Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Όλο και πιο πολλές επιστημονικές αποδείξεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της τρικλοζάνης (triclosan). Η συγκεκριμένη αντιβακτηριδιακή ουσία περιέχεται σε διάφορα καλλυντικά, οδοντόκρεμες, σαπούνια και άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με την πιο τελευταία έρευνα, η μακροχρόνια έκθεση σε τρικλοζάνη διαταράσσει τη λειτουργία του ήπατος και μπορεί να προκαλέσει ηπατική ίνωση και καρκίνο

τρικλοζάνηΟι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια βρήκαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν για 6 μήνες στην τρικλοζάνη (αντιστοιχούν σε 18 ανθρώπινα έτη) έγιναν πιο επιρρεπή σε καρκινικούς όγκους στο ήπαρ, οι οποίοι σχηματίζονται λόγω της μακροχρόνιας επίδρασης χημικών ουσιών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η τρικλοζάνη παρεμποδίζει τη φυσιολογική δράση μιας πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην απομά-κρυνση ξένων χημικών ουσιών από τον οργανισμό.

Εκτεταμένη βιομηχανική χρήση της τρικλοζάνης γίνεται σήμερα σε αρκετά προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθημερινής οικιακής χρήσης. Προστίθεται σε σαπούνια, λοσιόν, καθαριστικά, καλλυντικά, οδοντόπαστες και αποσμητικά. Μπορεί να περιέχεται σε ορισμένα κουζινικά εργαλεία (επιφάνειες κοπής, κουτάλα σερβιρίσματος παγωτού κλπ.), σε είδη γραφείου και παιδικά παιχνίδια.


Η τρικλοζάνη απορροφάται από το δέρμα και κυρίως από το βλεννογόνο του στόματος

               Αμερικανική μελέτη ανίχνευσε τρικλοζάνη               ΣΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ στο 97% των γυναικών που θήλαζαν και ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΥΡΑ στο 75% των συμμετεχόντων (άνδρες, γυναίκες και παιδιά)


Η βιομηχανία ισχυρίζεται πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Γίνεται όμως να μην ανησυχούμε όταν βλέπουμε τα αποτελέσματα τόσων ερευνών;

Μόλις πριν από 3 χρόνια, αποκαλύφθηκε από το Freedom of Information Act ότι η εταιρεία Colgate-Palmolive, με την ανοχή του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), σκόπιμα απέκρυψε έρευνες που αμφισβητούσαν την ασφάλεια της τρικλοζάνης τη δεκαετία του ‘90.

Και μπορεί η ποσότητα της τρικλοζάνης στη συγκεκριμένη οδοντόκρεμα ή σε άλλα προϊόντα να είναι μικρή, όμως ο κίνδυνος -σύμφωνα με τις έρευνες- προκύπτει από τη μακροχρόνια και εκτεταμένη χρήση της ουσίας, η οποία προστίθεται σε μια πολύ μεγάλη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων καθημερινής χρήσης.

Η ηπατική ίνωση και ο καρκίνος του ήπατος δεν είναι οι μοναδικές παρενέργειες. Για τον οργανισμό μας, η τρικλοζάνη αποτελεί έναν ενδοκρινικό διαταράκτη, ο οποίος μπορεί να παρεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία του ενδοκρινικού ορμονικού συστήματος, επηρεάζοντας τη σύνθεση, την απέκκριση και το μεταβολισμό των ορμονών. Η έκθεση σε αυτήν έχει συσχετιστεί με γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητα, αποβολές και προβλήματα υγείας στα βρέφη. Επιπλέον, φαίνεται να προκαλεί αλλοιώσεις στη σύνθεση των «καλών» βακτηρίων του οργανισμού και ενοχοποιείται για την αύξηση των αλλεργιών στα παιδιά. Συσχετίζεται ακόμη με προβλήματα στα οστά, τη μυϊκή δύναμη και τη λειτουργία της καρδιάς.

τρικλοζάνη-σαπούνιΣαπούνια, αφρόλουτρα, αφροί ξυρίσματος κλπ. ξεπλένονται μετά τη χρήση τους και διοχετεύονται στο νερό και τους υδροφόρους ορίζοντες. Η ουσία μεταφέρεται στο έδαφος και από εκεί προσλαμβάνεται από τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο. Οι οικολογικές επιπτώσεις (π.χ. για τη θαλάσσια ζωή) δεν είναι προς το παρόν καλά μελετημένες, ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι η παρουσία της στο περιβάλλον συμβάλλει στην ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής. Έτσι, βακτήρια όπως η E.coli, η salmonella και η shigella αποκτούν εύκολα αντίσταση στην απανταχού παρούσα «αντιμικροβιακή» ουσία.

Κατ’ αποκλειστικότητα στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής προσδιορίζουμε με ακρίβεια και απευθείας σε ένα απλό δείγμα ούρων τη συνολική ποσότητα τρικλοζάνης, όπως και άλλων επικίνδυνων ενδοκρινικών διαταρακτών. Η εξέταση χρησιμοποιείται στα μεγαλύτερα ιατρικά ινστιτούτα παγκοσμίως και στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Επικοινωνήστε μαζί μας

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply