Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι στην ουσία μια ορμονική ανισορροπία στην οποία η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά, ενώ πολύ συχνά απαντώνται και άλλες ορμονικές ανισσοροπίες. Το αποτέλεσμα αυτών των αποκλίσεων είναι αναπαραγωγικές, καρδιαγγειακές και μεταβολικές δυσλειτουργίες. Τα συμπτώματα σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνουν ανδρογενή ανάπτυξη μαλλιών, ακμή και μη φυσιολογικές περιόδους, καθώς επίσης και κύστες στις ωοθήκες, υψηλό δείκτη σωματικής μάζας και υπογονιμότητα. Η σοβαρότητα του ΣΠΩ ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα, όπως και τα συμπτώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν εμφανίζονται καθόλου κύστεις, το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό και η υπογονιμότητα απούσα. Ωστόσο, δεν είναι συχνές αυτές οι περιπτώσεις και συχνά θεωρείται ότι το ΣΠΩ είναι κατά κύριο λόγο δυσλειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η καλύτερη αρχή για την αντιμετώπιση του ΣΠΩ, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είναι οι διατροφικές αλλαγές. Υπάρχουν χιλιάδες αναφορές για το πώς μια σωστή, ισορροπημένη και με χαμηλούς υδατάνθρακες διατροφή, είναι απαραίτητη για τη σωστή διαχείριση του ΣΠΩ. Υπάρχουν αναφορές ότι μέσα σε λίγους μήνες αντιμετωπίστηκε ακόμη και η αμηνόρροια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής έδειξε σημαντικά οφέλη σε γυναίκες με ΣΠΩ οι οποίες ακολούθησαν μία διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες. Οι βελτιώσεις επήλθαν στη μείωση του βάρους, στη μείωση της περιφέρειας, στο σωματικό λίπος, τα επίπεδα της ινσουλίνης, την ολική τεστοστερόνη και τα ελεύθερα ανδρογόνα. Το 57% των εμπλεκομένων γυναικών παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη ρυθμικότητα της εμμήνου ρύσεώς τους. Παράλληλα, σε μια άλλη μελέτη, η ορμόνη DHEA, η οποία είναι αυξημένη στις περισσότερες περιπτώσεις ΣΠΩ, μειώθηκε σημαντικά μετά από δίαιτα περιορισμένη σε υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές είπαν: «Η γλυκόζη προκάλεσε σημαντικά μεγαλύτερη υπερινσουλιναιμία σε σχέση με την πρωτεΐνη, και ενεργοποίησε την κορτιζόλη και την DHEA. Παράλληλα, η λήψη πρωτεΐνης κατέστειλε την γκρελίνη για περισσότερη ώρα σε σχέση με τη γλυκόζη, κάτι το οποίο προκαλεί κορεσμό για μεγαλύτερο χρόνο. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την κατανάλωση πρωτεϊνικής δίαιτας σε αντίθεση με υδατανθρακική σε περιπτώσεις ΣΠΩ.
Η αποτοξίνωση αποτελεί ακόμη μία ευεργετική διαδικασία για γυναίκες με ΣΠΩ. Οι τοξίνες επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή ορμονών. Ακόμα περισσότερο τη σύγχρονη εποχή, όπου ο τρόπος ζωής απαγορεύει τη συχνή άσκηση με αποτέλεσμα ο φυσικός τρόπος αποτοξίνωσης, η εφίδρωση, να είναι σημαντικά μειωμένος.

Σημείο κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΣΠΩ είναι η απώλεια βάρους. Υπέρβαρες γυναίκες με ΣΠΩ που χάνουν έστω και 5% του σωματικού βάρους, βελτιώνουν την ωοποίηση και την έμμηνο ρύση τους.
Τέλος, αναλόγως του ιατρικού, διατροφικού, φαρμακευτικού και περιβαλλοντικού ιστορικού, μπορεί να καταρτιστεί μία άκρως αποτελεσματική αγωγή με βάση απλά συμπληρώματα διατροφής, μεταβολές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφευχθούν επιπλοκές οι οποίες μπορεί να οφείλονται τόσο στα φάρμακα όσο και στο ίδιο το σύνδρομο.

Μάθετε περισσότερα για το πως το κέντρο μας μπορεί να βοηθήσει στην δική σας περίπτωση. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα.

Βιβλιογραφία
1. http://women.webmd.com/tc/polycystic-ovary-syndrome-pcos-topic-overview
2. http://www.ajcn.org/content/85/3/688.abstract
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20591140

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply