Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τουλάχιστον οι 2 τελευταίες γενιές έχουν ανατραφεί καταναλώνοντας αναψυκτικά και έτοιμα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως τσιπς, κονσέρβες κ.ά. Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβει κάποιος γιατί είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε αυτά. Όταν όμως αντιληφθούμε λίγο περισσότερο πως επηρεάζουν αυτές οι τροφές το μυαλό, το σώμα ακόμα και το πνεύμα μας, θα είναι πιο εύκολο να πετάξουμε το έτοιμο χάμπουργκερ από το ταχυφαγείο και να ετοιμάσουμε μία λαχταριστή, φρέσκια σαλάτα.

proxeiro-faghto-diatrofh

 

Εννέα από τους πιο σημαντικούς λόγους (γιατί είναι χιλιάδες) για να σταματήσουμε να τρώμε επεξεργασμένες τροφές είναι οι ακόλουθοι:

 

1) Οι επεξεργασμένες τροφές είναι επικίνδυνα εθιστικές. Το σώμα σας χρησιμοποιεί και απορροφά τις φρέσκιες και οργανικές τροφές με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τις επεξεργασμένες και τροποποιημένες πρόχειρες τροφές. Οι επεξεργασμένες τροφές υπερδιεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης, ώστε να μας δίνεται το αίσθημα της ευχαρίστησης, με αποτέλεσμα να εθιζόμαστε σε αυτές. Τελικά, ο οργανισμός μας καταλήγει να μην μπορεί να αντισταθεί σε αυτές, και να τις καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό οδηγεί σε πολλαπλά προβλήματα υγείας.

2) Οι επεξεργασμένες τροφές συχνά περιέχουν φωσφορικά που καταστρέφουν τα όργανα και τα οστά. Πολλές από τις επεξεργασμένες τροφές έχουν ως πρόσθετα φωσφορικά, τα οποία μπαίνουν για να βελτιώσουν την υφή, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής στο ράφι. Τα πρόσθετα αυτά έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως νεφρικές ανεπάρκειες, οστική απώλεια αλλά και πρόωρη γήρανση.

3) Τα φρέσκα τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα πιο φθηνά από τα επεξεργασμένα. Οι OLYMPUS DIGITAL CAMERAπερισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι ακριβότερα από τα επεξεργασμένα. Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η μεγάλη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών που περιέχουν οι φρέσκιες τροφές καθώς και η μικρότερη ποσότητα που χρειάζεται για να διατραφεί κάποιος κάνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα πολλές φορές ακριβότερα. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι παίρνει ένα χάμπουργκερ κατά μέσο όρο 4 ευρώ και πεινάει μετά από 2 ώρες.

————————————————————————————————————–

Σχετικά άρθρα

4) Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Μία από τις κυριότερες αιτίες χρόνιων νοσημάτων σήμερα είναι η χρόνια φλεγμονή. Πλέον έχουν γίνει αναρίθμητες οι μελέτες που συνδέουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα άλευρα, τα επεξεργασμένα έλαια και πολλά ακόμη συστατικά που βρίσκονται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα με χρόνια νοσογονό φλεγμονή. Επομένως, την επόμενη φορά που θα λαχταρήσετε ένα κουτί με επεξεργασμένα κράκερς με τυρί, να έχετε κατά νου ότι συνδέονται με καρδιοπάθειες, άνοια, νευρολογικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.

5) Οι επεξεργασμένες τροφές καταστρέφουν την πέψη. Για να μπορέσουν να διατηρηθούν και να έχουν ωραία γεύση και υφή, από τις τροφές αυτές αφαιρούνται οι ίνες, τα ένζυμα, οι βιταμίνες και άλλα συστατικά με αποτέλεσμα η πεπτική διαδικασία να αλλοιώνεται σε μεγάλο βαθμό. Η χρόνια κατανάλωση αυτών των τροφών, καταστρέφει την εντερική μικροχλωρίδα και προκαλεί ευπάθεια σε λοιμώξεις.

6) Οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν άνοια. Εάν πολλές φορές προσπαθείτε να σκεφτείτε, αλλά δεν μπορείτε γιατί τις σκέψεις καλύπτει μία “ομίχλη”, ή έχετε δυσκολία στη συγκέντρωση, τότε πολύ πιθανόν να φταίει η διατροφή σας. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε ότι το πρόχειρο φαγητό κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς στο θυμό και την ευερεθιστότητα. Από την άλλη, ολόκληρες τροφές, φυσικές και φρέσκιες οδηγούν σε πιο ήρεμους και συγκεντρωμένους ανθρώπους.

7) Οι επεξεργασμένες τροφές παράγονται κατά κύριο λόγο από μεταλλαγμένα. Τα κυριότερα metallagmena-diataraxes-diatrofh-ygeiaσυστατικά των επεξεργασμένων τροφών στην αγορά σήμερα προέρχονται από εργαστήρια και όχι από τη φύση. Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (GMO), οδηγούν σε υπογονιμότητα, οργανικές βλάβες, γαστρεντερικές δυσλειτουργίες και καρκίνο. Μεγάλη κατανάλωση αυτών των δηλητηρίων οδηγεί επίσης σε λήψη βάρους, αυξημένη οξύτητα αίματος και αλλοιώνει μόνιμα την εντερική χλωρίδα.

8) Οι επεξεργασμένες τροφές είναι γεμάτες παρασιτοκτόνα. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά οι GMO, χρησιμοποιείται το παρασιτοκτόνο της Monsanto Roundup (glyphosate) τα οποία φυσικά καταλήγουν στο τελικό προϊόν. Σύμφωνα με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Rodale, μόνο τα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για πρωινό περιέχουν περισσότερα από 70 διαφορετικά παρασιτοκτόνα, μυκητοκτόνα και άλλες ουσίες που σχετίζονται με χημικά κατάλοιπα.

9) Οι επεξεργασμένες τροφές… δεν είναι τροφές. Ένας τρόπος να εξετάσουμε τη διατροφική αξία μίας τροφής, είναι βλέποντας πως αντιδρούν σε αυτή τα ζώα, τα βακτήρια και οι μύκητες. Οι αληθινές τροφές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναπτύξουν μούχλα και θα σαπίσουν, ενώ οι επεξεργασμένες τροφές μπορούν να παραμείνουν αναλλοίωτες για πολύ χρόνο (πρόσφατα ένα χάμπουργκερ βρέθηκε σχεδόν αναλλοίωτο μετά από περίπου 11 χρόνια). 

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι μας ότι το σώμα μας έχει φτιαχτεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες δοκιμάστηκαν και άντεξαν στο πέρας εκατομμυρίων χρόνων. Σε ένα αμάξι που καίει βενζίνη δε βάζουμε φωτιστικό οινόπνευμα. Με τον ίδιο τρόπο, το σώμα μας απαιτεί πρώτες ύλες οι οποίες να ανήκουν στις προδιαγραφές του. Αλλιώς αναπόφευκτα θα αρχίσουν οι βλάβες και στο τέλος δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Η Μοριακή Διατροφή είναι ακριβώς αυτή η επιστήμη η οποία ανακαλύπτει απολύτως ποιες είναι οι ανάγκες ενός οργανισμού και τις καλύπτει στοχευμένα και εξατομικευμένα.

Σχετικά Άρθρα:

One response on “9 λόγοι να μην ξαναφάτε επεξεργασμένες τροφές