Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

σκόνη L-γλουταμίνης
Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί ως αποτέλεσμα μιας ποικιλίας εσωτερικών ή εξωτερικών παθογόνων παραγόντων. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός συστατικών τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την καλή υγεία του γαστρεντερικού. Η L-γλουταμίνη, η Ν-ακετυλο-γλυκοζαμίνη, η κερσετίνη, η κουρκουμίνη, το εκχύλισμα ginger κ.ά. είναι μερικά από αυτά.

L-γλουταμίνη

Η L-γλουταμίνη είναι το κυρίαρχο αμινοξύ στο αίμα και επειδή τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν να το συνθέσουν, θεωρείται ως μη απαραίτητο αμινοξύ. Βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους σκελετικούς μύες, τους πνεύμονες, το ήπαρ, τον εγκέφαλο και το στομάχι. Κάτω όμως από κάποιες παθολογικές καταστάσεις, οι ιστοί απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες γλουταμίνης, τις οποίες δεν μπορεί να παρέχει η διατροφή. Επίσης, κατά τη διάρκεια καταβολικού στρες, τα επίπεδα της γλουταμίνης πέφτουν σημαντικά και τότε η συμπλήρωση με γλουταμίνη κρίνεται απαραίτητη.

Το γαστρεντερικό σύστημα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης γλουταμίνης του οργανισμού, καθώς χρησιμοποιείται από το εντερικό επιθήλιο ως το κύριο μεταβολικό καύσιμο. Οι κυριότερες μελέτες έχουν εστιάσει στη συμπλήρωση γλουταμίνης μαζί με ολική παρεντερική διατροφή (TPN). Οι εμπορικά διαθέσιμες μορφές ΤΝΡ δεν περιέχουν γλουταμίνη με αποτέλεσμα να ατροφεί η βλέννα και οι λάχνες του λεπτού εντέρου. Η προσθήκη γλουταμίνης στην ΤΝΡ αναστρέφει το φαινόμενο αυτό, αυξάνει το βάρος του δωδεκαδακτύλου και μειώνει την εντερική διαπερατότητα. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα αναφέρονται και σε περιπτώσεις τραυματισμού, λοίμωξης, πείνας και χημειοθεραπείας, όπου η γλουταμίνη βελτιώνει την εντερική λειτουργία καθώς και την ανοσιακή απόκριση του εντέρου. Τέλος, καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η νόσος του Crohn βελτιώνονται τόσο κλινικά όσο και ενδοσκοπικά μετά τη χορήγηση γλουταμίνης.

Η επούλωση πληγών και τραυματισμών επιτυγχάνεται εν μέρει και μέσω των κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος, τα οποία χρειάζονται, όπως προαναφέρθηκε, γλουταμίνη ως μεταβολικό καύσιμο. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι η συμπλήρωση με γλουταμίνη, σε μετεγχειρητικούς ασθενείς, με κακή διατροφή και σήψη, βελτίωσε όλες τις ανοσολογικές παραμέτρους τους. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουταμίνη σε συνδυασμό με αργινίνη και ω-3 λιπαρά οξέα, προωθεί την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του επιθηλιακού ιστού και της εντερικής διαπερατότητας σε μετεγχειρητικούς ασθενείς. Μειώσεις στα επίπεδα της γλουταμίνης μπορεί επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση στη συχνότητα λοιμώξεων σε κάποιες ευπαθείς ομάδες ανθρώπων. Η συμπλήρωση με αργινίνη σε βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση για πέντε ημέρες έδειξε σημαντική μείωση στη συχνότητα λοίμωξης και σηπτικών επιπλοκών. Επίσης, οι αθλητές αντοχής έχουν χαμηλά επίπεδα γλουταμίνης, κυρίως μετά από έντονη άσκηση, κάτι το οποίο τους κάνει ευάλωτους σε λοιμώξεις. Σε μια μεγάλη έρευνα βρέθηκε ότι η συμπλήρωση με γλουταμίνη μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης λοίμωξης, εφτά μέρες μετά την άσκηση.

Η μόλυνση με HIV φαίνεται ότι προκαλεί επίσης ανεπάρκεια γλουταμίνης. Ακόμη, περίπου 20% των ασθενών με AIDS παρουσιάζουν αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Η συμπλήρωση με το αμινοξύ αυτό αυξάνει το βάρος σε ασθενείς με καχεξία λόγω του ιού ενώ βελτιώνει και την ανοσολογική κατάσταση κάτι που φαίνεται από τα αυξημένα CD3 και CD8 κύτταρα και το μειωμένο φορτίο HIV.

Πηγές Κερσετίνης

Κερσετίνη

H κερσετίνη (ή κερκετίνη – quercetin) είναι ένα φλαβονοιειδές και πιο συγκεκριμένα μια φλαβονόλη. Τροφές πλούσιες σε κερσετίνη είναι η κάπαρη, το πράσινο τσάι, τα μήλα (η φλούδα), το κρεμμύδι (ιδιαίτερα τα έξω στρώματα του κόκκινου κρεμμυδιού), τα κόκκινα σταφύλια, τα κίτρα, την ντομάτα, το μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά. Η κερσετίνη, από την οικογένεια τα φλαβονοειδών, έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς εξουδετερώνει τα περισσότερα είδη ελευθέρων ριζών. Ο μηχανισμός με τον οποίο ασκεί αυτή την αντιοξειδωτική δράση έχει μελετηθεί και αποδίδεται στην ομάδα της κατεχόλης σε συνδυασμό με την υδροξυλομάδα του δακτυλίου της. Επιπλέον, η κερσετίνη θεωρείται ότι βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού 6 φορές περισσότερο απ’ ότι η βιταμίνη C.

Στην κερσετίνη έχουν αποδοθεί και σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μέσω πολλών και αξιόπιστων μελετών. Μειώνει την παραγωγή της ιντερλευκίνης IL8 στους πνεύμονες, μειώνει το mRNA δύο κυτταροκινών TNFα και IL-1α και αναστέλλει την απόπτωση νευρωνικών κυττάρων λόγω μικρογλοιακής ενεργοποίησης, ενώ η ίδια δράση εμφανίζεται και στα περιφερειακή μονοκύτταρα του αίματος. Τέλος, στην κερκετίνη έχουν αποδοθεί και άλλες ιδιότητες, μέσω της εργαστηριακής έρευνας, όπως αντι-ινωτικές, αντιπηκτικές, αντιαθηρογονικές και αντιπολλαπλασιαστικές, αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό λόγω οιστρογονικής πρόσδεσης και μεταβάλλει τη γονιδιακή έκφραση.

Ρίζα και σκόνη κουρκουμά

Κουρκουμίνη

Το πιο ενεργό συστατικό της κουρκούμης (ή κουρκουμά) είναι η κουρκουμίνη η οποία αποτελεί το 2 έως 5% του μπαχαρικού αυτού. Η κουρκουμίνη έχει προστατευτική δράση έναντι των δερματικών νοσημάτων. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη χημειοπροστασία ποικίλων νοσημάτων όπως ψωρίαση και καρκίνο του δέρματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εξουδετέρωσης των ελευθέρων ριζών και μείωσης της φλεγμονής μέσω αναστολής του πυρηνικού παράγοντα ΚΒ. Επίσης, επιταχύνει την επούλωση πληγών, βελτιώνει την απόθεση του κολλαγόνου και αυξάνει την πυκνότητα των ινοβλαστών και των αγγείων στις πληγές. Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί επίσης να βελτιώνει την όραση σε περιπτώσεις διαβητικού καταρράκτη, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω κυρίως της δομής της και παρέχει νευροπροστασία. Επίσης, οι ευεργετικές δράσεις της κουρκουμίνης ενάντια της αρθρίτιδας, των αλλεργιών του άσθματος, των καρδιοπαθειών, του Alzheimer του διαβήτη και του καρκίνου οφείλονται στην ικανότητά της να μεταβάλλει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, κάνοντάς την έτσι ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Τέλος, εκατοντάδες μελέτες των τελευταίων 2 δεκαετιών έχουν δείξει ότι στόχοι της κουρκουμίνης είναι κάποια βιοχημικά μονοπάτια τα οποία εμπλέκονται στην καρκινογένεση και την χημειοαντίσταση. Η κουρκουμίνη αναστέλλει την ανάπτυξη αρκετών καρκινικών κυτταρικών σειρών ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει την ενεργοποίηση αρκετών μεταγραφικών παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία της ογκογένεσης.

Φύλλα φτελιάς

Φτελιά

Η φτελιά (πτελέα η πυρόχρους) χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους αυτόχθονες κατοίκους των Απαλαχίων Ορέων, για πληγές, εγκαύματα, δερματικές φλεγμονές και έλκος. Πιο σύγχρονες χρήσεις είναι για την κολπίτιδα, τις αιμορροΐδες, τον πονόλαιμο και γαστρεντερικά νοσήματα. Πρόσφατες εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την ικανότητα του εκχυλίσματος της φτελιάς έναντι των ασθενειών αυτών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του φυτού είναι αυτά που παρέχουν την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Πιπερόριζα (ginger)

Η πιπερόριζα (ginger) έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων διαφόρων γαστρεντερικών διαταραχών. Έχουν αναφερθεί ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην πρόκληση εμετού όσο και στην χημειοθεραπεία. Προλαμβάνει την μετεγχειρητική ναυτία και τον εμετό στους ανθρώπους, δρα ενάντια στη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο είναι η πρωτεύουσα αιτία για τη δυσπεψία, το πεπτικό έλκος και την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε μια ακόμη πολύ πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε ότι τα φαινολικά κλάσματα της εκχύλισης της πιπερόριζας έχουν ισχυρή ανασταλτική δραστικότητα της ΑΤΡάσης πρωτονίων-καλίου και μπορεί να χρησιμεύσει ως αγωγή ενάντια στο έλκος.

Η πιπερόριζα επιπλέον επιδεικνύει σημαντικές δράσεις έναντι της θρόμβωσης, της πίεσης, στη ρύθμιση της γλυκόζης και των λιπιδίων στο αίμα, ως αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό, ως ραδιοπροστατευτικό και ως αντιοξειδωτικό.

Σημείωση: Συμπληρώματα διατροφής και γενικότερα ουσίες με φαρμακολογική δράση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συμβουλή ειδικά εκπαιδευμένου θεράποντος και αφού έχει ληφθεί υπόψιν το ιατρικό ιστορικό και η φαρμακολογία του ασθενούς!

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εξειδικευμένα πρωτόκολλα για την οριστική θεραπεία διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Ένζυμα

Τα ένζυμα είναι περίπλοκα πρωτεϊνικά μόρια που βρίσκονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Τα ένζυμα ενεργοποιούμενα είναι ικανά να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες εργασίες όπως την παραγωγή ενέργειας, την ανταλλαγή του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, μεταφέρουν ενέργεια σε άλλα μόρια διευκολύνοντας την παραγωγή και την χρήση τους. Περιέχονται περίπου 1300 διαφορετικά ένζυμα στο οργανισμό μας τα οποία αποδομούν και επαναδομούν πολλές ενώσεις και βελτιώνουν την ελεύθερη από αρρώστιες κατάσταση του ανθρώπινου σώματος.

Το πεπτικό σύστημα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια μέσω διάσπασης περίπλοκων πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων σε απλούστερες και περισσότερο αφομοιώσιμες μορφές. Χωρίς τη μετατροπή αυτή, η πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών είναι αδύνατη.

Η πέψη ξεκινάει από την θέα και την οσμή της τροφής οι οποίες ενεργοποιούν την έκκριση των ενζύμων. Η γεύση και μάσηση επιτρέπει τον κορεσμό του σιελικού ενζύμου αμυλάση, η οποία διασπά το άμυλο σε γλυκόζη όταν τρώμε πατάτες ή ψωμί. Το πάνω μέρος του στομάχου συνεχίζει τη διαδικασία της πέψης μαζί με άλλα ένζυμα. Όταν η τροφή περάσει με τη μορφή χυλού στο λεπτό έντερο αναμιγνύεται με τον παγκρεατικό χυμό. Ο χυμός αυτός είναι πλούσιος σε πρωτεάσες (για τις πρωτεΐνες), αμυλάσες (για τους υδατάνθρακες) και λιπάσες (για τα λιπαρά). Τα ένζυμα αυτά χρειάζονται ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον για να λειτουργήσουν βέλτιστα. Το περιβάλλον αυτό δημιουργείται με συνδυασμό του σωστού χρονισμού της πυλωρικής βαλβίδας και της καλής λειτουργίας του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως.

Μερικές μόνο από τις χρήσεις των πεπτικών ενζύμων αναφέρονται: Μείωση της φλεγμονής που σχετίζονται με αρθρίτιδες, ρευματισμούς και μυοσκελετικές βλάβες. Πιο σημαντικό παράδειγμα στην κατηγορία αυτή είναι η βρομελαΐνη, που μερικές φορές είναι αποτελεσματικότερο και από αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επίσης στην κυστική ίνωση όπου το πάγκρεας έχει μειωμένη λειτουργικότητα έκκρισης ενζύμων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων στο αίμα οδηγεί σε μείωση των αθηρωματικών πλακών ενώ έχει αποδοθεί και ισχυρό αντιγηραντικός ρόλος σε κάποια από τα ένζυμα. Παράλληλα, το DPP-IV που περιέχεται στην ενισχυμένη αυτή φόρμουλα, είναι μια ειδική πεπτιδάση η οποία έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη διάσπαση ειδικών πρωτεϊνικών θραυσμάτων τα οποία όταν απορροφηθούν μπορούν να προκαλέσουν συνεχή ενεργοποίηση υποδοχέων του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλώντας υπερδιέγερση και άλλα νευροφυσιολογικά συμπτώματα. Συνήθως προέρχονται από τη γλουτένη ή την καζεΐνη.

Σημείωση: Συμπληρώματα διατροφής και γενικότερα ουσίες με φαρμακολογική δράση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συμβουλή ειδικά εκπαιδευμένου θεράποντος και αφού έχει ληφθεί υπόψιν το ιατρικό ιστορικό και η φαρμακολογία του ασθενούς!

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εξειδικευμένα πρωτόκολλα για την οριστική θεραπεία διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close