Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

antikollhtika-thgania-gynaika-osteoarthritidaΣύμφωνα με έρευνα που προέκυψε από συνεργασία 3 κολοσσών, το Πανεπιστήμιο του Yale, την Ιατρική Σχολή του Harvard και το φημισμένο Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, η έκθεση σε δύο πολύ συνηθισμένα βιομηχανικά χημικά αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης αρθρίτιδας σε γυναίκες. Πιο σημαντικό είναι ότι ένα εκ των δύο αυτών χημικών βρίσκεται σε όλα τα σπίτια και χρησιμοποιείται για την παρασκευή του γνωστού σε όλους μας Teflon. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Τα δύο αυτά χημικά είναι τα PFOA και PFOS που ανήκουν στην οικογένεια των υπερφθοριωμένων χημικών (PFCs)

Βρήκαμε ότι η έκθεση σε PFOA και PFOS σχετίζεται με πολύ αυξημένη πιθανότητα αρθρίτιδας και πιο συχνά οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, αναφέρει η ερευνήτρια, Sarah Uhl said.

Τα PFCs υπάρχουν σε περισσότερα από 200 καταναλωτικά προϊόντα και χρησιμοποιούνται σε δεκάδες βιομηχανικές διεργασίες.

  • αντικολλητικές επιφάνειες
  • αδιάβροχες και αλέκιαστες επιφάνειες
  • χαλιά
  • δοχεία τροφίμων που δεν μπορεί να κολλήσει το λίπος
  • σακούλες παρασκευής ποπκορν σε μικροκύματα
  • καλλυντικά και άλλα πολλά

Το γεγονός ότι έχουν την τάση να συσσωρεύονται σε ανθρώπινους ιστούς ενώ δε διασπώνται εύκολα, έχουν ταξινομηθεί ως ανθεκτικοί οργανικοί ρυπαντές και αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό αλλά και ιατρικό πρόβλημα.

————————————————————————————————————–

Σχετικά άρθρα

oistrogona-arthritida-ejetasiΠαρότι έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια να αντικατασταθούν τα PFC με κάτι άλλο πιο ήπιο για το περιβάλλον, το γεγονός ότι είναι ανθεκτικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν γύρω μας και μέσα μας για πολλές δεκαετίες ακόμη.

Όταν απελευθερωθούν στο περιβάλλον δεν απομακρύνονται εύκολα. Ακόμη και να ξεκινήσουμε τώρα τη μείωση της παραγωγής τους πρέπει να βρούμε τρόπο να το διασπάσουμε και να το κάνουμε φιλικό άμεσα. Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τα PFC με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερίνη), πρόωρη εμμηνόπαυση και αλλοίωση του ανοσοποιητικού στα παιδιά.

Τα PFC αλλοιώνουν τις γυναικείες ορμόνες

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που χρησιμοποίησε μακροχρόνια δεδομένα σε μεγάλο δείγμα γυναικών. Μετά από 6 χρόνια παρακολούθησης, βρέθηκε ότι το 25% των γυναικών με τη μεγαλύτερη έκθεση σε PFOA είχαν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν οστεοαρθρίτιδα, ακόμη και όταν έγινε κανονικοποίηση με βάση την ηλικία, το εισόδημα και την εθνικότητα. Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος στις ηλικίες από 20 έως 49 ετών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μία τέτοια τάση δεν εμφανίζεται στους άνδρες

oistrogona-metabolismos-diataraxes-logoΗ οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική νόσων των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία, μειωμένη κινητικότητα και πόνο. Τα κυριότερα συστατικά της είναι η φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η αλλοιωμένη ομοιόσταση του ασβεστίου παίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι προφανές ότι εφόσον η διαταραχή αυτή αφορά κυρίως γυναίκες, εμπλέκονται στη διαδικασία της παθογένεσης και οι ορμόνες. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε καλά στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής. Οι ορμόνες παίζουν ρόλο στην εκκίνηση, τη διάδοση αλλά και τον τερματισμό της φλεγμονής και ειδικά οι μεταβολίτες των οιστρογόνων. Το γεγονός ότι τα PFC, μοιάζουν δομικά και έχουν παρόμοια λειτουργικότητα με τα οιστρογόνα είναι πολύ σημαντικό. Το αν μία γυναίκα θα επηρεαστεί από τα υλικά αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα ένζυμα του μεταβολισμού των οιστρογόνων.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.