Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

 

Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης στην Ελλάδα αυξάνεται με πρωτοφανή βαθμό – σχεδόν 4% κάθε χρόνο.
Η συνήθης αντιμετώπιση του διαβήτη είναι διαχείρισή του με φάρμακα.
Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος…

 

εικόνα ενεσης ινσουλίνης

Τι είναι o Διαβήτης;

Προκειμένου να καταλάβει κάποιος με απλά λόγια τι είναι ο διαβήτης, χρειάζεται πρώτα να καταλάβει την διαδικασία που συμβαίνει στο σώμα του. Όταν καταναλώνεις τροφές (κυρίως υδατάνθρακες), ένα μεγάλο μέρος τους διασπάται σε ένα σάκχαρο, που ονομάζεται γλυκόζη.

Η γλυκόζη είναι το ενεργειακό καύσιμο που χρησιμοποιούν τα κύτταρα του σώματος. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, το πάγκρεας παράγει και απελευθερώνει μια ουσία (ορμόνη), η οποία ονομάζεται ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη κολλάει ουσιαστικά πάνω στα κύτταρα (στον υποδοχέα ινσουλίνης) και έτσι επιτρέπει στο σάκχαρο να περάσει μέσα σε αυτά.

Όταν αυτή η διαδικασία διαταράσσεται, τότε πολύ λίγη (υπογλυκαιμία) ή πολύ γλυκόζη (ζάχαρο) (υπεργλυκαιμία) μαζεύεται στο αίμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα.

Με λίγα λόγια ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η αδυναμία του οργανισμού να χειριστεί σωστά την ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα.

Αν η γλυκόζη είναι πολύ λίγη (κάτω από 60) τότε μιλάμε για αντιδραστική υπογλυκαιμία, ενώ αν είναι σε περίσσεια (πάνω από 100) μιλάμε για υπεργλυκαιμία.

Ο διαβήτης είναι ένα πρόβλημα Ινσουλίνης – όχι Σακχάρου

Αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι ο διαβήτης είναι μια ασθένεια υψηλού σακχάρου στο αίμα. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο όμως ειναι το ότι η ΑΙΤΙΑ ή Η ΡΙΖΑ της διαταρχής ΔΕΝ είναι το σάκχαρο αλλά η ινσουλίνη.
Η αύξηση (ή μείωση) του σακχάρου στο αίμα αποτελεί στην ουσία ένα σύμπτωμα το οποίο οφείλεται στην αδυναμία της ινσουλίνης να κάνει καλά τη δουλειά της.

Η “βλάβη” αυτή στην ινσουλίνη μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι η ινσουλίνη δεν “κολλάει” καλά στα κύτταρα (αντίσταση στην ινσουλίνη) ή δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη από το πάγκρεας.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά μεταξύ του Διαβήτη τύπου 1 και του Διαβήτη τύπου 2

 

Ο διαβήτης δεν είναι ΜΟΝΟ πρόβλημα Ινσουλίνης – Κορτιζόλη: Η κρυφή συνιστώσα

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια (αδένες άγχους). Ένας από τους βασικούς ρόλους της είναι να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος σε απάντηση οποιουδήποτε άγχους. Αυτό επιτυγχάνεται απελευθερώνοντας αποθηκευμένο σάκχαρο (γλυκογόνο) από το συκώτι και τον μυϊκό ιστό. Η κορτιζόλη μειώνει επίσης την ευαισθησία των υποδοχέων ινσουλίνης στα κύτταρα. Αυτό αναγκάζει το πάγκρεας να παράξει περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Και αρχίζει ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος οδηγεί στον διαβήτη.

Τύποι Διαβήτη

Οι τύποι του διαβήτη είναι 2 :

Και στις 2 περιπτώσεις του διαβήτη, παρατηρείται πρόβλημα στην διαχείριση του σακχάρου.

Στον Διαβήτη τύπου 1 το πρόβλημα εντοπίζεται στο πάγκρεας. Τα κύτταρα έχουν χάσει την ικανότητα να παράγουν ινσουλίνη, καθώς το πάγκρεας καταστρέφεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα ή εξαιτίας κάπου ιού. Συνήθως εμφανίζεται σε μικρή ηλικία (~ 14).

Στον Διαβήτη τύπου 2 το πρόβλημα εντοπίζεται στον υποδοχέα της ινσουλίνης. Σε αυτή την περίπτωση τα κύτταρα, δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά στην ινσουλίνη και έτσι δεν μπορούν να απορροφήσουν εύκολα την γλυκόζη από το αίμα.
Αυτό σημαίνει πως το σώμα χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη από το φυσιολογικό, προκειμένου να ‘σπρώξει’ την γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Υπάρχει όμως και μια “τρίτη” περίπτωση:

 

Εκτιμάται ότι το 20% των διαβητικών τύπου 2 έχουν λανθασμένη διάγνωση και στην πραγματικότητα πάσχουν από λανθάνοντα αυτοάνοσο διαβήτη ενηλίκων (LADA). Αυτοί οι διαβητικοί συνήθως δεν είναι υπέρβαροι και ζουν με υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στην ινσουλίνη ως αποτέλεσμα της παγκρεατικής καταστροφής.

 

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Πριν κάποιος γίνει διαβητικός, περνάει από ένα στάδιο το οποίο ονομάζεται ‘αντίσταση στην ινσουλίνη’.

Στο στάδιο αυτό, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε όταν η ινσουλίνη “κολλάει” σε αυτά, προκαλώντας υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας αυξάνουν στη συνέχεια την παραγωγή ινσουλίνης, με σκοπό να διώξουν το επικίνδυνο σάκχαρο από το αίμα, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Το στάδιο αυτό συχνά παραμένει αδιάγνωστο και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας ή του λανθάνοντος αυτοάνοσου διαβήτη ενηλίκων.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και Παχυσαρκία

Μόλις παγιωθεί, η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη όμως είναι το κύριο ορμονικό σήμα για την αποθήκευση ενέργειας στα λιπώδη κύτταρα. Η περίσσεια ινσουλίνης, λοιπόν, σηματοδοτεί το σχηματισμό νέου λιπώδους ιστού και επιταχύνει την αύξηση του σωματικού βάρους. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και Μεταβολικό Σύνδρομο

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένα σύνδρομο (ένα σύνολο συμπτωμάτων) που προκύπτει από τη μειωμένη δραστικότητα της ινσουλίνης. Είναι επίσης μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου συμπτωμάτων που ονομάζονται μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συνθηκών – αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και ανώμαλα επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων που συμβαίνουν μαζί αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Αιτίες αντίστασης στην ινσουλίνη

Σχεδόν αποκλειστική αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ο τρόπος ζωής: Η σωματική αδράνεια, η υπερκατανάλωση, γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και άμυλο και η έλλειψη ινών είναι μερικές από τις συνήθειες που οδηγούν στο στάδιο αυτό.

Συμπτώματα αντίστασης στην ινσουλίνη

infographic συμπτωμάτων αντίστασης στην ινσουλίνη
Οι άνθρωποι στο στάδιο αντίστασης στην ινσουλίνη συνήθως διαμαρτύρονται για

 • Αυξημένος πόθος για φαγητό (ειδικά για γλυκά μετά τα γεύματα)
 • Λήθαργος (κόπωση) (ειδικά μετά τα γεύματα)
 • Μη διαύγεια σκέψης και αδυναμία εστίασης
 • Αύξηση βάρους, αποθήκευση λίπους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους
 • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση (πολλοί άνθρωποι με υπέρταση είναι διαβητικοί ή προ-διαβητικοί και έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ένα όμως από τα αποτελέσματα της ινσουλίνης είναι να ελέγχει την αρτηριακή πίεση σε όλο το σώμα

Διάγνωση αντίστασης στην ινσουλίνη

Όπως προαναφέραμε η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά παραμένει αδιάγνωστη. Τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης μπορεί να εμφανίζονται φυσιολογικά στις κλασσικές εξετάσεις αίματος.
Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις: Όταν ο υποδοχέας ινσουλίνης καθίσταται υπερκορεσμένος (λόγω φλεγμονής ή αντοχής στην ινσουλίνη), η ζάχαρη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα. Αυτή η περίσσεια σακχάρου μετατρέπεται σε κυκλοφορούντα λίπη που ονομάζονται τριγλυκερίδια. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολλή ενέργεια, με αποτέλεσμα την κόπωση μετά από ένα γεύμα. Τα υψηλά τριγλυκερίδια σε μια εξέταση αίματος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της αντίστασης στην ινσουλίνη και παρατηρείται πριν από την πλήρη εμφάνιση του διαβήτη.

 

Για την απόλυτη διάγνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη ειδικές εξετάσεις απαιτούνται όπως για παράδειγμα η Μεταβολική Ανάλυση ή η Ανίχνευση Λιπαρών Οξέων στα ερυθροκύτταρα.

 
Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες: 210 9756400

 

 

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στον Διαβήτη…

 

Τα Συμπτώματα του Διαβήτη

Όπως είδαμε τα συμπτώματα του διαβήτη ενδέχεται να ξεκινήσουν να εμφανίζονται σταδιακά και μπορεί σε αρχικά στάδια (αντίσταση στην ινσουλίνη), να είναι δύσκολο να εντοπιστούν με τις συνήθεις εξετάσεις αίματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αίσθημα κόπωσης
 • Αίσθημα δυσφορίας
 • Μούδιασμα στα πόδια
 • Συχνοουρία (κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας)
 • Υπερβολικό αίσθημα δίψας
 • Απότομη απώλεια βάρους
 • Θολή όραση
 • Αργή επούλωση πληγών στο δέρμα
 • Συχνές Ουρολοιμώξεις

Στις γυναίκες ενδέχεται να παρατηρηθεί και φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αν αντιμετωπίζετε κάποια από τα παραπάνω προβλήματα δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχετε διαβήτη. Θα ήταν καλό όμως να επισκεφθείτε έναν ειδικό στα μεταβολικά νοσήματα, για περαιτέρω διερεύνηση.

Πώς Πραγματοποιείται η Διάγνωση του Διαβήτη;

Η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη βασίζεται πάνω στα αποτελέσματα αιματολογικών εργαστηριακών ελέγχων, που γίνονται στα επίπεδα της γλυκόζης. Η εξέταση μπορεί να είναι τυχαία, αν δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα, ή μετά από την εμφάνιση συμπτωμάτων, τα οποία αναφέραμε και παραπάνω.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται συνήθως για την διάγνωση του διαβήτη είναι οι εξής:

 • Μέτρηση γλυκόζης πλάσματος νηστείας
 • Μέτρηση μεταγευματικής γλυκόζης
 • Μέτρηση καμπύλης σακχάρου
 • Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)

Ο Διαβήτης είναι μια πολύ επικίνδυνη νόσος – Προβλήματα που προκαλεί

Ο διαβήτης είναι μια επικίνδυνη κατάσταση. Διαταράσσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης φυσιολογίας. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, γήρανσης και, ουσιαστικά, κάθε άλλης νόσου.

Όταν η ζάχαρη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, οξειδώνεται και μετατρέπεται σε γλυκοσυλιωμένα τελικά προϊόντα (GEP). Όταν κάτι οξειδώνεται, σκεφτείτε το σαν σκουριά σε ένα αυτοκίνητο. Τα GEP σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης είναι φλεγμονώδη και προκαλούν καταστροφή σε ιστούς όπως αμφιβληστροειδή, νεύρα, νεφρά και αιμοφόρα αγγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας και ακρωτηριασμού.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν από την πάθηση του Διαβήτη είναι τα εξής:

 • Προβλήματα όρασης (π.χ. διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια)
 • Προβλήματα στα νεφρά
 • Νόσος του ‘διαβητικού ποδιού’ (πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στον ακρωτηριασμό άκρων)

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Πολύ συχνές διαταραχές που προκαλεί ο διαβήτης είναι:

 • Εγκεφαλική γήρανση (το μέγεθος του εγκεφάλου ενός διαβητικού ανθρώπου συρρικνώνεται δύο φορές πιο γρήγορα κάθε χρόνο σε σύγκριση με ένα μη διαβητικό)
 • Αύξηση αρτηριακής Πίεσης (π.χ. μέσω κατακράτησης νατρίου)
 • Προβλήματα στον αποτοξίνωση του ήπατος (το συκώτι απορροφά τα σκουπίδια και τη λάσπη από το αίμα, αλλά δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του όταν η ινσουλίνη και το σάκχαρο του αίματος είναι συνεχώς ανεβασμένα)
 • Συστημική Φλεγμονή (τα αποτελέσματα αυτού είναι από αυτοάνοσα ως καρκίνο)
 • Ορμονικά προβλήματα στις γυναίκες (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), αραίωση μαλλιών και ανεπιθύμητη τριχοφυία προσώπου)
 • Ορμονικά προβλήματα στους άνδρες (π.χ. προβλήματα στον προστάτη ή στυτική δυσλειτουργία)
 • Υψηλό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού (Η ινσουλίνη προωθεί την κυτταρική διαίρεση και ως εκ τούτου επιταχύνει τον διαχωρισμό των κυττάρων του καρκίνου)
 • Εγκεφαλικά επεισόδια (Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη)
 • Καρδιαγγειακά προβλήματα (στένωση των αρτηριών και απώλεια της ελαστικότητάς τους, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου του σακχάρου. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης επίσης, ενδέχεται να προκαλέσουν φράξιμο των αρτηριών)
infographic επιπλοκών διαβήτη

Γιατί παθαίνουμε Διαβήτη;

Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην εκδήλωση του διαβήτη, όσο και στην εξέλιξή του.
Από αυτούς η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή (σε συνδυασμό με καταστροφικές συνήθειες όπως το κάπνισμα), το στρες και η παχυσαρκία είναι οι κυριότεροι. Ας τους δούμε πιο αναλυτικά:

 • Κληρονομικότητα
  • Ο διαβήτης έχει σημαντική κληρονομική συνιστώσα, ειδικά η αυτοάνοση μορφή του (Διαβήτης τύπου 1). Ακόμα και ο διαβήτης τύπου 2 φαίνεται πως έχει γενετική υπογραφή (που μάλιστα μπορεί να προβλεφθεί με ειδικές γενετικές εξετάσεις) αλλά οι περιβαλλοντικές συνιστώσες είναι απείρως πιο σημαντικές.
 • Διατροφή
  • Η διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο στον διαβήτη και έχει άμεση σύνδεση με την παραγωγή και την διαχείριση της ινσουλίνης στον οργανισμό. Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους όπου η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα της ινσουλίνης:
   • Γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) & Γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ)
    • Ο Γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα, η οποία μετράει πόση ινσουλίνη και πόσο γρήγορα θα παραχθεί από τον οργανισμό μετά την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής. Όσο πιο υψηλός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης, τόσο περισσότερη ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας.
     Τροφές όπως το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, το λευκό ρύζι, τα μακαρόνια κλπ έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη γιατί οι απλοί υδατάνθρακες από τους οποίους αποτελούνται προκαλούν και μεγάλη και απότομη αύξηση του σακχάρου και άρα και της ινσουλίνης στο αίμα.
     Τροφές όπως λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γιατί η αύξηση σακχάρου-ινσουλίνης που προκαλούν είναι και μικρότερη αλλά και πιο μακροχρόνια.
     Το Γλυκαιμικό φορτίο είναι ένας ακόμη δείκτης που μας λέει απλά την ποσότητα της συγκεκριμένης τροφής που καταναλώνεται.
     Ένα παράδειγμα μιας τροφής που έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο είναι μια μεγάλη μερίδα μακαρόνια.
     Κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη ή/και φορτίου είναι μια από τις κύριες αιτίες δημιουργίας αντίστασης στην ινσουλίνη.
   • Επεξεργασμένα τρόφιμα και fast food
    • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα fast food προκαλούν φλεγμονή και η φλεγμονή με την σειρά της, προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Η φλεγμονή επίσης αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και αυτό με την σειρά του έχει σαν συνέπεια να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
     Είναι αυτονόητο πως πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο.
   • Ακανόνιστα γεύματα
    • Οι μεγάλες ποσότητες από τροφές υψηλού γλυκεμικού δείκτη και τα ακανόνιστα γεύματα μέσα στην μέρα προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα (λέγονται επιστημονικά insulin-spikes ή ακίδες ινσουλίνης και είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία του οργανισμού).
     Η ινσουλίνη όπως είδαμε δρα ως αγγελιοφόρος που λέει στους μυς και τα λιπώδη κύτταρα να “ανοίξουν” για να δεχθούν ενέργεια για κίνηση που το σώμα κάνει αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι μύες δεν χρειάζονται την ενέργεια που επιπλέει γύρω τους.
     Εάν ο μυς δεν κάνει χρήση του σακχάρου στο αίμα, η αντίδραση της ινσουλίνης είναι να ανοίξει τα λιπώδη κύτταρα και να τους “βάλει” την περίσσεια ενέργειας για μεταγενέστερη χρήση.
 • Άσκηση
  • Οι πρόγονοί μας κινούνταν 5 φορές περισσότερο απ ό,τι κάνουμε σήμερα. Στην πραγματικότητα, θα είχαν περπατήσει αρκετά για να φτάσουν στο φεγγάρι και να επιστρέψουν 3 φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Αντίθετα, οι άνθρωποι σήμερα θα έφταναν μόνο περίπου στο 2/3 του δρόμου για το φεγγάρι.
   Η κίνηση είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της ζωής αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς γίνονται όλο και πιο καθιστικοί.

   • Η άσκηση βοηθάει στην καύση θερμίδων
    • Το λίπος είναι αποθηκευμένη ενέργεια. Η άσκηση είναι το κλειδί να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μερικά από τα αποθέματα αυτά. Η μείωση του βάρους, μειώνει τις απαιτήσεις της ινσουλίνης στο σώμα επειδή τα λιπώδη κύτταρα έχουν και αυτά υποδοχείς ινσουλίνης.
     Μικρότερη σωματική μάζα ισούται με λιγότερες ορμόνες, τόσο απλά.
   • Η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία του υποδοχέα της ινσουλίνης
    • Όταν χρησιμοποιείτε τους μυς σας, χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν, έτσι οι υποδοχείς ινσουλίνης στον μυϊκό ιστό γίνονται πιο δεκτικοί στην ινσουλίνη.
     Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και τις απαιτήσεις ινσουλίνης δραματικά
   • Η άσκηση βοηθά το σώμα σας να απορρίψει τα απόβλητα
    • Η κίνηση και η μυϊκή σύσπαση είναι αναγκαία για να λειτουργήσει το λεμφικό σας σύστημα και να απορρίψει τα μεταβολικά απόβλητα από το σώμα σας. Αυτό σας βοηθά να αποτοξινωθείτε καλύτερα αποβάλλοντας τυχούσες τοξίνες από το σύστημά σας.
   • Η άσκηση βοηθά να ελέγξετε τις επιθυμίες σας και τα σήματα πείνας
    • Η ορμόνη λεπτίνη είναι η κύρια ορμόνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είστε χορτάτοι και άρα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε.
     Όταν έχετε αντίσταση στην λεπτίνη, όχι μόνο αισθάνεστε πεινασμένοι όλη την ώρα, αλλά επιθυμείτε και λάθος τρόφιμα.
     H άσκηση, επηρρεάζει τόσο τα επίπεδα της ίδιας της λεπτίνης αλλά και άμεσα τα επεισόδια πείνας.
     Πολλοί άνθρωποι με αντίσταση στην ινσουλίνη είναι επίσης ανθεκτικοί στη λεπτίνη.
     Αυτή η ορμόνη έχει πολλά να κάνει με το πώς το σώμα σας αποθηκεύει και χρησιμοποιεί ενέργεια, όπως και η ινσουλίνη.
   • Η άσκηση ρυθμίζει πάνω από 500 γονίδια στο σώμα σας
    • Η άσκηση επηρρεάζει δραματικά την γονιδιακή έκφραση και σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε πιο αποδοτικά όλες τις ορμόνες σας, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης.
 • Στρες
  • Το άγχος και το στρες έχουν τεράστια επίδραση στην ινσουλίνη:
   • Μειώνουν την ευαισθησία του υποδοχέα ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει πως το σώμα πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη
   • Αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης (η οποία είναι η κύρια ορμόνη του στρες) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σωρεία δράσεων, όπως πτώση ανοσοποιητικού, κακός ύπνος, αύξηση βάρους και μείωση μυΙκής ανάπτυξης.
   • Το ήπαρ παράγει αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Αυτός είναι ο φυσικός μηχανισμός του σώματός μας, προκειμένου να αυξηθεί η ενέργεια και να ανταποκριθούμε σε μια αγχωτική κατάσταση. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, συνεπάγεται μεγαλύτερη ανάγκη για ινσουλίνη
 • Παχυσαρκία
  • Στην παχυσαρκία όλες οι προηγούμενες παθολογικές καταστάσεις έχουν παγιωθεί.
   • Ο λιπώδης ιστός έχει διογκωθεί δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονή σε ολο το σώμα.
   • Η απόκριση τόσο στην ινσουλίνη όσο και την λεπτίνη έχει αποδιοργανωθεί και το ζάχαρο του αίματος βρίσκεται εκτός ρύθμισης.
   • Υψηλή χοληστερίνη και διαταραγμένη αρτηριακή πίεση ενισχύουν την παθολογία.
   • Η παχυσαρκία σχεδόν πάντα σημαίνει και υπάρχον προ-διαβητικό στάδιο.
   • Η καθιστική ζωή επιδεινώνει όλα τα παραπάνω εντείνοντας τον φαύλο κύκλο που έχει ήδη δημιουργηθεί.
   • Όσο η κατάσταση χρονίζει, το ρίσκο για ανάπτυξη διαβήτη όλο και μεγαλώνει.

 

Ειδικές εξετάσεις της κλινικής μας μπορούν να μετρήσουν επίπεδα στρες, κιρκάδιο ρυθμό κορτιζόλης και φλεγμονώδη κατάσταση του οργανισμού, δίνοντας έτσι μια πλήρη γνώση του ρίσκου ανάπτυξης ή εξέλιξης του Διαβήτη.

 
Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες: 210 9756400

 

 

Θεραπεία/Αντιμετώπιση του Διαβήτη και της αντίστασης στην ινσουλίνη

Φαρμακολογική Αντιμετώπιση

εικόνα από χάπι μετφορμίνης

Η συνηθισμένη αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη είναι η χορήγηση φαρμάκων για τη διαχείρισή του. Το φάρμακο της πρώτης γραμμής είναι η μετφορμίνη (glucophage), ενώ σε προχωρημένα στάδια χορηγείται ινσουλίνη.

Σε περιπτώσεις που εμφανίζονται παρενέργειες της πάθησης, όπως είναι η περιφερική νευροπάθεια, γίνεται χορήγηση ειδικών φαρμάκων.

Η μετφορμίνη μειώνει το υψηλό σάκχαρο του αίματος, κυρίως με την καταστολή της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ (ηπατική γλυκονεογένεση). Ο μέσος ασθενής με διαβήτη τύπου 2 έχει τρεις φορές τον κανονικό ρυθμό γλυκονεογένεσης. Η θεραπεία με μετφορμίνη το μειώνει κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Η μετφορμίνη έχει επίσης ευαισθητοποιητική επίδραση της ινσουλίνης στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των σκελετικών μυών, του ενδοθηλίου, του λιπώδους ιστού και των ωοθηκών

Δυστυχώς όμως έχει και αρκετές και συχνές παρενέργειες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της μετφορμίνης είναι ο γαστρεντερικός ερεθισμός, με συμπτώματα όπωςδιάρροια, κράμπες, ναυτία, έμετος και πολλά άερια.

 

Όλα τα φάρμακα του διαβήτη σκοπό έχουν τη διαχείρησή του και ΟΧΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ!

 

Ο άλλος δρόμος: Φυσική Αντιμετώπιση – Ως και πλήρης αναστροφή του συνδρόμου;

Τι θα λέγατε αν σας δηλώναμε ότι ο Διαβήτης μπορεί να αναστραφεί; Ακόμα και σε προχωρημένα στάδια.
Δεν το λέμε (μόνο) εμείς:

 

Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Diabetologia έδειξε ότι πράγματι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί μέσω αλλαγών στη διατροφή και, όπως έδειξε η μελέτη, αυτό μπορεί να συμβεί εξαιρετικά γρήγορα: σε 1 έως 8 εβδομάδες.
Αυτό φέρνει τα πάνω-κάτω στην οπτική μας για τη θεραπεία του Διαβήτη.
Ο διαβήτης δεν είναι πια κάτι με το οποίο θα πρέπει να ζήσετε για πάντα!

 

Η μελέτη, με τίτλο Αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2: ομαλοποίηση της λειτουργίας των β-κυττάρων σε συνδυασμό με την μείωση των τριγλυκεριδίων του ήπατος και του παγκρέατος ήταν εξαιρετική στη σύλληψή της. Μια δραματική αλλαγή στην διατροφή των ασθενών κατάφερε να αντιστρέψει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του διαβήτη εντός μιας εβδομάδας και όλα τα χαρακτηριστικά σε οκτώ εβδομάδες.

Καλά διαβάσατε: Ο διαβήτης αντιστράφηκε σε μία εβδομάδα.

Αυτό είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε φάρμακο γνωστό στη σύγχρονη επιστήμη.

Nutrilabs και αναστροφή του Διαβήτη

Ενώ οι παραπάνω αποκαλύψεις μπορεί να είναι απίστευτες για τους περισσότερους, για εμάς, στα Nutrilabs, είναι κάτι που βλέπουμε συχνά στην ιατρική πρακτική μας.

Με εστιασμένη στρατηγική διάγνωση μέσω ειδικών εξετάσεων, επιστημονικά βασισμένη διατροφική παρέμβαση, σε συνδυασμό με άσκηση, διαχείριση του στρες, και ειδικά nutraceuticals σε θεραπευτικές δοσολογίες, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών μας καταφέρνουν να αντιστρέψουν πλήρως τον διαβήτη τους. Και οι …παρενέργειες της δικής μας μεθόδου είναι μάλλον …ευχάριστες – περισσότερη ενέργεια, καλύτερος ύπνος, βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία και απώλεια βάρους.

Η μέθοδός μας χρειάζεται προσπάθεια από τον ασθενή, σε προχωρημένα στάδια χρειάζονται πιθανώς και ειδικές θεραπείες (π.χ. υπερβαρικός θάλαμος) αλλά η αναστροφή του συνδρόμου είναι δυνατή!

Η ινσουλίνη είναι μια από τις λίγες ορμόνες που έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε πλήρως.

 

Στα NutriLabs διαθέτουμε ειδικά πρωτόκολλα αναστροφής της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη. Επικοινώνησε σήμερα κιόλας μαζί μας. Είμαστε εδώ για να σε ακούσουμε και να σε βοηθήσουμε!

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400

 

 

Βικτωρία Κονά on Wordpress
Βικτωρία Κονά
Διευθύντρια τμ. Μοριακής Διατροφής
Η Κα Κονά αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατέχει μεταπτυχιακές σπουδές από Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Έχει εκτενέστατη κλινική εμπειρία με μια πλειάδα Ελληνικών κλινικών όπως τα Νοσοκομεία Παίδων, Ερυθρός Σταυρός, ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, Έλενα, Αγία Όλγα, ΚΑΤ και Αττικόν στα οποία ειδικεύθηκε στην διατροφική αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων

Έχει μετεκπαίδευση στην Λειτουργική Ιατρική και Μοριακή Διατροφή και διατελεί Υπεύθυνη του τμήματος Μοριακής Διατροφής των NUTRILABS, εφαρμόζοντας προηγμένα πρωτόκολλα θεραπευτικής Διατροφής σε μια μεγάλη γκάμα διαταραχών όπως Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, αυτισμό, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικές διαταραχές και καρκίνο.

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.