Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Yoga_for_I.B.S_Yoga_Magazine_June_2012_Page_1Το ευερέθιστο έντερο δεν είναι τυχαία η πιο … “σπαστική” μορφή κολίτιδας. Μπορεί να πάρει δεκάδες διαφορετικές μορφές, να έχει μια σειρά από συμπτώματα και να εμφανιστεί… φυσικά… ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένες τροφές πρέπει να εξαφανιστούν από τη διατροφή μας, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν τροφές οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα σε κάποιον ενώ σε κάποιον άλλον όχι.

Η διάγνωση του IBS είναι θεωρητική και στηρίζεται μόνο στην εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων. Δεν υπάρχουν στην κλινική πράξη συγκεκριμένοι δείκτες οι οποίοι να δίνουν σαφή διάγνωση. Παρόλα αυτά, ορισμένοι πολύ εξειδικευμένοι δείκτες έχουν αρχίσει να συσχετίζουν κάποιες μορφές κολίτιδας με αιτίες, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να διερευνηθούν. Ο λόγος που δε γινόταν αυτό είναι επειδή δεν υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε να μπορέσουν να μετρηθούν με απλές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει πάντα να γίνονται στο τμήμα του σώματος που εμπεριέχει την παθολογία, και γι αυτό, στην περίπτωση του Ευερέθιστου Εντερου, η καλύτερη διάγνωση γίνεται απευθείας στα κόπρανα.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι δείκτες; 

ipar-sikoti-ibs-everethisto

Δευτερεύοντα χολικά οξέα

 

Για να μπορέσει ο οργανισμός μας να απορροφήσει τα λιπαρά οξέα χρειάζεται το συκώτι μας να φτιάξει τα χολικά οξέα, δηλαδή τη γνωστή σε όλους μας χολή. Αυτή στη συνέχεια αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, και όταν χρειαστεί, δηλαδή μετά το γεύμα, αρχίζει σιγά σιγά να απελευθερώνεται στον δωδεκαδάκτυλο, για να βοηθήσει στη σωστή απορρόφηση των λιπαρών. Και όταν λέμε λιπαρά, μην πάει ο νους σας στο κακό… π.χ trans-λιπαρά. Τα λιπαρά στις σωστές ποσότητες είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και όταν δεν απορροφούνται σωστά προκαλούν σημαντικά προβλήματα υγείας. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τις λιπαρές βιταμίνες A, D, E και Κ.

Μία συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι σχεδόν 1 στους 3 ανθρώπους με διαρροϊκό IBS έχουν πολύ μεγάλη δυσαπορρόφηση χολικών οξέων, ενώ ένα 25% έχει πολύ αυξημένο ρυθμό παραγωγής χολικών οξέων, όπως αυτή ανιχνεύεται από τα κόπρανα. Επιπλέον, παρατηρούνται αλλοιώσεις σε μία πολύ σημαντική διεργασία, την εντεροηπατική κυκλοφορία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην απορροφάται η περίσσεια της χολής, κάτι που μεταφράζεται σε διάρροια. Υπάρχουν όμως και γενετικές αιτίες εκδήλωσης IBS, οι οποίες όμως είναι αρκετά σπάνιες και πρέπει να υπάρχει η διαταραχή σε αρκετά μέλη της οικογενείας. Πέρα από αυτά τα χολικά οξέα υπάρχουν και τα δευτερεύοντα χολικά οξέα. Αυτά δεν τα φτιάχνει ο άνθρωπος, αλλά τα βακτήρια που φιλοξενούνται στο έντερό του. Η μέτρησή τους απευθείας στα κόπρανα είναι ένας πολύ ευαίσθητος δείκτης για διαταραχές του μεταβολισμού των χολικών οξέων.

mikroxlwrida-entero-mirkovia-spastiki

 

Μικροχλωρίδα και οργανικά οξέα

 

Είναι πλέον γνωστό ότι η χλωρίδα του εντέρου είναι κύριος ρυθμιστής του ανοσοποιητικού και μέσω αυτής της δράσης ρυθμίζει σχεδόν το σύνολο των φυσιολογικών λειτουργιών στο σώμα. Υπάρχει μία σειρά από βακτήρια τα οποία εντοπίζονται στον εντερικό αυλό ατόμων με IBS, καθώς επίσης και ορισμένα παράσιτα. Άλλωστε, δεν είναι ασύνηθες τα συμπτώματα του IBS να εκκινούν μετά από κάποια γαστρεντερίτιδα, κάποια λοίμωξη κ.ά.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές αναφορές για συσχέτιση των συμπτωμάτων με Clostridia αλλά και με μείωση των ευεργετικών bifidobacteria. Η κατάσταση αυτή που στην επιστημονική βιβλιογραφία ονομάζεται δυσβίωση, ανευρίσκεται σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων σπαστικής κολίτιδας. Η δυσβίωση προκαλείται κατά κύριο λόγο από τη χρήση αντιβίωσης, ακόμα και σε μικρές δόσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μία σωστή και εξατομικευμένη δοσολογία προβιοτικών βοηθάει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Φυσικά, για να μπορέσει να δράσει αποτελεσματικά μία αγωγή με προβιοτικά, πρέπει πρώτα να μετρήσουμε ποια “καλά” βακτήρια είναι σε έλλειψη, και ποια “κακά” βακτήρια είναι σε περίσσεια.

Μία άλλη παράμετρος που επιδεινώνει τα συμπτώματα σε περισσότερο από τις μισές περιπτώσεις είναι και αλλοιώσεις στο προφίλ των λιπαρών οξέων μικρής αλύσου. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή πέψη, και μεταβολές στα επίπεδά τους έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερα επίπεδα πόνου, και μεγαλύτερο διάστημα μέχρι να περάσει. Το δεοξυχολικό οξύ και το λιθοχολικό οξύ (τα δευτερεύοντα λιπαρά οξέα) παίζουν σημαντικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση.

CDSA 2.0

eksetasi-kopranaΥπάρχουν ακόμη πολλοί δείκτες που έχουν συνδεθεί άμεσα με την εκδήλωση IBS (είτε συνοδευόμενου από διάρροια είτε από δυσκοιλιότητα). Παγκρεατική ανεπάρκεια (ελαστάση), διατροφική φλεγμονή (EPX), γλυκουρονιδίωση (β-γλυκουρονιδάση) κ.ά.  Όλοι αυτοί οι δείκτες μπορούν να μετρηθούν σε μία μόνον εξέταση. H CDSA 2.0 προσφέρει όχι μόνο την απόλυτη ευαισθησία και ακρίβεια της μεθόδου αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων αποκαλύπτει και υποκλινική παθολογία, που ο ασθενής με σπαστική κολίτιδα δεν είχε ποτέ αναλογιστεί. Άλλωστε, οι δείκτες αυτοί είναι τόσο προηγμένοι που μόνον στο Εργαστήριό μας μπορούν να διεξαχθούν στην Ελλάδα.

Εδώ μπορείτε να δείτε μία πρότυπη εξέταση CDSA 2.0

Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής, όσον αφορά στο ευερέθιστο έντερο είναι πολύ μεγάλη. Γνωρίζουμε ότι μία σωστή φυσική αγωγή με συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό με αλλαγές στη διατροφή αλλά και στον τρόπο ζωής μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου που ταλαιπωρείται από σπαστική κολίτιδα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες γύρω από το πρωτόκολλο που ακολουθούμε αλλά και τι ακριβώς μετράμε με αυτή την εξέταση. Δώστε κι εσείς την ευκαιρία που αξίζει στην υγεία σας.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close