Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Μελέτη βλέπει πιθανή σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εμφάνισης αυτισμού. Βρέφη σε περιοχές με πολύ νέφος είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη διαταραχή

Τα παιδιά που εκτίθενται στη ρύπανση από την κυκλοφορία και από άλλες πηγές ενώ είναι στη μήτρα και κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα βρέφη που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό από εκείνα που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να συνδεθεί με τον αυτισμό, και η ρύπανση επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Heather Volk, επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. Είναι επίσης δυνατόν οι τοξικές χημικές ουσίες στη ρύπανση να σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου του αυτισμου, είπε, και αυτοί οι ρύποι να μπορεί να προκαλέσουν μια γενετική προδιάθεση για την πάθηση. Δεν λέμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί αυτισμο, δήλωσε η Volk. Αλλά φαίνεται ότι μπορεί να είναι ένας δυνητικός κίνδυνος για αυτισμό. Αρχίζουμε να κατανοούμε ότι η ρύπανση επηρεάζει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και αλλοιώνει τις βιοχημικές μεταβολικές οδούς του οργανισμού.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου στα Archives of General Psychiatry

Για τη μελέτη, η ομάδα της Volk εξέτασε την σχέση του αυτισμού με έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ 279 παιδιών με αυτισμό. Συνέκριναν αυτά τα παιδιά με 245 παιδιά χωρίς τη διαταραχή. Όλα τα παιδιά πήραν μέρος σε μια μελέτη σχετικά με τους κινδύνους αυτισμού, της γενετικής και του περιβάλλοντος στην Καλιφόρνια.  Για να εκτιμηθεί το ποσό της ρύπανσης που τα παιδιά είχαν εκτεθεί, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη διεύθυνση της μητέρας. Η ρύπανση από την κυκλοφορία υπολογίζεται με τη χρήση δεδομένων της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος για την ποιότητα του αέρα και άρα είναι πλήρως αντικειμενική και έγκυρη μέτρηση.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα από την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό, συγκριτικά με τα παιδιά που εκτίθενται σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση

Και μεταξύ της γέννησης και του 1 έτους της ηλικίας τους, τα παιδιά που εκτίθενται στην περισσότερη κυκλοφοριακή ρύπανση είχαν 3,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό. Ο κίνδυνος φαίνεται να συνδέεται με αυτά που ονομάζεται υλικά σωματίδια ρύπανσης και του διοξειδίου του αζώτου – κοινώς γνωστό ως νέφος – σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο αυτισμος είναι μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση που φαίνεται να προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το φάσμα της διαταραχής του αυτισμού είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μια σειρά συμπτωμάτων. Κοινοί παράγοντες περιλαμβάνουν προβλήματα με την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές-στερεοτυπίες. Υπολογίζεται ότι, πλέον, ένα στα 88 παιδιά στις ΗΠΑ έχει κάποια μορφή αυτισμού.

Η Geraldine Dawson, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Autism Speaks και καθηγήτρια της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, συμπληρώνει:

Κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια έκρηξη στην έρευνα σχετικά με τον αυτισμό, η οποία είναι παράλληλη με την δραματική αύξηση της εξάπλωσης του αυτισμού, δήλωσε η Dawson. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη αποτελεσματικές θεραπείες και περισσότερη χρηματοδότηση της έρευνας είναι απαραίτητη για να γίνει γνωστό ότι ο αυτισμός έχει γίνει ένα ζήτημα κρίσης της δημόσιας υγείας!!!

Νέες μέθοδοι έρευνας βοηθούν να εξηγηθεί η βιολογία του αυτισμού και οι αιτίες του, σύμφωνα με τη Dawson, η οποία είπε ότι η τελευταία μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες, ιδιαίτερα κατά την προγεννητική περίοδο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού. Οι περιβαλλοντικές τοξίνες είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε ανωμαλίες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού που έχουν συσχετιστεί με τον αυτισμό.

Η Dawson σημειώνει ότι άλλη μελέτη στο ίδιο περιοδικό βρήκε περισσότερα στοιχεία μη φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα με αυτισμό.

Δεν ξέρουμε αν αυτές οι ανωμαλίες του ανοσοποιητικού είναι η αιτία ή η απάντηση στον αυτισμό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα ευρήματα αυτά αποτελούν σημαντική ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στον αυτισμό, είπε. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την προγεννητική ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο για αυτισμό.

Δεν σημαίνει ότι όποιος μένει στην πόλη θα γίνει γονέας αυτιστικού παιδιού, ούτε πρέπει οι έρευνες αυτές να τρομοκρατούν. Σημασία έχει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, το οποίο φυσικά να μην επιβαρύνει άλλους τομείς της ζωής μας, ώστε να βελτιώνουμε αρχικά τη δική μας υγεία. Στη συνέχεια, η βελτίωση αυτής της υγείας περνάει στους απογόνους και μειώνει τις πιθανότητες, όχι μόνο για διαταραχές στο φάσμα, αλλά για οποιαδήποτε διαταραχή.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.