Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

σχεδιάγραμμα που δείχνει τα στάδια της ακμής

 

Είναι δυνατόν το έντερο και το δέρμα να σχετίζονται;

Στην τελευταία μας αρθρογραφία ασχοληθήκαμε έντονα με τον άξονα εντέρου – εγκεφάλου.

 

Τώρα σας παρουσιάζουμε τον άξονα εντέρου – δέρματος! .

 

Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες ύστερα από έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη της ύπαρξης ενός άξονα που συνδέει την εντερική λειτουργία και το δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία και δράση ορισμένων μικροβιακών στελεχών στο γαστρεντερικό σύστημα έδειξε να επιδρά σημαντικά και στην φυσιολογία του δέρματος.

Μελέτες που εστίασαν στις ιδιότητες του προβιοτικού στελέχους Lactobacillus rhamnosus SP1 (LSP1), έδειξαν πως η δράση του εξομαλύνει τις δερματολογικές επιπτώσεις από την γονιδιακή έκφραση που παρουσιάζουν ορισμένα γονίδια τα οποία καθορίζουν την σηματοδότηση της ινσουλίνης. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, συσσωρεύονται όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα τα οποία υποδηλώνουν ότι οι μεταβολές στην ένταση του φαινομένου της διαπερατότητας του εντέρου επηρεάζουν την σηματοδότηση της ινσουλίνης και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παθογένεση της ακμής.

Η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίον τα προβιοτικά επιδρούν στον παραπάνω συσχετισμό έφεραν στην επιφάνεια την θεωρία περί έντερο – δερματικού άξονα. Συν τοις άλλοις, ο έντερο – δερματικός άξονος φαίνεται να επηρεάζει και την ένταση της εκδήλωσης της συστημικής φλεγμονής, καθώς και το λιπιδικό περιεχόμενο των ιστών.

Η πιλοτική έρευνα

Ο δρ Enzo Emanuele, διευθυντής του 2Ε Science, ενός ιδιωτικού ερευνητικού Ινστιτούτου με βάση την Ιταλία, σχεδίασε μια διπλά – τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε 20 ενήλικα άτομα με ακμή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 10 ατόμων. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε ένα υγρό συμπλήρωμα που περιείχε προβιοτικά του τύπου LSP1 για 12 εβδομάδες (75mg/ημέρα). Στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε ένα υγρό που περιείχε μόνο εικονικό φάρμακο.

Κατά την έναρξη και με την λήξη της χορήγησης συνελέγησαν δείγματα από το δέρμα των συμμετεχόντων τα οποία εστάλησαν για βιοψία και ελέγχθηκε ο βαθμός της παρουσίας του πρωτεϊνικού τύπου FOXO1 και της γονιδιακής έκφρασης του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα 1 (IGF1). Εν συνεχεία, χρησιμοποιήθηκε μία κλίμακα πέντε βαθμίδων για να αξιολογηθεί η βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η ομάδα στην οποία είχαν χορηγηθεί τα προβιοτικά παρουσίασε μία συνολική βελτίωση της τάξης του 32%, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε μία αύξηση κατά 65% στην γονιδιακή έκφραση των IGF1 και FOXO1 στο δέρμα. Αντιθέτως, στα άτομα της δεύτερης ομάδας δεν καταγράφηκε κάποια μεταβολή στην κατάσταση της επιδερμίδας τους.

Η αγωγή αποδείχτηκε ασφαλής και καλώς ανεκτή από τους συμμετέχοντες. “Είναι πιθανόν πως το εν λόγω προβιοτικό στέλεχος προφυλάσσει μερικώς τον οργανισμό από το φαινόμενο της αντίστασης στην ινσουλίνη, είτε επιδρώντας απευθείας στον μεταβολισμό, είτε βελτιώνοντας την κατάσταση της εντερικής δυσβίωσης“, συνεπέραναν οι συγγραφείς της έρευνας.

 

Είναι ευρέως γνωστή η σχέση αντίστασης στην ινσουλίνη και ακμής! .

 

“Οι αλλοιώσεις στην σύσταση του εντερικού μικροβιώματος και η εντερική διαπερατότητα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κυκλοφορούντων τοξινών οι οποίες ενεργοποιούν την δράση των θεμελιωδών για το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα πρωτεϊνών TLR-2 καιTLR-4. Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση ουσιών που σηματοδοτούν στοχευμένες κυτταρικές συμπεριφορές και να έχει ως συνέπεια την σύνθεση ενζύμων που επιδεινώνουν την υγεία της επιδερμίδας και γεννούν ακμή,” εξηγούν οι επιστήμονες.

LSP1: Ένα πολλά υποσχόμενο προβιοτικό

Η επιλογή του προβιοτικού στελέχους LSP1 πάρθηκε με γνώμονα προηγούμενες έρευνες οι οποίες είχαν αναδείξει την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της εντερικής διαπερατότητας. Ακόμα και στην εν λόγω έρευνα, πιθανολογείται πως η ευεργετική δράση του LSP1 απέναντι στην εντερική διαπερατότητα και την σύνθεση του μικροβιώματος ευθύνεται για την περιορισμένη παρουσία του FOXO1 στο δέρμα, μπλοκάροντας αποτελεσματικά την εξάπλωση της ακμής.

Το ασφαλές προφίλ και η ανεκτικότητα που παρατηρήθηκε απέναντι στο συγκεκριμένο προβιοτικό ενεθάρρυνε την επιστημονική ομάδα να το συγκαταλέξει μεταξύ των ουσιών που συνιστάται να ερευνηθούν περαιτέρω. Πιθανώς μελλοντικά να ενσωματωθεί σε ήδη υπάρχοντα σκευάσματα για τη θεραπεία της ακμής, όπως τα αντιβιοτικά, τα ρετινοειδή και η ισοτρετινοΐνη για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

Τα NUTRILABS συνεργάζονται στον τομέα της κλινικής και αισθητικής δερματολογίας με την κορυφαία κλινική MEDICA DERMA .

λογότυπο δερματολογικής εταιρείας Medica Derma

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.