Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ένζυμα

Τα ένζυμα είναι περίπλοκα πρωτεϊνικά μόρια που βρίσκονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Τα ένζυμα ενεργοποιούμενα είναι ικανά να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες εργασίες όπως την παραγωγή ενέργειας, την ανταλλαγή του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, μεταφέρουν ενέργεια σε άλλα μόρια διευκολύνοντας την παραγωγή και την χρήση τους. Περιέχονται περίπου 1300 διαφορετικά ένζυμα στο οργανισμό μας τα οποία αποδομούν και επαναδομούν πολλές ενώσεις και βελτιώνουν την ελεύθερη από αρρώστιες κατάσταση του ανθρώπινου σώματος.

Το πεπτικό σύστημα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια μέσω διάσπασης περίπλοκων πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων σε απλούστερες και περισσότερο αφομοιώσιμες μορφές. Χωρίς τη μετατροπή αυτή, η πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών είναι αδύνατη.

Η πέψη ξεκινάει από την θέα και την οσμή της τροφής οι οποίες ενεργοποιούν την έκκριση των ενζύμων. Η γεύση και μάσηση επιτρέπει τον κορεσμό του σιελικού ενζύμου αμυλάση, η οποία διασπά το άμυλο σε γλυκόζη όταν τρώμε πατάτες ή ψωμί. Το πάνω μέρος του στομάχου συνεχίζει τη διαδικασία της πέψης μαζί με άλλα ένζυμα. Όταν η τροφή περάσει με τη μορφή χυλού στο λεπτό έντερο αναμιγνύεται με τον παγκρεατικό χυμό. Ο χυμός αυτός είναι πλούσιος σε πρωτεάσες (για τις πρωτεΐνες), αμυλάσες (για τους υδατάνθρακες) και λιπάσες (για τα λιπαρά). Τα ένζυμα αυτά χρειάζονται ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον για να λειτουργήσουν βέλτιστα. Το περιβάλλον αυτό δημιουργείται με συνδυασμό του σωστού χρονισμού της πυλωρικής βαλβίδας και της καλής λειτουργίας του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως.

Μερικές μόνο από τις χρήσεις των πεπτικών ενζύμων αναφέρονται: Μείωση της φλεγμονής που σχετίζονται με αρθρίτιδες, ρευματισμούς και μυοσκελετικές βλάβες. Πιο σημαντικό παράδειγμα στην κατηγορία αυτή είναι η βρομελαΐνη, που μερικές φορές είναι αποτελεσματικότερο και από αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Επίσης στην κυστική ίνωση όπου το πάγκρεας έχει μειωμένη λειτουργικότητα έκκρισης ενζύμων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων στο αίμα οδηγεί σε μείωση των αθηρωματικών πλακών ενώ έχει αποδοθεί και ισχυρό αντιγηραντικός ρόλος σε κάποια από τα ένζυμα. Παράλληλα, το DPP-IV που περιέχεται στην ενισχυμένη αυτή φόρμουλα, είναι μια ειδική πεπτιδάση η οποία έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη διάσπαση ειδικών πρωτεϊνικών θραυσμάτων τα οποία όταν απορροφηθούν μπορούν να προκαλέσουν συνεχή ενεργοποίηση υποδοχέων του κεντρικού νευρικού συστήματος προκαλώντας υπερδιέγερση και άλλα νευροφυσιολογικά συμπτώματα. Συνήθως προέρχονται από τη γλουτένη ή την καζεΐνη.

Σημείωση: Συμπληρώματα διατροφής και γενικότερα ουσίες με φαρμακολογική δράση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συμβουλή ειδικά εκπαιδευμένου θεράποντος και αφού έχει ληφθεί υπόψιν το ιατρικό ιστορικό και η φαρμακολογία του ασθενούς!

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εξειδικευμένα πρωτόκολλα για την οριστική θεραπεία διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close