Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, ένα από τα βαρέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται συχνά στην κατασκευή των κινητών τηλεφώνων, στις βέρες, στους λαμπτήρες, στους υπολογιστές και σε διάφορα άλλα προϊόντα έχει συνδεθεί με τον υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.  Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησαν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βολφραμίου στο αίμα και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων στο σύστημα τους, ήταν και πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

βολφράμιο-βαρέα-μέταλλα-εγκεφαλικό

Για να οδηγηθεί σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα της έρευνας συνέλεξε και ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 8.600 άτομα μεταξύ 18 και 74 ετών, οι οποίοι έδωσαν δείγματα ούρων για την ανίχνευση βολφραμίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης που διήρκεσε 11 χρόνια, τα ίδια άτομα αξιολογήθηκαν σχετικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ανάλογα με τα επίπεδα του βολφραμίου στο σώμα τους για να εξεταστεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Μετά από συνυπολογισμό και άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα, το αλκοόλ και το επάγγελμα, η ομάδα διαπίστωσε ότι το βολφράμιο είναι ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε αντίθεση με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα των βαρέων μετάλλων στο σώμα τους, εκείνοι που εκτίθενται περισσότερο, παρατηρήθηκε ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Το βολφράμιο, όπως και τα υπόλοιπα βαρέα μέταλλα, είναι γνωστό ότι είναι ικανό να αλληλεπιδράσει και να διαταράξει τα βιοχημικά «μονοπάτια» και επομένως, η επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη, επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη, που δημοσίευσαν στο διαδικτυακό περιοδικό PLoS ONE.

Το βολφράμιο σε συνδυασμό με άλλα βαρέα μέταλλα και τοξίνες μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία

βαρέα-μέταλλα-υδράργυροςΑρκετοί επιστήμονες έχουν αναρωτηθεί αν το βολφράμιο από μόνο του είναι ή δεν είναι πραγματικά τόσο βλαβερό, λαμβάνοντας υπόψη ότι συνήθως δεν είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά βαρέα μέταλλα. Αλλά είναι γνωστό ότι η έκθεση στο βολφράμιο μαζί με άλλα βαρέα μέταλλα είναι σίγουρα επιβλαβής και μάλλον με τρόπους που τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν.

Επίσης, το βολφράμιο είναι συνήθως κράμα άλλων μετάλλων όπως το νικέλιο και ο χαλκός, τα οποία πιθανώς επιδεινώνουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.

Η σχέση που βλέπουμε μεταξύ του βολφραμίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε ο Δρ Nicholas Osborne, ένας από τους επιστήμονες της μελέτης. Όπως πολλές νέες ουσίες “βρίσκουν τον δρόμο τους” στο περιβάλλον, εμείς συσσωρεύουμε ένα «χημικό κοκτέιλ» στο σώμα μας. Προς το παρόν, έχουμε εξαιρετικά περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των μεμονωμένων χημικών ουσιών και καμία έρευνα δεν έχει εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ενώσεις αυτές μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου.

Η αυξανόμενη παραγωγής βολφραμίου προκαλεί δηλητηρίαση των υδροφόρων οριζόντων από βαρέα μέταλλα

Ενώ η έκθεση σε βολφράμιο είναι γενικά χαμηλή, η παραγωγή του μετάλλου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της χρήσης του σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Σύμφωνα με μελέτη, η παραγωγή του βολφραμίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2002. Ο ρυθμός παραγωγής του αυξήθηκε από 40.000 τόνους σε 72.000 τόνους ετησίως. Επιπλέον, τα επίπεδα του pH του εδάφους έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την έκθεση του περιβάλλοντος στο βολφράμιο.

Όταν πέφτει το pH του εδάφους, το βολφράμιο γίνεται όλο και πιο διαλυτό και μπορεί να διαρρεύσει στους υδροφόρους ορίζοντες, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Καθώς η παραγωγή του βολφραμίου αυξάνεται σταθερά και τη χρήση γίνεται όλο και πιο ευρεία, οι πιθανότητες του βολφραμίου να μολύνει όλο και περισσότερο το περιβάλλον είναι πολύ αυξημένες.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply