Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τι σχέση μπορεί να έχουν άραγε οι ορμόνες με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;

Τα άτομα που υποφέρουν από το εν λόγω σύνδρομο (γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα) συνήθως απευθύνονται στον γνωστό τους γαστρεντερολόγο για να βρουν λύση. Η ιστορία τις περισσότερες φορές συνεχίζεται με διάφορες απεικονιστικές γαστρεντερικές εξετάσεις (γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση) ή/και φαρμακολογία που στοχεύει επίσης το γαστρεντερικό. Ακόμα και οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης (βότανα – με συνταγές και δοσολογίες συχνά από το internet -, προβιοτικά – με σκευάσματα και χρονικά δοσιακά σχήματα από τον γνωστό ή τον “θεραπευτή”, κ.α.) στις περισσότερες περιπτώσεις στόχο έχουν το γαστρεντερικό σύστημα.

woman-holding-her-stomach

Κι όμως…οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στα συμπτώματά τους όχι μόνο ανάλογα με το τι τρώνε αλλά και ανάλογα με την φάση του κύκλου τους. Στην δική μας κλινική πράξη αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο. Συμπτώματα, όπως πόνος στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και φούσκωμα αναφέρονται από τους ασθενείς μας εντονότερα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (όταν δηλαδή τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τους). Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι το φούσκωμα είναι το μόνο σύμπτωμα που μας αναφέρεται να είναι χειρότερο και κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του κύκλου (ωχρινική φάση) πριν από την έναρξη της εμμηνορρυσίας.

Μπορεί λοιπόν οι ορμόνες να έχουν κάποια σχέση με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική κολίτιδα ή IBS όπως είναι αλλιώς γνωστό);

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Yellow and Orange hormone moleculesΟι ορμόνες είναι εσωτερικοί αγγελιαφόροι στο σώμα μας. Απελευθερώνονται στη ροή του αίματος από ειδικά κυττάρα και σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με τη βιοχημική δράση που απαιτείται κάθε φορά. Οι ορμόνες κυκλοφορούν στο σώμα μας και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη των κυττάρων και των οργάνων μας ενεργοποιώντας ή αναστέλλοντας συγκεκριμένες λειτουργίες.

Οι πιο γνωστές ορμόνες είναι οι φυλετικές, δηλαδή τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Επίσης πολύ γνωστή είναι και η αδρεναλίνη, η ορμόνη που αυξάνει την αντοχή και την ενέργεια για να προετοιμάσει το σώμα για δράση. Ωστόσο, πολλές ακόμα ορμόνες παίζουν διάφορους ρόλους στην κανονική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Φυλετικές Ορμόνες

kataminios-kyklos

Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι οι ορμόνες του φύλου και ιδίως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη επηρεάζουν σημαντικά την συμπτωματολογία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Ζωγραφιά με ινομυώματα μήτραςΚατ’ αρχήν, σε κλινικό επίπεδο, οι περισσότερες γυναίκες ασθενείς μας που μας επισκέπτονται για σπαστική κολίτιδα έχουν ιστορικό γυναικολογικών διαταραχών με κυρίαρχη την ενδομητρίωση. Πολυκυστικές ωοθήκες και ινομυώματα είναι επίσης αρκετά συχνά. Επίσης πολλές από αυτές έχουν έντονο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο που συνυπάρχει με το IBS. Άλλες επίσης ενδείξεις οιστρογονικής κυριαρχίας είναι αρκετά συχνές. Επίσης η ομάδα μας διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των γυναικών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρατηρεί επιδείνωση των συμπτωμάτων του κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Τα ποσοστά ταυτίζονται με αυτά που αναφέρονται στην σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Η κλινική μας παρατήρηση όμως δεν είναι η μόνη ένδειξη: Σε ερευνητικό επίπεδο, υποδοχείς για τις ορμόνες αυτές έχουν βρεθεί στα γαστρεντερικά κύτταρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι σχεδιασμένος να ανιχνεύει και να αντιδρά σε αυτές. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι η προγεστερόνη ελαττώνει την κινητικότητα του εντέρου.

Ζωγραφιά γυνακείων γεννητικών οργάνων με ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση

Υπάρχουν επίσης επιδημιολογικά στοιχεία ότι τέτοιες αντιδράσεις όντως συμβαίνουν: Παρατηρήσεις δείχνουν ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου στις γυναίκες γίνεται όλο και πιο σπάνιο μετά την εμμηνόπαυση. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας υπό τη διεύθυνση του Δρ Drossman, βρέθηκε ότι η συχνότητα του συνδρόμου μειώνεται μετά την ηλικία των 45 ετών στις γυναίκες, αλλά παρέμεινε αμετάβλητο στους άνδρες. Μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου έχει αναφερθεί επίσης και από άλλους ερευνητές.

Τα δικά μας κλινικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι γενικά πιο συχνό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά η συχνότητα εξισώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών.

Η μείωση της συμπτωματολογίας του συνδρόμου μετά την εμμηνόπαυση δείχνει και πάλι ότι οι διακυμάνσεις των ορμονών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των συμπτωμάτων αφού αυτές οι διακυμάνσεις σταματούν μετά την εμμηνόπαυση.

Εκτός όμως από τις “γυναικείες” ορμόνες, φαίνεται – από τα δικά μας εργαστηριακά στοιχεία – ότι και η “ανδρικές” ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι η αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν επίσης και υψηλότερη ευαισθησία σε πόνους εντέρου. Επίσης η ωχρινότροπος ορμόνη, συνήθως ανευρίσκεται σε χαμηλότερες τιμές σε άνδρες που έχουν το σύνδρομο.
 

 

Αν υποφέρετε από ευερέθιστο έντερο τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε να κάνετε άμεσα έναν πλήρη λειτουργικό ορμονικό έλεγχο.

210 9756400

 

Ορμόνες του Εντέρου

ColonΠέρα από τις φυλετικές ορμόνες και τις δράσεις που έχουν στο γαστρεντερικό, υπάρχουν εξειδικευμένες ορμόνες με γαστρεντερική δράση. Η γαστρίνη, η σεκρετίνη, η χολοκυστοκινίνη και η μοτιλίνη είναι μερικά παραδείγματα ορμονών που ελέγχουν συγκεκριμένες λειτουργίες του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών μας, βιώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Τώρα έχουμε στοιχεία που μας δείχνουν ότι αυτά τα λεγόμενα μεταγευματικά συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται λόγω κάποιας ανωμαλίας στην αντίδραση της χολοκυστοκινίνης (CCK) και της μοτιλίνης. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν τη δραστική κίνηση των διαφόρων τμημάτων του εντερικού σωλήνα μετά το φαγητό.

Για παράδειγμα…

  • Μήπως έχετε αίσθημα πόνου γενικά στην κοιλιακή χώρα, όμως δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ξεκινάει και αν υπάρχει κάποια αιτία;

image of cholecystokinin moleculeΜία πολύ σημαντική ορμόνη που σχετίζεται απόλυτα με σωστές διατροφικές συνήθειες είναι η χολοκυστοκινίνη (CCK). Η CCK στην ουσία λέει στην χοληδόχο κύστη μας πότε να απελευθερώσει μέσα στο έντερο τα χολικά οξέα. Η διαδικασία αυτή εξελιγκτικά είναι πολύ σημαντική, και γι αυτό άτομα που έχουν αφαιρέσει τη χολή τους εμφανίζουν πολύ συχνά το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Η CCK ελέγχεται από τον εγκέφαλο, μέσω ρύθμισης από μία άλλη ορμόνη, την προλακτίνη. Η προλακτίνη έχει σημαντικές ρυθμιστικές λειτουργίες και στις γυναίκες αλλά και στους άντρες. Στην ουσία, μία υπερέκκριση της προλακτίνης λέει στα κύτταρα του εντέρου να παράγουν περισσότερη CCK και άρα να συσπάται η χοληδόχος κύστη συνεχώς, ενώ το πάγκρεας, νομίζοντας ότι έχει τροφή ο δωδεκαδάκτυλος, παράγει και εκκρίνει και αυτό συνεχώς παγκρεατικά ένζυμα.
 

Ορμόνες του άγχους

picture in red and blue with circadian cortisol levels

Η λίστα με τις ορμόνες που αποδεδειγμένα έχουν επιδραση στην λειτουργία του γαστρεντερικού δεν σταματά εδώ. Η επινεφριδική ορμόνη, κορτιζόλη, είναι αυτή που, κυρίως, παράγει τα περισσότερα φυσικά συμπτώματα που το συναισθηματικό άγχος προκαλεί στο σώμα. Οι εργαστηριακές μας μετρήσεις ανιχνεύουν την κορτιζόλη υπερβολικά υψηλή σε γυναίκες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου γεγονός που επιβεβαιώνει και εργαστηριακά κάτι που γνωρίζαμε πολύ καλά ήδη: ότι το άγχος έχει ιδιαίτερη αρνητική επίδραση στο σύνδρομο. Μετρήσεις στο σάλιο ασθενών μας έδειξαν επίσης ότι η εν λόγω ορμόνη δεν είναι μόνο αυξημένη αλλά και ο κιρκάδιος κύκλος της (κύκλος 24 ωρών) είναι επίσης διαταραγμένος. Δύο τουλάχιστον ομάδες στο εξωτερικό έχουν επιβεβαιώσει τις παρατηρήσεις μας.

Μια ακόμη ορμόνη του άγχους που επίσης επιβεβαιώνει ότι το άγχος επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η ορμόνη που απελευθερώνει την κορτικοτροπίνη (CRH).

Ας δούμε και εδώ ένα παράδειγμα:

  • Πηγαίνετε τουαλέτα και όταν τελειώσετε έχετε αυτό το αίσθημα της ατελούς αφόδευσης;

Σκεφτείτε καλά…. μήπως αυτή η κατάσταση ξεκίνησε μετά από κάποιο σοβαρό μετατραυματικό γεγονός (χωρισμός, θάνατος κ.ά), ή κάποια περίοδο παρατεταμένου άγχους; Τότε έχετε μπροστά σας την αιτία. Η ορμόνη CRH η οποία παράγεται από τον εγκέφαλο, είναι μια ορμόνη που σε περιόδους στρες στέλνει το σήμα της στο έντερο το οποίο με τη σειρά του ρίχνει μεγάλες ποσότητες βλέννας και νερού επιταχύνοντας στην ουσία τη διαδικασίας της αφόδευσης. Ως αποτέλεσμα, έχουμε υδαρά κόπρανα, και σε ορισμένες περιπτώσεις με παρουσία μίας διαφανούς βλέννας σε μικρές ποσότητες. Αφού όμως το ερέθισμα δεν σταματάει μετά την αφόδευση (καθώς το χρόνιο στρες συνεχίζεται), το έντερο συνεχίζει να ρίχνει νερό και βλέννα και άρα, παρότι μόλις πήγαμε τουαλέτα, πάλι νιώθουμε ότι θέλουμε να πάμε. Υποσυνείδητα, λοιπόν, παράγουμε ορμονικές αποκρίσεις, σαν να είμαστε σε μία κατάσταση συνεχούς έκθεσης σε στρες.

 

Τα επίπεδα των ορμονών σας επηρεάζουν κάθε τομέα της βιοχημείας σας!

 

Επίλογος

Υπάρχουν πολλές κοινές καταστάσεις στις ζωές των γυναικών που συμβάλλουν συνεχώς σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών τους. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, επαφή με ουσίες στο περιβάλλον, εγκυμοσύνη, χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, θεραπεία με ορμονικά υποκατάστατα και καταστολή των οιστρογόνων με φάρμακα (που χρησιμοποιούνται σε μερικές περιπτώσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού).

Οι διακυμάνσεις αυτές επηρεάζουν όλη την βιοχημεία τους αλλά ειδικά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερεθίστου εντέρου. Η εξισορρόπηση των ανισορροπιών αποτελεί τομέα-κλειδί για την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του IBS.

 

Στα NUTRILABS διαθέτουμε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκατοντάδες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις και εξειδικευμένα πρωτόκολλα για τον ενδελεχή έλεγχο και την θεραπεία του γαστρεντερικού και του ανοσιακού συστήματος.

 
Καλέστε μας τώρα στο 210 9756400 και ενημερωθείτε

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close