Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Πολλά μελάνια που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ περιέχουν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, φθαλικά άλατα και υδρογονάνθρακες

Θα κάνατε ποτέ ένεση που γνωρίζετε ότι περιέχει επικίνδυνα βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο, μόλυβδο και αρσενικό; Τι θα λέγατε για καρκινογόνες ουσίες και ενδοκρινικούς διαταράκτες, όπως φθαλικές ενώσεις και υδρογονάνθρακες; Το πιθανότερο είναι ότι αν έχετε τατουάζ, έχετε ήδη κάνει

τατουάζ-κίνδυνος-καρκίνος-μέταλλα

Στα μελάνια των τατουάζ βρέθηκαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα

Πολλά μελάνια των τατουάζ περιέχουν βαρέα μέταλλα που έχουν συνδεθεί με μεγάλο αριθμό προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά μέταλλα που περιέχονται στα τατουάζ είναι ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αντιμόνιο, το βηρύλλιο, το κάδμιο και το αρσενικό.

Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη και αυτό σημαίνει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σας σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Ο μόλυβδος παρεμβαίνει σε πολλές διεργασίες του σώματος και είναι τοξικός για πολλά όργανα και ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των οστών, των εντέρων, των νεφρών, του νευρικού και του αναπαραγωγικού συστήματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μόλυβδο μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, κώμα ακόμη και το θάνατο. Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με το μόλυβδο είναι κοιλιακό άλγος, σύγχυση, κεφαλαλγία, αναιμία και ευερεθιστότητα.

——————————————————

Γιατί η μέτρηση των βαρέων μετάλλων στο αίμα δεν είναι ενδεδειγμένη για χρόνια τοξικότητα;

——————————————————

Το βηρύλλιο συγκαταλέγεται στα καρκινογόνα της κατηγορίας Α EPA. Η έκθεση στο βηρύλλιο μπορεί να προκαλέσει Χρόνια Νόσο Βηρυλλίου, μια ασθένεια των πνευμόνων, συχνά θανατηφόρα.

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να θέσει την ανθρώπινη υγεία σε σοβαρούς κινδύνους για τους νεφρούς, τα οστά και να προκαλέσει ακόμα και πνευμονική βλάβη.

Το αρσενικό είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνο και οι νέες μελέτες έχουν βρεί ότι τα υψηλά επίπεδα αρσενικού οδηγούν σε γενετικές βλάβες.

Η έκθεση στο αντιμόνιο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Αν η έκθεση είναι συνεχιζόμενη μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ασθένειες των πνευμόνων, καρδιακά προβλήματα, διάρροια, σοβαρός έμετος και έλκη στομάχου.

Φθαλικές ενώσεις, υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ενώσεις στα μελάνια των τατουάζ

τατουάζ-φθαλικά-τοξικαΑκόμα, πολλά μελάνια για τατουάζ μελάνια περιέχουν επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις και υδρογονάνθρακες. Οι φθαλικές ενώσεις, που περιέχονται και σε πολλά καλλυντικά θεωρούνται μη ασφαλείς από την Environmental Working Group. Με βάση μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, τους νεφρούς, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Τα μαύρα μελάνια του τατουάζ συχνά κατασκευάζονται από προϊόντα που περιέχουν αιθάλη της καύσης και ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH). Στους PAH των μελανιών συμπεριλαμβάνεται και το βενζο(α)πυρένιο, μια ένωση που η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος για την τοξικότητα  προσδιορίζει ως … μία από τις πιο ισχυρές και τεκμηριωμένες καρκινογόνες ουσίες για το δέρμα.

——————————————————

Η μοναδική εξέταση στην Ελλάδα για τη μέτρηση φθαλικών

——————————————————

Η αφαίρεση των τατουάζ μπορεί οδηγήσει στη διάχυση των επικίνδυνων χημικών ουσιών σε όλοκληρο το σώμα

Καθώς τα χρόνια περνούν, πολλοί άνθρωποι που αρχικά επέλεξαν να κάνουν τατουάζ, τελικά αποφασίζουν να το αφαιρέσουν. Σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας  το 2006, το 17% των ατόμων με τατουάζ, μεταξύ των ηλικιών 18-50 ετών, έχουν σκεφθεί να το αφαιρέσουν. Ωστόσο, η αφαίρεση τατουάζ μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

Μέχρι στιγμής η πιο κοινή μέθοδος για την αφαίρεση τατουάζ είναι με λέιζερ – μια τεχνική όπου το λέιζερ χρησιμοποιείται σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για να διαλύσει το τατουάζ. Μόλις διαλύονται τα μελάνια του τατουάζ, ουσίες όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω, απορροφώνται από τον οργανισμό και το κυκλοφορικό σύστημα. Πολλές από αυτές μπορεί να μην αφαιρεθούν ποτέ πλήρως από το σώμα αλλά και αυτές που μπορεί να αφαιρεθούν μπορεί να προκαλέσουν βλάβες πριν το κάνουν.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στο δυτικό κόσμο έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ, εκ των οποίων τουλάχιστον το 36% των ενηλίκων το έκανε περίπου στην ηλικία των 30 ετών. Για όσους έχουν ήδη τατουάζ, η καλύτερη συμβουλή είναι να το κρατήσετε – αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξεπερασμένες τεχνικές αφαίρεσης τατουάζ, όπως η χειρουργική επέμβαση η οποία αφήνει σημάδι. Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τατουάζ, η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνετε ποτέ.

Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τις ακόλουθες πηγές:

  • http://www.scientificamerican.com
  • http://www.sciencedaily.com
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • http://home.howstuffworks.com
  • http://www.cnn.com
  • http://environment.about.com
  • http://www.dailymail.co.uk

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply