Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Ημερήσιες λειτουργίες της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ)

Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, είναι ένα θρεπτικό συστατικό διαθέσιμο ως συμπλήρωμα και βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ο όρος ασκορβικό παραπέμπει στη γνωστή ασθένεια του σκορβούτου και σημαίνει «χωρίς σκορβούτο». Το σκορβούτο είναι μια παλαιά νόσος που συνδέεται με την ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης και τα συμπτώματα του σκορβούτου περιλαμβάνουν αιμορραγία των ούλων, χαλάρωση στα δόντια, στους μυς και τις αρθρώσεις, ίκτερο, δυσφορία και αίσθημα γενικής ασθένειας, διάρροια, και αργή επούλωση πληγών μεταξύ άλλων. Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη συνιστάται έτσι ώστε να διεξάγονται οι σωστές καθημερινές λειτουργίες της βιταμίνης C. Για ακόμη μία φορά πρέπει να τονίσουμε ότι ο άνθρωπος πριν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, έχασε τη δυνατότητα να παράγει βιταμίνη C. Για αυτό είναι ύψιστης σημασίας να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C γιατί απλά τη χρειαζόμαστε!!

Λειτουργίες της βιταμίνης C

Αντιοξειδωτική

Η βιταμίνη C θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, το οποίο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Αυτές μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Alzheimer, νόσος του Πάρκινσον, διαβήτη, καταρράκτη, καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, αθηροσκλήρωση και πολλά άλλα. Όντας ισχυρό αντιοξειδωτικό, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C βοηθά στην προστασία και στην επιβράδυνση της εξέλιξης αυτών των ασθενειών, ιδίως του καρκίνου.

Η βιταμίνη C επίσης μειώνει την δράση της νιτροζαμίνης. Αυτός είναι ένας ισχυρός καρκινογόνος παράγοντας που βρίσκεται μεταξύ άλλων, στο λουκάνικο, στο ζαμπόν και σε άλλα αλλαντικά. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης από την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, την καφεΐνη και άλλων βλαβερών ουσιών.

Σχηματισμός κολλαγόνου και διατήρηση

Το κολλαγόνο μπορεί να περιγραφεί ως φυσικώς απαντώμενες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ζώα ως συνδετικοί ιστοί. Όντας ο πιο πολυπληθής ιστός, βρίσκεται στα δόντια, στους τένοντες και στα οστά, στον κερατοειδή των ματιών, του δέρματος, και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η βιταμίνη C είναι επομένως απαραίτητη για τον ορθό σχηματισμό και τη διατήρηση αυτών των πρωτεϊνών. Το κολλαγόνο βοηθά επίσης την διαδικασία επούλωσης των καταγμάτων των οστών, των μωλώπων και των πληγών, την αιμορραγία των ούλων και τις διάφορες αιμορραγίες.

Επιπλέον, το κολλαγόνο θεωρείται ένα προστατευτικό φράγμα που κρατά μακριά τις ασθένειες από τους υγιείς ιστούς. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη C για πρόληψη κατά των κρυολογημάτων, των οστών και των παθήσεων των δοντιών, των ασθενειών του δέρματος, και των παθήσεων των αιμοφόρων αγγείων.

Βελτίωση της απορρόφησης σιδήρου

Η βιταμίνη C, όταν λαμβάνεται μαζί με τροφές που περιέχουν σίδηρο, βοηθά στην ενίσχυση της απορρόφησής του. Επομένως, συμπεραίνουμε ότι η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κόπωση, ζάλη, αϋπνία, χλωμό δέρμα, κράμπες στα πόδια, απώλεια ενέργειας και ασυνήθιστη ταχυκαρδία. Όταν λαμβάνεται η απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου σε μικρούς και μεγάλους.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.