνοσων)
 • Μορφές καρκίνου
 • Ποικίλλα εντερικά συμπτώματα (Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Αέρια)

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η σημασία του να έχουμε μια Υγιή εντερική χλωρίδα είναι τεράστια. Τελευταίες έρευνες μάλιστα υπογραμμίζουν πως η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει ακόμα και:

 • Την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος
 • Το χτίσιμο του εντερικού τοιχώματος, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε απειλές
 • Ένα ευρύ φάσμα φαινομένων συμπεριφοράς (όπως η αντίληψη του πόνου, η ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες και στο άγχος)

proviotika-kai-vlavera-baktiria

Ωφέλιμα και Παθογόνα Βακτήρια – Προβιοτικά, Πρεβιοτικά και Συμβιoτικά

Η εντερική μικροχλωρίδα αποτελείται τόσο από ωφέλιμα όσο και από (δυνητικά) παθογόνα βακτήρια. Τα ωφέλιμα ή “καλά” βακτήρια είναι γνωστά με το όνομα προβιοτικά.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι τα ‘καλά’ βακτήρια του εντέρου. Είναι ουσιαστικά αυτά που προκαλούν όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα στην Υγεία μας. Τέτοια βακτήρια είναι:

 • Γαλακτοβάκιλλοι (π.χ. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus plantarium, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei, και Lactobacillus gasseri)
 • Μπιφιδοβακτήρια (π.χ. Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium thermophilum, κ.α.)
 • Saccharomyces boulardii
 • Streptococcus thermophilus
 • και άλλα πολλά

Τα ευεργετικά τους αποτελέσματα είναι πολλά, όπως:

 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Προστασία από βλαβερά βακτήρια
 • Σωστή διάσπαση της τροφής και σωστή πέψη
 • Προστασία από αλλεργίες
 • και άλλα πολλά

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Πρεβιοτικά ονομάζονται τα συστατικών των τροφίμων, που κυρίως είναι ίνες και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Με απλά λόγια δηλαδή, είναι η τροφή που παίρνουν τα προβιοτικά, ώστε να αναπτυχθούν.

Τι είναι τα συμβιοτικά;

Συμβιωτικά είναι ο συνδυασμός των προβιοτικών με τα πρεβιοτικά.

Προβιοτικά και ευερέθιστο έντερο – Υπάρχει σύνδεση;

Όπως είδαμε όταν η εντερική χλωρίδα είναι σε ισορροπία, ολόκληρος ο οργανισμός λειτουργεί φυσιολογικά. Όταν όμως η ισορροία αυτή διαταραχτεί τότε δημιουργούνται ασθένειες με πιο κοινή την Σπαστική Κολίτιδα ή Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου.

Πράγματι, και σύμφωνα με την δική μας μεγάλη κλινική εμπειρία, σε όλους τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στην φυσιολογική σύσταση της εντερικής χλωρίδας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσοστό των ωφέλιμων μικροοργανισμών και να αυξάνεται το ποσοστό των παθογόνων.

Χωρίς ειδικές εξετάσεις όμως δεν ξέρουμε ποιά προβιοτικά λείπουν και πια παθογόνα έχουν υπεραναπτυχθεί!

Η αυθαίρετη λήψη προβιοτικών μπορεί να κάνει ως και κακό γιατί μπορεί να υπερ-συγκεντρώσει ένα προβιοτικό που ήδη υπάρχει, αντί να συμπληρώσει αυτά που λείπουν.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται ταυτόχρονη εξολόθρευση των βλαβερών βακτηρίων (π.χ. με ειδική φυσική αντιβίωση) για να μπορέσουν τα νέα προβιοτικά να αποικήσουν (δηλαδή να εγκατασταθούν).

 

Ειδικές εξετάσεις κοπράνων (όπως η χαρτογράφηση του εντέρου) είναι απαραίτητες να γίνουν λοιπόν πριν τη λήψη προβιοτικών, αν θέλουμε η λήψη τους να έχει το σωστό αποτέλεσμα.

 

 

Οι εξετάσεις αυτές δεν έχουν καμμία σχέση με τις κοινές εξετάσεις κοπράνων που γνωρίζετε.

 

Έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν την εντερική μικροχλωρίδα σε μεγάλο βάθος, ακόμα και σε επίπεδο DNA για να αποκαλύψουν όλες τις διαταραχές σε ωφέλιμα και βλαβερά βακτήρια. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν αντιβιογράμματα σε φυσικές και φαρμακευτικές ουσίες για να δούμε σε πραγματικό επίπεδο ποια είναι η κατάλληλη ουσία που σκοτώνει τα βλαβερά στελέχη.

Επίσης έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν μύκητες, παράσιτα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διαταράσσει την χλωρίδα.

Προβιοτικά – Αποκαθιστώντας την αλήθεια

Αν έπρεπε να συνοψίσουμε τα γεγονότα για την σωστή χρήση των προβιοτικών, θα μπορούσαμε να πούμε:

 • Για σωστό κλινικό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να γίνεται αυθαίρετη χρήση προβιοτικών. Ειδικές εξετάσεις θα πρέπει να προηγούνται και η λήψη προβιοτικών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους. Η χαρτογράφηση του εντέρου είναι η πιο αξιόπιστη που υπάρχει.
 • Από τα κοινά προβιοτικά, σπάνια ένα μόνο θα περιέχει όλα τα απαραίτητα μικρόβια και σε επαρκή ποσότητα. Συνήθως περισσότερα από ένα στελέχη απαιτούνται για ένα σωστό αριθμό και σύσταση.
 • Τα περισσότερα προβιοτικά δεν φτάνουν καν στο έντερο. Σκοτώνονται από τα οξέα του στομάχου ή από άλλους παράγοντες. Η ώρα λήψης και άλλες συνιστώσες παίζουν πολύ κρίσιμο ρόλο.
 • Συγκεκριμένα διατροφικά πρωτόκολλα απαιτούνται για την θρέψη των προβιοτικών που λαμβάνονται. Τα πρεβιοτικά που συνήθως περιέχονται στα σκευάσματα είναι ανεπαρκή.
 • Συνήθως εξολόθρευση των βλαβερών βακτηρίων με τους σωστούς παράγοντες θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την λήψη προβιοτικών για κλινικό αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά δε το ευερέθιστο έντερο θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε:

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου – αντίθετα με αυτά που έχετε ακούσει, δεν είναι ούτε ψυχολογικό, ούτε και μια διαταραχή χωρίς αιτία. Έχει σαφή βιοχημική παθολογία και αίτια τα οποία μπορούν να αποκαλυφθούν με ειδικές εξετάσεις.
Η ανάλυση της μικροχλωρίδας του εντέρου, αποτελεί ένα κομμάτι της διαγνωστικής μεθόδου και των πιθανών αιτιών του ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν όμως και άλλα πιθανά αίτια, που χρειάζονται και αυτά ειδικές εξετάσεις κοπράνων για να αποκαλυθφούν.
Τέτοια πιθανά αίτια είναι: Εξωκρινής παγκρεατική ανεπάρκεια, Αλλοίωση εντερικής οξύτητας, διαταραχές στα χολικά οξέα (π.χ. λόγω χολοκυστεκτομής), παρουσία ισταμινοπαραγωγών βακτηρίων, Υποχλωρυδρία/Υπερχλωρυδρία και άλλα.

Είμαστε όλοι ξεχωριστοί

Στο ειδικό γαστρεντερολογικό τμήμα των NutriLabs έχουμε σαν στόχο να κάνουμε κατανοητό πως ο καθένας από εμάς έχει την δική του γενετική και βιοχημική υπογραφή.

Ακόμα κι αν τα συμπτώματα που βιώνεις ή η ασθένεια που αντιμετωπίζεις είναι ίδια, η διάγνωση των αιτιών και η θεραπεία, διαφέρει.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να εφαρμόζεται η ίδια διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία στον κάθε ασθενή. Ο καθένας μας έχει ξεχωριστές ανάγκες.

Στα NutriLabs παρέχουμε προηγμένη εξατομικευμένη γαστρεντερολογία και ολιστική Ιατρική όπως δεν την έχετε ξανασυναντήσει.

Ειδικές εξετάσεις κοπράνων που δεν γίνονται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, όπως αυτή της χαρτογράφησης του εντέρου, έχουν τη δυνατότητα να μας αποκαλύψουν τις αιτίες διαταραχών που δεν μπορούν να φανούν με άλλο τρόπο.

Οι θεραπευτικές μας αρχές περιλαμβάνουν:

 • Ολιστική προσέγγιση. Μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση της συνολικής υγείας σου και όχι απλά η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
 • Εξατομικευμένη διάγνωση μέσω ειδικών εξετάσεων
 • Εξατομικευμένη θεραπεία, με ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα
 • Στενή παρακολούθηση από εμάς και πρόγραμμα συντήρησης μέχρι να επιτευχθεί θεραπευτική σταθεροποίηση της κατάστασης

Κυρίως όμως αντιμετωπίζουμε τον καθένα, ως άνθρωπο και όχι απλά, σαν ένα σύνολο συμπτωμάτων.

 

Στα NutriLabs διαθέτουμε τα πλέον εξειδικευμένα πρωτόκολλα διάγνωσης των αιτιών και θεραπείας του Ευερεθίστου Εντέρου. Επικοινώνησε σήμερα κιόλας μαζί μας. Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε και να σε βοηθήσουμε!

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close