Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition δείχνει ότι τα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη συμβάλλουν σε δύο παιδικές εντερικές παθήσεις:

 • Κρυπτογενής Υπερτρανσαμινασαιμία (HTS) – αύξηση τρανσαμινάσεων του συκωτιού χωρίς λόγο
 • Αυτοάνοση Ηπατίτιδα (AIH) – αντισώματα που επιτίθενται στο συκώτι

sitari-glouteni-paidia

Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν κοιλιοκάκη, είναι 188,54 φορές πιο πιθανό να έχουν AIH, από τα υγιή παιδιά, κάτι που δείχνει ότι η ζημιά που προκαλεί η κοιλιοκάκη πολλές φορές φτάνει από το έντερο στο ήπαρ. Δείχνει επίσης, ότι η θεραπεία της κοιλιοκάκης (διατροφή χωρίς γλουτένη), συμβάλλει και στη θεραπεία του συκωτιού.

Πόσο κινδυνεύει το παιδί αν έχει κοιλιοκάκη;

Οι ερευνητές έκαναν συστηματική έρευνα της βιβλιογραφίας, από το 1977 μέχρι τον Μάιο του 2012, για να αξιολογήσουν το πόσο σχετίζεται η κοιλιοκάκη με τις 2 ασθένειες του ήπατος που προαναφέρθηκαν. Βρέθηκαν 9 έρευνες με συνολικά 2.046 ασθενείς, με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

 1.  36% των παιδιών με κοιλιοκάκη, εμφάνισαν HTS ενώ αντίθετα 12% των παιδιών με HTS, εμφάνισαν κοιλιοκάκη
 2.  Η διατροφή χωρίς γλουτένη σταθεροποίησε τα επιπέδων τρανσαμινάσης, στο 77%-100% των ασθενών κοιλιοκάκης, μέσα σε 4-8 μήνες.
 3.  1,4% των παιδιών με κοιλιοκάκη, εμφάνισαν AIH ενώ αντίθετα 6,3% των παιδιών με AIH, εμφάνισαν κοιλιοκάκη
 4. Ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών συγκριτικά με τον υγιή πληθυσμό:
  • Παιδιά με κοιλιοκάκη -> 6,55 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν HTS
  • Παιδιά με HTS -> 11,59 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κοιλιοκάκη
  • Παιδιά με κοιλιοκάκη -> 188,54 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν AIH
  • Παιδιά με AIH -> 6,63 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κοιλιοκάκη

————————————————————————————————————–

Σχετικό άρθρο

Συμπεράσματα

 

 • Η κοιλιοκάκη σχετίζεται με υψηλά επίπεδα τρανσαμινάσης περίπου στο ένα τρίτο των παιδιών που έχουν διαγνωσθεί.
 • Η HTS μπορεί να σημαίνει είτε ήπια ηπατίτιδα (12%) είτε αυτοάνοση ηπατοπάθεια (6,3%)

 

koiliokakh-gloutenh-sitariΠροηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το σιτάρι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι λόγω του ανοσοποιητικού. Μια έρευνα το 2008 (Liver International), έδειξε πενταπλάσια εμφάνιση κοιλιοκάκης σε ασθενείς με αυτοάνοσα ηπατικά νοσήματα.[i] Μια άλλη έρευνα του 2003 (Scandinavian Journal of Gastroentology ), έδειξε ότι οι ασθενείς με χρόνια ασθένεια του ήπατος, έχουν υψηλά επίπεδα τρανσγλουταμινάσης, παρόμοια με τους ασθενείς με κοιλιοκάκη.[ii]

Αν και αυτές οι έρευνες είναι διαφωτιστικές, υπάρχουν τόνοι αποδείξεων για το πόσο βλαβερό είναι το σιτάρι, και γενικότερα η γλουτένη στα σιτηρά.

Η έρευνα αυτή έδειξε διάφορες μορφές τοξικότητας:

 • Ανοσοποιητική
 • Νευρολογική
 • Φλεγμονώδης
 • Τερατογενική

Επιπλέον, υπάρχουν 23,000 πρωτεΐνες που παράγονται από το σύγχρονο σιτάρι, και θα μπορούσαν όλες να προκαλέσουν ανοσοποιητική αντίδραση στο ανθρώπινο σώμα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το πόσο δύσκολο είναι να διασπαστούν αυτές οι πολύπλοκες πρωτεΐνες.

Πηγές

 • [i] Alberto Rubio-Tapia, Ahmad S Abdulkarim, Russell H Wiesner, S Breanndan Moore, Patricia K Krause, Joseph A Murray. Celiac disease autoantibodies in severe autoimmune liver disease and the effect of liver transplantation. Liver Int. 2008 Apr;28(4):467-76. PMID:18339073
 • [ii]  M Vecchi, C Folli, M F Donato, S Formenti, E Arosio, R de Franchis. High rate of positive anti-tissue transglutaminase antibodies in chronic liver disease. Role of liver decompensation and of the antigen source. Scand J Gastroenterol. 2003 Jan;38(1):50-4. PMID: 12608464

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close