Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα κορίτσια που γεννιούνται σε οικογένειες με υψηλά επίπεδα στρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος και διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου κατά την εφηβεία, δείχνει η έρευνα. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θηλυκά μωρά που έζησαν με αγχώδεις μητέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ως παιδιά προσχολικής ηλικίας. Και τα κορίτσια με τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερο αποτελεσματικές διασυνδέσεις στους εγκεφάλους τους, μεταξύ των περιοχών που ρυθμίζουν το συναίσθημα.

Τα αρσενικά, ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάζονται από αυτά τα ζητήματα, αναφέρουν στην έκθεση οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Νοέμβρη στο τεύχος του περιοδικού Nature NeuroscienceΟι ερευνητές εξέτασαν περίπου 600 παιδιά και τις οικογένειές τους που συμμετείχαν στη Μελέτη Των Οικογενειών Και Της Εργασίας Του Wisconsin, το 1990 και το 1991. Μερικά από αυτά τα παιδιά (ηλικίας σήμερα 21 και 22) συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος στη μελέτη.

Τα τρέχοντα ευρήματα βασίζονται σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε 57 συμμετέχοντες – 28 θηλυκούς και 29 αρσενικούς.

Θέλαμε να καταλάβουμε πώς το πρώιμο στρες στη  ζωή επηρεάζει τα πρότυπα της ανάπτυξης του εγκεφάλου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη,  είπε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Cory Burghy, του Εργαστηρίου Waisman για την Απεικόνισης του Εγκεφάλου και της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Madison. Τα νεαρά κορίτσια, τα οποία ως παιδιά προσχολικής ηλικίας είχαν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, παρουσίασαν χαμηλότερη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε σημαντικές νευρικές οδούς για τη ρύθμιση της συγκίνησης – πράγμα το οποίο προβλέπει συμπτώματα άγχους κατά τη διάρκεια της εφηβείας, πρόσθεσε η Burghy.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ο Richard Davidson, καθηγητής της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Waisman, εξήγησε τη σημασία αυτής της έρευνας.

Η ταυτόχρονη χρήση της έρευνας πεδίου και της παρατήρησης στο σπίτι, με τα τελευταία εργαστηριακά μέσα, πραγματικά καθιστούν αυτή τη μελέτη καινοτόμα, δήλωσε ο Davidson. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την καλύτερη κατανόηση του πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος, και μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για τους τρόπους που μπορούμε να παρέμβουμε όταν τα παιδιά είναι μικράΤα ευρήματά μας θέτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς τα αγόρια και τα κορίτσια διαφέρουν ως προς τον αντίκτυπο του πρώιμου άγχους, δήλωσε ο Davidson, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή η διαφορά δεν αποτελεί έκπληξη. Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα διαταραχών στη διάθεση και διαταραχών άγχους, και αυτές οι διαφορές με βάση το φύλο είναι πολύ έντονες, ειδικά στην εφηβεία.

Το περιβάλλον που μεγαλώνουν τα κορίτσια είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα εξέλιξή τους. Το ορμονικό σύστημά του και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με το στρες είναι πολύπλοκο και ευμετάβλητο. Πρέπει να υπάρχει αρμονική συμβίωση και των δύο γονέων καθώς το παιδί αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι, κι ας προσπαθούμε να τα κρύψουμε. Μπορεί να διαβάσει από μικρή ηλικία εκφράσεις και ήχους και να τους ερμηνεύσει ανάλογα.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply