Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Η εποχή της γρίπης είναι τώρα σε πλήρη εξέλιξη και οι εποχιακοί εμβολιασμοί προωθούνται από όλες τις πλευρές. Παρ’όλα αυτά, μία πρόσφατη κλινική μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα που βασίζονται στο πράσινο τσάι μείωσαν τον κίνδυνο της γρίπης κατά 75%. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από τη μείωση κατά 60% του κινδύνου για τους εμβολιασμούς που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Lancet. Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι παρέχει μία σειρά πό άλλα οφέλη υγείας και κανέναν από τους κινδύνους των ενέσεων, φαίνεται να είναι μία πολύ ανώτερη εναλλακτική από τον εμβολιασμό.

Πράσινο Τσάι: Φυσικό Αντιιικό και Ενισχυτικό του Ανοσοποιητικού

Εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού καταστέλλουν ενεργά πολλά βακτηριακά, μυκησιακά και ιικά είδη. Από το μέτωπο του ιού, το πράσινο τσάι καταστέλλει τους ιούς: αδενοϊό, Epstein-Barr, απλό έρπητα, HIV-1 και ιό της γρίπης. Η EGCG, μία από τις κύριες πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, είναι κυρίως υπεύθυνη για αυτή την καταστολή. Συγκεκριμένα, η EGCG συνδέεται με την αιμοσυγκολλητίνη του ιού της γρίπης, η οποία την εμποδίζει να συνδεθεί (και να μολύνει) στα κύτταρα του υποδοχέα-στόχου. Επίσης, η EGCG μετατρέπει την κυτταρική μεμβράνη του ιού, το οποίο αναστέλλει περαιτέρω την ικανότητά του να μολύνει άλλα κύτταρα. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό του πράσινου τσαγιού είναι το αμινοξύ L-τεανίνη (L-theanine), η οποία έχει φανεί να ενεργοποιεί τα ανθρώπινα γ-δ-T λεμφοκύτταρα για να πολλαπλασιαστούν και να φτιάξουν ιντερφερόνη-γ, μία ισχυρή αντιμικροβιακή κυτταροκίνη. Αυτά τα λεμφοκύτταρα θεωρούνται η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος κατά της λοίμωξης. Ως εκ τούτου, το πράσινο τσάι προσφέρει μία διπλή προστασία κατά της γρίπης, την οποία δεν μπορεί να επιτύχει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, χρειαζόμαστε κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί πλήρως.

Το Πράσινο Τσάι Μειώνει τον Κίνδυνο Γρίπης: Πρώιμες Κλινικές Ενδείξεις

Σε μία πρώιμη μελέτη που χρησιμοποίησε πράσινο τσάι κατά της γρίπης, έγιναν γαργάρες τρεις φορές την ημέρα με ένα ασθενές διάλυμα πράσινου τσαγιού (50 mg κατεχινών ανά φλιτζάνι, εκ των οποίων το 60% ήταν EGCG). Η θεωρία ήταν πως εφόσον ο λαιμός ήταν το κύριο σημείο λοίμωξης της γρίπης, οι γαργάρες θα μπορούσαν να σταματήσουν τον ιό εκεί. Η θεωρία αποδείχθηκε σωστή: μόνο το 1,3% των ατόμων που έκαναν γαργάρες αρρώστησαν από γρίπη σε σύγκριση με το 10% της ομάδας ελέγχου. Σε μία πιο καλά σχεδιασμένη μελέτη σε 97 υγιείς ενήλικες, χρησιμοποιήθηκε ένα κατάλληλο μείγμα θειανίνης και πολυφαινολών πράσινου τσαγιού (προφανώς ισοδυναμεί με περίπου 10 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού την ημέρα αλλά δεν αποκαλύφθηκαν οι ακριβείς ποσότητες) για τρεις μήνες κατά τη διάρκεια περιόδου γρίπης. Αυτή η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή και ελεγχόμενη με ομάδα εικονικού σκευάσματος. Τα άτομα που έπαιρναν το συμπλήρωμα βίωσαν 32% λιγότερες ασθένεις και 35% λιγότερες «ημέρες συμπτωμάτων». Ωστόσο, οι συμμετέχοντες περιελήφθησαν στη στατιστική ανάλυση παρ’όλο που η συμμόρφωσή τους (η πραγματική πρόσληψη των χαπιών πράσινου τσαγιού) ήταν μόνο 70%.

Πρόσφατη Κλινική Δοκιμή Παρέχει Εντυπωσιακά Αποτελέσματα: 75% Λιγότερες Ασθένειες

Πιο πρόσφατα, μία καλύτερα ελεγχόμενη μελέτη έγινε σε 198 υγιείς εργαζόμενους στον τομέα της φροντίδας, η οποία ήταν τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή και ελεγχόμενη με ομάδα εικονικού σκευάσματος: το χρυσό πρότυπο στις κλινικές μελέτες. Στην ομάδα παρέμβασης δόθηκε καθημερινή δόση 378 mg κατεχινών πράσινου τσαγιού (περιέχοντας 270 mg EGCG) και 210 mg θειανίνης από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Το ποσοστό συμμόρφωσης σε αυτή τη μελέτη ήταν καλύτερο: 93% πήραν τα χάπια τους σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αυτοί που λάμβαναν το πράσινο τσάι βίωσαν 75% λιγότερη κλινικά ορισμένη λοίμωξη από γρίπη και αυτό ήταν στατιστικά σημαντικό (P=0.022). Ωστόσο δεν ήταν όλες οι παρατηρούμενες ασθένειες bona fide flu. Όταν χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν πραγματική λοίμωξη από γρίπη, φάνηκε ότι το πράσινο τσάι παρείχε μία εκπληκτική μείωση κατά 83% στον κίνδυνο γρίπης, ωστόσο αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό (P=0.112) λόγω του μικρού αριθμού των πραγματικών περιπτώσεων γρίπης.

Αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού υπερτερούν άνετα έναντι του εμβολιασμού της γρίπης για την πρόληψη ασθενειών. Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη στη νοοτροπία των περισσότερων ανθρώπων να γίνονται εμβόλια αλλά για όσους ήδη μελετούν, κατανοούν και εφαρμόζουν στην πράξη τις αρχές της φυσικής υγείας, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη.

Μάθετε περισσότερα για τις αρχές της φυσικής υγείας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.