Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Γονείς:

Θέλετε να σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας θα καταλήξουν ευτυχισμένα και θα προσαρμοστούν καλά στην κοινωνία; Δεθείτε μαζί τους από τη βρεφική ηλικία.

goneis-paidia-epithetikotia-desimo

Αυτό είναι το μήνυμα από μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, η οποία διαπίστωσε ότι τα βρέφη που έχουν στενή, δεμένη συναισθηματικα σχέση με έναν γονέα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν ταραγμένη, επιθετική ή άλλη συναισθηματικά παρόμοια συμπεριφορά όταν φτάσουν στη σχολική ηλικία. Παραδόξως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα παιδί πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ασφαλές μόνο με ένα γονέα για να καρπωθεί τα οφέλη της σταθερότητας των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, καθώς και ότι ο δεσμός με τον μπαμπά είναι εξίσου χρήσιμος όσο και αυτός με τη μαμά.

Η μελέτη ενισχύει τον πολυσυζητημένο ρόλο της επιρροής που μπορεί να ασκήσει ένας γονέας κατά τα πρώτα στάδια της ψυχικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, υποστηρίζουν οι συγγραφείς στη δημοσίευση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Child Development.

paidi-epithetikotia-antikoinwniko-pateras-mhteraΥπάρχει μια πολύ σημαντική περίοδος, όπου μια μητέρα ή ένας πατέρας θα πρέπει να αναπτύξει ασφαλή σχέση με το παιδί της/του, η οποία είναι κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Η περίοδος αυτή φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνικη και συναισθηματικη ανάπτυξη του παιδιού, λέει ο Sanghag Kim, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ψυχολογία στο UI που συνεργάστηκε με την καθηγήτρια ψυχολογίας Grazyna Kochanska στη μελέτη. Τουλάχιστον ένας γονέας πρέπει να επενδύσει σημαντικά σε αυτή τη σχέση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση 102 βρεφών (15 μηνών) με ένα γονέα και στη συνέχεια ακολούθησαν 86 από αυτά, μέχρι την ηλικία των 8. Έγιναν ξεχωριστές έρευνες για τους γονείς και για το παιδί, ενώ τα βρέφη και οι γονείς προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα εισοδήματος, εκπαίδευσης, και εθνικότητας. Όλα τα ζευγάρια ήταν ετεροφυλόφιλοι.

Οι συγγραφείς ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τα παιδιά, για θέματα από ανησυχίες σχετικά με εσωτερικά συναισθήματα, όπως άγχος ή θλίψη, έως πιο εξωστρεφείς αντιδράσεις, όπως η ανυπακοή και η επιθετικότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι εκθέσεις των παιδιών και των δασκάλων τους έδιναν παρόμοιες εντυπώσεις. Μερικές φορές όμως διέφεραν σε μεγάλο βαθμό, από τις αξιολογήσεις των γονέων!!

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, εξηγεί ο Kim. Παρατηρούν τα παιδιά σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συλλέγονται δεδομένα από πολλές πηγές για το παιδί.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που είχαν συνδεθεί και με τους δύο γονείς δεν απολάμβαναν επιπλέον ψυχικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματα στην παιδική ηλικία, σε σύγκριση με εκείνα που ήταν κοντά μόνο στον ένα γονέα. Η καλύτερη εξήγηση των ψυχολόγων είναι ότι ένας ζεστός, ασφαλής και θετικός δεσμός με τουλάχιστον ένα πρωταρχικό άτομο μπορεί να είναι αρκετός για να καλύψει την ανάγκη του παιδιού για ασφάλεια και να παρέχει μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη.

anaptyksi-paidia-exetasi-ygeia-diatrofiΑυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλό νέο για τις άγαμες μητέρες και τους μπαμπάδες που μένουν σπίτι, δύο σημαντικά οικογενειακά μοντέλα που καθορίζουν αυτή τη γενιά. Ο Kim λέει πως η μελέτη δείχνει ότι οποιοσδήποτε γονέας μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα πρόσωπο σύνδεσης και ασφάλειας για το βρέφος, παρέχοντας έτσι την εγγύτητα και την υποστήριξη για την προώθηση της υγιούς συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν πως ο πατέρας δεν είναι αρκετά καλός για να είναι ο κύριος φροντιστής. Τα στοιχεία μας δείχνουν το αντίθετο

Η Kochanska, η έτερη συντάκτρια της δημοσίευσης, λέει ότι η μελέτη ήταν εμπνευσμένη από τη θεωρία της προσκόλλησης, που αποτελεί βασική προσέγγιση στον τομέα της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. Αυτή και οι συνεργάτες της έχουν διεξάγει πολλές μελέτες που εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρώιμης σχέσης του παιδιού με τους γονείς. Ορισμένα ερωτήματα χρειάζονται περαιτέρω μελέτη. Μεταξύ αυτών είναι αν οι νταντάδες μπορούν να χρησιμεύσουν ως άτομα που παρέχουν φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη στα βρέφη, ή κατά πόσο επηρεάζουν την ικανότητα του βρέφους να συνδεθεί με τους γονείς.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.