Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

sidiropeniki-anemia

 

Ο ρόλος-κλειδί των μικροβίων του εντέρου σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό

Η σύσταση του εντερικού μικροβιώματος φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα σιδήρου και την δυνατότητα αποθήκευσης σιδήρου στον οργανισμό, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Εξίσου σημαντικά ευρήματα της ίδιας έρευνας αποκαλύπτουν ότι συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τον βαθμό απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα μας.

 

Η επιστημονική ομάδα των NUTRILABS υπογραμμίζει: Η στοματική λήψη σιδήρου επιφέρει μεταξύ άλλων διαταραχών ΚΑΙ σημαντικές αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα και ΔΕΝ συνίσταται ως κλινική πρακτική! Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι φαινόμενο με ορμονική και γαστρεντερική αιτιολογία και η διόρθωσή του ΔΕΝ είναι η λήψη σιδήρου στοματικά!

 

“Ενώ ήταν ευρέως γνωστό πως οι ποσότητες σιδήρου που λαμβάνουμε μέσω της δίαιτάς μας μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, διαθέταμε περιορισμένη γνώση όσον αφορά την αντίστροφη διαδικασία. Δεν ήταν δηλαδή σαφής για τους επιστήμονες ο τρόπος με τον οποίον το εντερικό μας οικοσύστημα επηρεάζει τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό”, μας επισημαίνει η ομάδα των Γάλλων ερευνητών που πραγματοποίησε την έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό FASEB, προέβη στην χρήση ενός μοντέλου που βασίστηκε πάνω σε πειράματα σε ποντίκια, ώστε να μελετήσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου το μικροβίωμα συμβάλλει στην πρόσληψη και την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα μικρόβια πράγματι αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα που ρυθμίζει αφενός την δυνατότητα αποθήκευσης του σιδήρου στο έντερο και αφετέρου τον βαθμό πρόσληψης και απορρόφησης του σιδήρου από τα επιθηλιακά κύτταρα.

“Η εν λόγω έρευνα είναι η πρώτη που αναδεικνύει τα μικρόβια του εντέρου ως την πηγή της προέλευσης μιας συγκεκριμένης ομάδας πρωτεϊνών που ταυτίζεται με την παρουσία σιδήρου, αποκαλύπτοντας έτσι καινούργιες πτυχές της αλληλεπίδρασης μεταξύ του μικροβιώματος και του εντερικού επιθηλίου”, ανέφεραν οι Γάλλοι ερευνητές των οποίων προΐστατο ο δρ Gaël Nicolas του Ινστιτούτου Inserm.

“Μέσα από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αναδείχθηκε η απουσία σιδήρου στα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα των ποντικιών τα οποία χαρακτηρίζονταν από την έλλειψη μικροβιώματος. Όταν ο μικροβιακός αποικισμός επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα τα επιθηλιακά κύτταρα ανέπτυξαν παράλληλα την δυνατότητα να αποθηκεύουν κανονικές ποσότητες σιδήρου“, συμπλήρωσαν.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα σιδήρου και την δυνατότητα απορρόφησής του σε τρεις ομάδες ποντικιών. Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από ποντίκια δίχως μικρόβια στο έντερο, η δεύτερη από ποντίκια ελεγχόμενου μικροβιώματος και η τρίτη από ποντίκια τα οποία αρχικώς δεν διέθεταν εντερικό μικροβίωμα, αλλά που στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε μικροβιακό αποικισμό.

O δρ Nicolas και ομάδα του παρατήρησαν ότι υπό την απουσία εντερικών μικροβίων τα εντερικά κύτταρα καταφέρνουν να αποθηκεύσουν πολύ μικρές ποσότητες σιδήρου. Επιπροσθέτως, η μεταφορά και ο εφοδιασμός στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλά και αποτελεσματικά. Αντιθέτως, η παρουσία μικροβίων στο έντερο επιτρέπει στα κύτταρα να αποθηκεύουν υψηλές ποσότητες σιδήρου (με τη μορφή της φερριτίνης) και λειτουργεί επικουρικά στην μεταφορά του σιδήρου στο υπόλοιπο σώμα (αυξάνοντας την φερροπορτίνη).

Παρατηρήθηκε μάλιστα ότι οι συμβιωτικοί οργανισμοί Bacteroides Τhetaiotaomicron VPI-5482 και Faecalibacterium Ρrausnitzii A2-165, καθώς και το προβιωτικό στέλεχος Streptococcus Τhermophilus LMD-9, βοηθούν το παχύ έντερο να διατηρήσει έως και δωδεκαπλάσιες ποσότητες φερριτίνης.

Ως εκ τούτου, η ομάδα συνεπέρανε ότι η παρουσία των μικροβίων επηρεάζει την λειτουργία των εντερικών κυττάρων δίνοντάς τους την δυνατότητα να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν πολύ περισσότερο σίδηρο. Η ανακάλυψη αυτής της καινούργιας μεταβολικής λειτουργίας μπορεί μελλοντικά να μας βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διαδικασίας πρόσληψης σιδήρου από τον οργανισμό. Μπορεί επίσης να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τις διάφορες ανωμαλίες στα επίπεδα σιδήρου που ενίοτε παρουσιάζουν τα άτομα με προβληματική σύσταση του εντερικού μικροβιώματος.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον ενδελεχή έλεγχο του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close