Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γενικά

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση αποτελεί ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, κατά την οποία παρουσιάζονται υφέσεις και υποτροπές. Μετά από κάθε υποτροπή είναι σύνηθες να υπάρχει επιδείνωση της συνολικής κατάστασης. Η κυριότερη προσέγγιση που ακολουθείται στοχεύει κυρίως στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των υποτροπών. Παθολογικά, η ΣΚΠ είναι μια φλεγμονώδης νόσος κατά την οποία λαμβάνει χώρα πολυεστιακή καταστροφή της μυελίνης των νεύρων (απομυελίνωση). Η μυελίνη είναι η «μόνωση» των νεύρων, και οι κυριότερες περιοχές που συμβαίνει είναι ο εγκέφαλος, η σπονδυλική στήλη και τα οπτικά νεύρα. Οι περιοχές που συμβαίνει η απομυελίνωση αναφέρεται ως «πλάκες» και σε αυτές τις περιοχές συσσωρεύονται κύτταρα του ανοσοποιητικού, όπως μακροφάγα και λεμφοκύτταρα.

Σύμπτωμα

Αιτία

Αδυναμία και μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια· ακαμψία στα πόδια

Εστίες στη σπονδυλική στήλη

Κατακράτηση ούρων, ακράτεια και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Εστίες στη σπονδυλική στήλη

Δυσκοιλιότητα

Εστίες στη σπονδυλική στήλη, διατροφή

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Εστίες στη σπονδυλική στήλη

Θολή όραση και τύφλωση

Εστίες στο οπτικό νεύρο

Διπλωπία

Εστίες στο εγκεφαλικό στέλεχος

Ανισορροπία

Εστίες στη σπονδυλική στήλη και την παρεγκεφαλίδα

Τρόμος στα χέρια

Εστίες στην παρεγκεφαλίδα

Κακή μνήμη και συγκέντρωση

Εγκεφαλικές εστίες

Κόπωση

Επίδραση φλεγμονωδών κυτταροκινών στη νευρωνική λειτουργία, αποδιοργάνωση νευρικών ινών λόγω απομυελίνωσης

Ευαισθησία στη ζέστη

Απώλεια ελέγχου ρύθμισης θερμοκρασίας

Κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης

Εγκεφαλικές εστίες και αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές.

Αιτιοπαθολογία

Υπάρχουν πολλές αιτίες, στις οποίες έχει αποδοθεί κατά καιρούς η έναρξη, η επιδείνωση αλλά και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η βασική φαρμακολογία που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει κυρίως σκευάσματα, τα οποία στοχεύουν στον έλεγχο της δραστικότητας της ασθένειας και στη μείωση των επιπτώσεων που έχει στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι ιντερφερόνη-β, κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά και χημειοθεραπευτικά σκευάσματα.
Ποιες είναι όμως οι αιτίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της ασθένειας και πως μπορούμε φυσικά, να μειώσουμε ή και να αναστείλουμε την εκδήλωση και εξέλιξή της;

Γονίδια
Το γενετικό υπόβαθρο επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για την εκδήλωση της νόσου. Άτομα που έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με ΣΚΠ έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσουν και αυτοί καθώς επίσης και οι φορείς του γονιδίου HLADR2, κυρίως σε άτομα της Βορείου Ευρώπης.

Περιβάλλον
Το περιβάλλον φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση ή όχι της ΣΚΠ. Η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τη νόσο, πιθανότατα λόγω της παραγωγής της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι είναι σημαντικά μειωμένη σε άτομα ΣΚΠ, ή σε άτομα που έχουν μεγαλώσει σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια. Επιπλέον, άτομα που εμφανίζουν συχνές λοιμώξεις, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΚΠ, κυρίως λόγω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συνεχώς έναντι πρωτεϊνών, κάποιες από τις οποίες ομοιάζουν με αυτές της μυελίνης.

Διατροφή
Υπάρχουν πλέον εκατοντάδες μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν το ρόλο της διατροφής στη ΣΚΠ. Η πρώτη επιβεβαιωμένη παρατήρηση ήρθε από το γεγονός ότι πληθυσμοί οι οποίες είχαν υψηλή διατροφή σε ψάρια, είχαν σαφώς μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ΣΚΠ. Πολύ ισχυρές παράμετροι είναι επίσης η κατανάλωση ζωικών λιπών, ζωϊκής πρωτεΐνης και κρέατος. Κάποιες από τις μελέτες έχουν επίσης επισημάνει την ευεργετική συμβολή των λαχανικών, των διαιτητικών ινών, της βιταμίνης C, της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης και του ασβεστίου, ενώ στη περίπτωση των γυναικών και του ιχθυελαίου.

Ελεύθερες ρίζες
Στην ΣΚΠ, οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αζώτου έχουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή της μυελίνης, καθώς επιπλέον έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν προφλεγμονώδεις παράγοντες όπως ο TNF-α, η iNOS και ο NF-kb. Επιπλέον, ενεργοποιούν τις μεταλλοπρωτεϊνάσες οι οποίες με τη σειρά τους προωθούν την είσοδο των Τ-λεμφοκυττάρων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Οι ασθενείς με ΣΚΠ έχουν αυξημένα επίπεδα ελευθέρων ριζών στο Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό και μειωμένη συγκέντρωση γλουταθειόνης. Επίσης, το ποσοστό των ασθενών με ΣΚΠ οι οποίοι έχουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη σε ένα ένζυμο του μεταβολισμού της γλουταθειόνης, είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του υγιούς πληθυσμού.

Αυτοαντισώματα
Τα αυτοαντισώματα είναι αντισώματα τα οποία αναπτύσσει ο οργανισμός εναντίον μιας πρωτεΐνης του ίδιου του οργανισμού. Συνήθως, πριν την έναρξη της παραγωγής αυτοαντισωμάτων, προηγείται μια λοίμωξη ή η έκθεση του οργανισμού σε κάποια πρωτεΐνη η οποία μοιάζει πολύ σε αυτή της μυελίνης. Μια τέτοια πρωτεΐνη θα μπορούσε να προέλθει από την κατανάλωση κάποιας τροφής. Επίσης, αυτοαντισώματα ανιχνεύονται μετά από λοίμωξη με ιούς όπως ο Epstein-Barr, κάποιοι ρετροϊοί, HHV-6.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Ποια είναι όμως η ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Για να είναι ολοκληρωμένη η αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η άσκηση. Η σωστή διατροφή, η οποία να περιέχει υψηλά ποσά από αντιφλεγμονώδεις ουσίες, η αποφυγή συνηθειών που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό αλλά και η σωστή και προσαρμοσμένη άσκηση, είναι εξακριβωμένο ότι βοηθούν πολύ σημαντικά στην μεγαλύτερη ύφεση, αλλά και στη μείωση των επιπλοκών των κρίσεων.

Επιπροσθέτως, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας διαγνωστικές μοριακές εξετάσεις οι οποίες μπορούν να μας δείξουν ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον καθένα ξεχωριστά και πλέον, μπορούμε να προσαρμόσουμε την αντιμετώπιση στον κάθε ένα εξειδικευμένα. Η εξέταση των αντισωμάτων έναντι τροφών, θα μας δώσει εικόνα για τα αυτοαντισώματα που παράγονται σε απόκριση της διατροφής μας, το Προφίλ Μεταβολικής Ανάλυσης, θα μας δείξει με μεγάλη ακρίβεια, ποιες ακριβώς ουσίες βρίσκονται σε έλλειψη ή δεν είναι βιοδιαθέσιμα στον οργανισμό. Πρόκειται για κλινική εξέταση στα ούρα και δε στηρίζεται σε αυθαίρετες εικασίες περί ηλεκτρισμού και τηλεμετρίας, οι οποίες έχουν μηδενικό επιστημονικό υπόβαθρο! Παράλληλα, αν κριθεί απαραίτητο από το εκτενές ιστορικό που θα χρειαστούμε, μπορούμε να περάσουμε στην ακριβή μέτρηση της εντερικής χλωρίδας και διαπερατότητας, όπου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις αυτοάνοσες καταστάσεις. Τέλος, σε μερικές περιπτώσεις, η συσσώρευση βαρέων μετάλλων στον οργανισμό ευθύνεται για την εκδήλωση αρκετών συμπτωμάτων της ΣΚΠ.

Για πληροφορίες αντιμετώπισης της πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων χρονίων διαταραχών με βάσει τη λειτουργική ιατρική και τη μοριακή διατροφή επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.