Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ακόμη και με ανοιχτό παράθυρο και τον εξαερισμό, τα παιδιά εκτίθενται στον καπνό παθητικά

 

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο προκαλεί επίπεδα ρυπαντών πολύ υψηλότερα από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εσωτερικούς χώρους, και αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία των παιδιών.

Τα επικίνδυνα αυτά επίπεδα επιτυγχάνονται ακόμη και όταν είναι ανοιχτά τελείως τα παράθυρα, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα που δημοσιεύονται στο εξειδικευμένο περιοδικό Tobacco Control.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρησαν τα επίπεδα πέντε ειδών αιωρούμενων σωματιδίων στο πίσω κάθισμα, οδηγών που κάπνιζαν και μη καπνιστών. Η οδήγησε διήρκησε από 5 έως 70 λεπτά, με μέση διάρκεια τα 27 λεπτά. Από τα 34 ταξίδια, τα 34 ήταν χωρίς καπνό.

Ο μέσος όρος σωματιδίων ήταν 7,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις περιπτώσεις που ο οδηγός δεν οδηγούσε, ενώ στην περίπτωση του καπνιστή οδηγού η συγκέντρωση αυτή αυξήθηκε κατά 11 φορές!!! Έφτασε πάνω από 85 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Φυσικά, τα επίπεδα αυτά σχετίζονται με το πόσα τσιγάρα καπνίστηκαν, ενώ η μέγιστη συγκέντρωση που παρατηρήθηκε ήταν τα 880 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Ούτε σε εργοστάσιο χάλυβα τέτοια συγκέντρωση….

Παρόλο που οι καπνιστές συνήθως άνοιγαν τα παράθυρα ώστε να παρέχεται εξαερισμός, από μία χρονική στιγμή και μετά τα επίπεδα των σωματιδίων ανέβηκαν πάνω από τα όρια, όπου και παρέμειναν εκεί. Επιπλέον, τα βαρέα μέταλλα που απελευθερώνονται από τον καπνό, προκαλούν περισσότερα προβλήματα σε παιδιά παρά σε ενήλικες.

Τα προβλήματα υγείας των παιδιών, όπως ο αιφνίδιος θάνατος, διαταραχές του μέσου ωτός, η βρογχίτιδες και το άσθμα έχουν συνδεθεί πολύ στενά με το παθητικό κάπνισμα.

Τα παιδιά, όταν εκτίθενται σε καπνό δευτερογενώς έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι ενήλικες καθώς έχουν αυξημένο ρυθμό αναπνοής, μη ολοκληρωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν έχουν την ικανότητα να απομακρυνθούν, είτε είναι στο σπίτι είτε στο αυτοκίνητο, ανέφερε ο Dr. Sean Semple,  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Aberdeen στη Σκοτία.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.