Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Μια μετα – ανάλυση που περιλαμβάνει τον εργαζόμενο Ιαπωνικό πληθυσμό (n = 494) , ηλικίας 20-68 ετών, βρήκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων ασβεστίου, της χαμηλής βιταμίνης D και στην αντίσταση στην ινσουλίνη (Insulin Resistance, IR).

(…) τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χαμηλή βιταμίνη D σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η σπουδαία βιταμίνη D κάνει θαύματα και θα πρέπει όλοι να έχουμε τουλάχιστον 30 με 50 ng/ml (νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο) βιταμίνης D στο αίμα μας σύμφωνα με την εξέταση 25(OH) (25 – υδροξυβιταμίνης D σε εξέταση ορού αίματος).

βιταμίνη-D-αντίσταση στην ινσουλίνη

 

Τι σχέση έχει λοιπόν με την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και βοηθάει τη γλυκόζη να «φύγει» από το αίμα και να οδηγηθεί στα κύτταρα. Εκεί τα κύτταρα θα τη χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο και θα τη μεταβολίσουν με τη βοήθεια του οξυγόνου. Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνεται η διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής. Ότανη ινσουλίνη για οποιονδήποτε ρόλο δεν λειτουργεί όπως θα πρέπει, εμφανίζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ινσουλίνη που παράγεται, δεν επαρκεί ή δυσλειτουργεί. Τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας ή των υψηλών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα εμφανίζονται επειδή η γλυκόζη στο αίμα δεν μεταβολίζεται σε κυτταρική. Αυτό θεωρείται ως το μεταβολικό σύνδρομο ή το προδιαβητικό στάδιο. Και στις δυο περιπτώσεις, ο άνθρωπος αποκτά υψηλή πίεση αίματος και κινδυνεύει και από άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όταν η γλυκόζη νηστείας στο αίμα φθάσει στα 100 mg/dl το άτομο βρίσκεται στη φάση του προ-διαβήτη και όταν φθάσει τα 126 το άτομο βρίσκεται στη φάση του διαβήτη. Το dl σημαίνει «deciliters» και αναλογεί σε 1/10 του λίτρου ή 100 ml. Αν το πάγκρεας προσπαθεί υπερβολικά να παράξει παραπάνω ινσουλίνη, μπορεί να καταρρεύσει από την κούραση. Δηλαδή, τα κύτταρα που εμπλέκονται με τη δημιουργία της ινσουλίνης μπορεί να υποστούν βλάβη από την αυξημένη παραγωγή της. Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει πειπλέον πολλές ακόμη παρενέργειες σε διαφορετικά επίπεδα.

ινσουλίνη-σύριγγαΟι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 δεν μπορούν να παράξουν αρκετή ινσουλίνη και έτσι πρέπει να κάνουν ενέσεις. Αυτό είναι απαραίτητο για να έχουν αρκετή ινσουλίνη να μετατρέψουν την γλυκόζη του σακχάρο στο αίμα και να χρησιμοποιηθεί στην κυτταρική ενέργεια.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο προ-διαβητικό στάδιο ή μεταβολικό σύνδρομο συνήθως χρειάζεται να χάσουν βάρος, να μειώσουν σημαντικά την πρόσληψη ζάχαρης, να σταματήσουν να καταναλώνουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες στη διατροφή τους και να γυμνάζονται περισσότερο. Αν η αντίσταση στην ινσουλίνη εξελιχθεί σε πλήρη διαβήτη τύπου 2, τότε αυτές οι απαιτήσεις γίνονται πιο επιτακτικές και ίσως χρειαστεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα.

Αυτό που αυτή η ιαπωνική έρευνα φαίνεται να υπονοεί είναι ότι υπάρχει τρόπος για να καθυστερήσουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε το μεταβολικό σύνδρομο και το διαβήτη τύπου 2 με την αύξηση πρόσληψης της βιταμίνης D3. Μην ξεχνάτε, για να μετατρέψετε τον ήλιο στο δέρμα σας σε βιταμίνη D3 πρέπει να υπάρχει χοληστερόλη στο δέρμα σας.

Η βιταμίνη D απαιτεί επαρκή χοληστερόλη. Γι’ αυτό μην αποφεύγετε ευεργετικές λιπαρές τροφές αλλά μόνο τα υδρογονωμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα!!

Οπότε μην τρέφεστε με τροφές χωρίς λιπαρά για να χάσετε βάρος αλλά ψάξτε να βρείτε ποια τρόφιμα περιέχουν καλά λιπαρά. Συμβουλή – τρώτε τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα ή υδρογονωμένα. Καταναλώστε τα καλά λίπη, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι τα 50 ng/ml είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D για καλή υγεία αν και η επίσημη ιατρική θεωρεί πως και τα 20-30 ng/ml αρκούν. Αντίθετα, η ολιστική και η εναλλακτική ιατρική συστήνουν περίπου τα 80 ng/ml για θεραπευτικούς σκοπούς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι στα 100 ng/ml ή περισσότερο η βιταμίνη D μπορεί να είναι τοξική. Αυτό, βέβαια, είναι εφικτό μόνο με ακραία συμπληρώματα βιταμίνης D για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Η βιταμίνη D που μετατρέπεται από το εκτεθειμένο δέρμα στον ήλιο ή από τις UVB (υπεριώδεις ακτίνες) είναι τρόποι αυτο-ρύθμισης για να κρατήσει ο οργανισμός τα επίπεδα της D3 σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα:

One response on “Η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνεται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Leave a Reply