Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυσικό συστατικό που ανευρίσκεται κυρίως στη μεμβράνη των κόκκινων σταφυλιών και η κουερσετίνη (ή κερσετίνη) είναι βασικό στοιχείο της φλούδας των μήλων και των κρεμμυδιών. Όλο και περισσότερες έρευνες ενισχύουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι προστατευτικά έναντι της συστεμικής φλεγμονής που είναι η αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων. Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές αποκαθιστούν τα φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη τύπου 2.

Η ρεσβερατρόλη και η  κουερσετίνη ελέγχουν την ανάπτυξη νόσου δρώντας μάλιστα σε γενετικό επίπεδο

Οι ουσίες αυτές, από ότι έχει καταδειχτεί, αλλάζουν τα επίπεδα της φλεγμονής αλληλεπιδρώντας με το DNA σε γενετικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα επηρεάζουν την παραγωγή του φλεγμονώδους δείκτη TNF-a που μπορεί να αποτρέψει τόσο τη συστημική φλεγμονή όσο και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα από μια έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης έδειξαν ότι εν λόγω ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση γονιδίων και να έχουν άμεσα αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι “ο ρόλος διάφορων φυτοχημικών που δρουν ως αντιοξειδωτικοί και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός στη φλεγμονή που σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και ο καρκίνος”.

Η ρεσβερατρόλη ελέγχει επίσης τα αντιφλεγμονώδη γονίδια

Η ουσία αυτή έχει βρεθεί ότι εμπλέκεται στο μονοπάτι σηματοδοσίας του NF-kB μεταγραφικού παράγοντα και μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες σήμα που “ηρεμεί” τους παράγοντες που συνεισφέρουν στις περισσότερες χρόνιες ασθένειες.

Η ζημιά που προκαλείται από τον διαβήτη οφείλεται στην παραγωγή ελευθέρων ριζών που επιτίθενται στα Β κύτταρα των νησιδίων του παγκρέατος οδηγώντας έτσι σε μειωμένα επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης.

Μάθετε περισσότερα για το πως οι μοριακές εξετάσεις και η μοριακή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν.  Επικοινωνήστε μαζί μας.

Πηγές:

Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 2008;582(2-3):325-37.

International Scientific Forum on Alcohol Research

Boston University Medical Center, Δεκέμβριος 2010

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.