Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
Γνωρίστε όλη την αλήθεια

 

Ό,τι κι αν έχετε ακούσει, τα φάρμακα ΔΕΝ είναι η μόνη επιλογή σας!

 

Για την απόλυτα ολοκληρωμένη επίλυση του προβλήματός σας   Επικοινωνήστε μαζί μας  τώρα!

 
Photo of cells in inflammation process

Ο πλανήτης στις μέρες μας ζει μια άνευ προηγουμένου πανδημία αλλεργιών, άσθματος και αυτοάνοσων διαταραχών. Για να δώσουμε μια αριθμητική εικόνα υπολογίζεται πως μόνο οι ασθματικοί το 2011 ξεπερνούσαν τα 235 εκατομμύρια ανθρώπους! Στις φλεγμονώδεις αυτές διαταραχές συμπεριλαμβάνονται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθυματώδης λύκος, η πολλαπλή σκλήρυνση, η ψωρίαση, η κοιλιοκάκη, η θυρεοειδίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και πολλά άλλα σύνδρομα του 21ου αιώνα που είναι δύσκολο να ταξινομηθούν.

Όλες αυτές οι διαταραχές έχουν ως κοινή ρίζα μια κεντρική βιοχημική διεργασία: Μία ανεξέλεγκτη ανοσολογική απόκριση, γνωστή και ως συστημική φλεγμονή, οδηγεί τον οργανισμό να επιτίθεται στους δικούς του ιστούς.
 
photo of a cancerous cell under attack from the immune system
 
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η άμυνά μας ενάντια σε κάθε εισβολέα του οργανισμού: ιούς, βακτήρια, παράσιτα, τοξίνες, κλπ. Είναι ο εσωτερικός μας στρατός και πρέπει να μπορεί να διακρίνει τους φίλους από τους εχθρούς. Τον οργανισμό μας δηλαδή σε σχέση με ό,τι ξένο. Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για κάποιο λόγο μπερδεύεται και επιτίθεται στους δικούς του ιστούς. Το σώμα μας ενώ καταπολεμά κάποιον εισβολέα – μια μόλυνση, μια τοξίνη, ένα αλλεργιογόνο, ένα τρόφιμο ή ακόμα και η ίδια η αντίδραση στο στρες – με κάποιο τρόπο «αλλάζει στόχο» και επιτίθεται στις αρθρώσεις, στον εγκέφαλο, στον θυρεοειδή, στο έντερο, στο δέρμα ή σε μερικές περιπτώσεις και σε ολόκληρο το σώμα.
 
 
 
air-pollutionΠολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι αυτοάνοσες διαταραχές συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Οι άνθρωποι στις λιγότερο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, χωρίς σύγχρονες ανέσεις, όπως τρεχούμενο νερό, τουαλέτες, πλυντήρια, και αυλές δεν εμφανίζουν αυτές τις ασθένειες. Αν μεγάλωσατε σε κτήμα με πολλά ζώα, είναι επίσης μειωμένες οι πιθανότητες να εμφανίσετε οποιαδήποτε από αυτές τις φλεγμονώδεις διαταραχές. Παίζοντας στο χώμα, όντας μη απολυμασμένοι και με το να εκθέτετε τον οργανισμό σας σε μικρόβια και μολύνσεις, φαίνεται πως εκπαιδεύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα στο να αναγνωρίζει τι είναι ξένο και τι όχι.
 
 
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία τέτοια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία αν και μπορεί να προσβάλει πολλούς ιστούς και όργανα, χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κινητικότητας και της γενικότερης λειτουργικότητας του ασθενούς.

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από την ΡΑ από ότι οι άντρες.

Η «θεραπεία» (στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην συνήθη ιατρική προσέγγιση αφού κάθε αγωγή στοχεύει απλά στην ύφεση της συμπτωματολογίας) της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην συνήθη ιατρική προσέγγιση είναι καθαρά φαρμακολογική. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ο γιατρός συνταγογραφεί κάποια φάρμακα και ο «ασθενής» ξεκινάει έτσι ένα ταξίδι στη χώρα της φαρμακολογίας και των συνεχών εναλλαγών στο είδος, τη δοσολογία και τη μάρκα του φαρμάκου.

Τα περισσότερα όμως από αυτά τα φάρμακα είναι ισχυροί χημικοί παράγοντες με πλήθος σοβαρότατων παρενεργειών για τον ασθενή. Ας δούμε αναλυτικά…

detective icon investigating with a magnifying lensτων πιο κοινών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν τα συμπτώματα ενώ μπορεί να επιταχύνουν την πορεία της νόσου. Επιπλέον, ορισμένα μη στεροειδή αναστέλλουν το σχηματισμό νέου χόνδρου, αλλοιώνουν πλήρως την εντερική χλωρίδα, προκαλούν έλκη ενώ για να μειωθούν τα συμπτώματα παρέχονται και επικουρικές αγωγές με αντιόξινα που κάνουν ακόμη χειρότερη την πορεία.

Κορτικοστεροειδή
Όταν ο ασθενής δεν αποκρίνεται στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη περνάμε στα κορτικοστεροειδή. Πλέον έχουμε πιο δραστικά αποτελέσματα, όσον αφορά την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, όμως για πόσο; Η χρόνια χρήση τους σχετίζεται με ανοσοκαταστολή, με πολύ συχνές λοιμώξεις και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Επιπλέον, η χρόνια χρήση μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στο χόνδρο, οστεοπόρωση, εντερική διαπερατότητα και καρδιαγγειακά. Τέλος, αϋπνία και κατάθλιψη θεωρούνται συνήθεις επιπλοκές της χρόνιας χρήσης κορτικοστεροειδών.

Αντιρευματικά τροποποιητικά της νόσου φάρμακα
Πλέον, αποτελεί σύνηθες να ξεκινάει από αυτά η αγωγή της ρευματοειδιούς αρθρίτιδας. Ο πιο κοινός εκπρόσωπος είναι η γνωστή μας μεθοτρεξάτη. Με άλλα λόγια χημειοθεραπεία. Μειώνει δραστικά τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και προκαλεί ανοσοκαταστολή. Σημαντικές παρενέργειες και εδώ: γαστρεντερικά έλκη, καταστολή του μυελού, πολλαπλές λοιμώξεις, αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου και βλάβες στους πνεύμονες, το συκώτι και τους νεφρούς. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς σταματούν τη θεραπεία ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα λόγω των παρενεργειών.

Βιολογικοί παράγοντες
Πρόκειται για την τελευταία προσθήκη στη φαρμακευτική φαρέτρα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στο τέλος όλοι οδηγούνται εκεί. Φυσικά πρόκειται για αντισώματα κατά της φυσιολογικής φλεγμονώδους διεργασίας, η οποία δεν έρχεται χωρίς παρενέργειες. Στον Πίνακα που ακολουθεί θα βρείτε τις κυριότερες τάξεις βιολογικών παραγόντων με τα επακόλουθά τους. Κάπου εκεί μάλλον θα συναντήσετε κάτι γνώριμό σας.

Βιολογικοί Opened drug capsule with toxic warning sign Παράγοντες

Φάρμακο Συχνές παρενέργειες Πιο σοβαρές παρενέργειες Μέσο ετήσιο κόστος
Humira® Αδαλιμουμάμπη
Λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού, ναυτίες, κοιλιακός πόνος, σηψαιμία, ηπατική νέκρωση, οσφυαλγία, εξανθήματα, υπερχοληστερολαιμία, αιματουρία, ουρολοιμώξεις, υπέρταση, θρόμβωση κνημών Πνευμονία, οπτική νευρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιδείνωση καρδιαγγειακών 11.000 €
Kineret® Ανακίνρα
Πονοκέφαλοι, λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού, μυκητιάσεις, ουδετεροπενία, κολπίτιδα, γαστρεντερικά προβλήματα Πνευμονίες, πολύ χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια, λοιμώξεις των οστών και των αρθρώσεων 9.700 €
Enbrel® Ετανερσέπτη
Αντίδραση στο σημείο της ένεσης, λοιμώξεις, κεφαλαλγίες, ρινίτιδα, περιφερικό οίδημα, νοσήματα αναπνευστικού, παραρρινοκολπίτιδα, στοματικά έλκη, αλωπεκία, πνευμονίτιδα Βακτηριακές λοιμώξεις, φυματίωση, οπτική νευρίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση, νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλική ισχαιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, χολοκυστίτιδα, θυλακίτιδα, εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα, πνευμονική εμβολή, πολυμυοσίτιδα 11.700 €
Remicade® Ινφλιξιμάμπη
Όλα τα παραπάνω!!! και πολλά ακόμη Αναφυλαξία, πνευμονία, οπτική νευρίτιδα, νευρολογικές διαταραχές, καρδιακή ανεπάρκεια, φυματίωση, ενώ στις οδηγίες αναφέρεται και ο Θάνατος… (σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια) Έως 20.000 €


Κι όμως τα φάρμακα ΔΕΝ είναι η μόνη επιλογή σας!   Επικοινωνήστε μαζί μας  τώρα!

 

Κανείς όμως δεν ρωτά τι προκάλεσε την διαταραχή! Η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει πλήθος αιτιών και παραγόντων, οι οποίοι όταν εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν κατάλληλα δίνουν πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα! Μειώνεται ο πόνος, διευκολύνεται η κίνηση και στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζεται δραστικά η φαρμακολογία και οι σοβαρές επιπτώσεις της.

 
 

Μήπως τα ακόλουθα σας θυμίζουν κάτι;

Blue image with human head and circular clock
Έχετε πιο έντονα συμπτώματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή συγκεκριμένες μέρες του μήνα;
Σε περιόδους νηστείας τα συμπτώματά σας βελτιώνονται;
empty white plate with fork and knife crossed
Gloved hand holding a vaccine upside down
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων έγινε κατά το χρονικό διάστημα όπου συνέβη ένα από τα ακόλουθα: Κάποιο πολύ ισχυρό μετατραυματικό στρες, κάποιος εμβολιασμός, κάποια σοβαρή λοίμωξη;
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή βελτιώνονται με την κατανάλωση ορισμένων τροφών;
circle with possible food allergens

 

Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι κοινές στους περισσότερους ασθενείς μας. Και αυτό γιατί οι βιοχημικοί παράγοντες της νόσου είναι συχνά κοινοί. Η Λειτουργική Ιατρική προσέγγιση δεν ασχολείται με το πρόσκαιρο κουκούλωμα των συμπτωμάτων αλλά με την ανίχνευση και την διόρθωση ακριβώς αυτών των βιοχημικών παραγόντων που προκαλούν τα συμπτώματα. Μια τέτοια εν τω βάθει προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 

Εύρεση του πραγματικού λόγου της ανοσολογικής επίθεσης: Μοριακή μίμηση

Green and red proteins interacting in molecular mimicryΗ ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται κατόπιν ενός γεγονότος-«έναυσμα». Μέχρι και το 15% των περιπτώσεων έχει ως έναυσμα κάποια μικροβιακή λοίμωξη! Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βελτιώνονται σημαντικά με στοχευμένη αντιβιοτική αγωγή. Παθογόνα στελέχη E. coli, στελέχη Proteus, ο κυτταρομεγαλοϊός κ.ά. μικροοργανισμοί έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Περισσότερα από 12 βακτήρια (και πολλά ακόμα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί) προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων τα οποία εκτός από τα βακτήρια επιτίθενται και σε πρωτεΐνες του σώματός μας. Η αναγνώριση των βακτηρίων είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της νόσου!

 

 

Πλήρης ανάταξη της γαστρεντερικής χλωρίδας

bacterial_shieldΜελετώντας τη χλωρίδα του εντέρου σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα βρεθήκαμε σε ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα. Σε όλους τους ασθενείς υπήρχε εξαιρετικά εκτεταμένη δυσβίωση. Με άλλα λόγια, το περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευεργετικών μικροοργανισμών του εντερικού αυλού είχε τελείως διαφορετική σύσταση από αυτή που έπρεπε για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό. Μάλιστα φαίνεται ότι ορισμένα στελέχη του Bifidobacterium είναι τα πιο κοινά που λείπουν. Η στοχευμένη διόρθωση της δυσβίωσης φέρνει σημαντική κλινική βελτίωση σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

 

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ: Στο αρθρικό υγρό όλων των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα βρίσκεται DNA βακτηρίων που προκαλούν περιοδοντίτιδα!!. Επιπλέον, η πιο αξιόπιστη εργαστηριακή ανάλυση για την διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι τα αντισώματα anti-CCP τα οποία όμως παράγονται από το ανοσοποιητικό για καταστροφή βακτηρίων της περιοδοντίτιδας!!

 

 

Μοριακή Διατροφή

anti inflammatory foods in the shape of a heartΣυγκεκριμένα τροφικά αντιγόνα είναι συχνά ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να «μπερδέψει» το ανοσοποιητικό. Συνηθισμένα τεστ τροφικής δυσανεξίας όμως δεν έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης των αντιγόνων αυτών είτε γιατί είναι εντελώς αναξιόπιστα είτε διότι ανιχνεύουν μόνο αντισώματα. Η φλεγμονή όμως των τροφών δεν προέρχεται μόνο από αντισώματα και ακόμη πιο σημαντικό δεν προέρχεται από IgG. Ο αποκλεισμός των σωστών τροφών (διαφορετικές για κάθε άνθρωπο) επιφέρει σημαντικά και πολύ άμεσα αποτελέσματα στον πόνο και την ακαμψία.

 

 

Έλεγχος όλων των κέντρων ανοσοποιητικής ρύθμισης: Αλλοιωμένα οιστρογόνα και ανδρογόνα

A drawing of the major human endocrine glandsΟι γυναίκες εμφανίζουν μειωμένα διαστήματα ύφεσης της ασθένειας σε σχέση με τους άνδρες ασθενείς, ενώ συνήθως η κλινική τους πορεία είναι πιο σοβαρή. Μελέτες με μετρήσεις ορμονών έχουν δείξει ότι χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων είναι παράγοντας κινδύνου και η διόρθωσή τους επιφέρει μείωση των επιπέδων του ρευματοειδούς παράγοντα, του αριθμού των αρθρώσεων που υπάρχει πόνος αλλά και μειωμένη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επιπροσθέτως, αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, αλλά και αλλοιωμένος μεταβολισμός τους σε γυναίκες ασθενείς είναι κύριος παράγοντας προόδου της ασθένειας. Ειδικές εξετάσεις μεταβολισμού οιστρογόνων και άλλων συγκεκριμένων ορμονών και σωστή ρύθμισή τους μπορεί να αλλάξει δραματικά την κατάσταση και την πορεία της νόσου.

 

 
 

Τα αποτέλεσματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά:

our_patients_talk

«Δεν περίμενα να έχω αποτελέσματα τόσο άμεσα, και μάλιστα με φυσικό τρόπο»

our_patients_talk
our_patients_talk
our_patients_talk
«Είναι απίστευτο το πώς τόσο μικρές μεταβολές μπορούν να μειώσουν τον πόνο και την ακαμψία»

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα τα φάρμακα ΔΕΝ είναι η μόνη λύση! Προστατέψτε τον εαυτό σας!   Επικοινωνήστε μαζί μας