Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Όσο περνά ο καιρός, αποκτούμε όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σημαντικό ρόλο που παίζει η χλωρίδα του εντέρου στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Τα καλά νέα είναι ότι αυτός είναι ένας τομέας που μπορούμε να ελέγξουμε σε μεγάλο βαθμό. Η διατροφή μπορεί να αλλάξει σχετικά γρήγορα και εύκολα τη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο επιτυχώς, χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση και πάνω απ’  όλα να γνωρίζουμε συνολικά τη φυσιολογία, τη βιοχημεία και την μικροβιολογία του οργάνου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χημικά πρόσθετα και χαμηλή αξία σε θρεπτικά συστατικά είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποδεκατίσουμε τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο, επιτρέποντας τα παθογόνα να εξαπλωθούν.

Ποιες είναι οι ωφέλιμες δράσεις της χλωρίδας

Η έρευνα έχει δείξει ότι η μικροχλωρίδα έχει σημαντική επίδραση στην έκφραση των γονιδίων, όπως πχ στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη βιοσύνθεση και το μεταβολισμό των βιταμινών. Τα προβιοτικά έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τη δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων, βοηθώντας τα να εκφραστούν με θετικό τρόπο, ώστε να μάχονται την ασθένεια. Μάλιστα, μερικά από τα οποία επηρεάζουν το σώμα με έναν τρόπο που μοιάζει με ορισμένα φαρμάκων. Τα προβιοτικά (υγιή βακτήρια) έχουν πάνω από 30 ευεργετικές φαρμακολογικές δράσεις που γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων (για κάθε μία υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία):

 • αντιβακτηριακή δράση
 • αντιαλλεργική δράση
 • αντιιική δράση
 • ανοσορρυθμιστική δράση
 • αντιμολυσματική δράση
 • αντιοξειδωτική δράση
 • αντιπολλαπλασιαστική
 • αποπτωτική (φυσιολογικός θάνατος κυττάρων πριν γίνουν καρκινικά)
 • αντικαταθλιπτική δράση
 • αντιμυκητιακή δράση
 • καρδιοπροστατευτική δράση
 • ράδιο-και χημειοπροστατευτική δράση κ.ά.

Να σημειωθεί ότι τα προβιοτικά μειώνουν την ιντερλευκίνη-6, μία από τις πολλές ουσίες που εμπλέκονται σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Συνεπώς, τα προβιοτικά μπορεί να αποδειχτούν ένας σημαντικός παράγοντας στην βοήθεια της αναστολής αυτών των ουσιών και να ελέγξουν την φλεγμονή που θα μπορούσε διαφορετικά να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο ιδανικός τρόπος για να βελτιστοποιήσετε την υγεία του εντέρου σας

Ιστορικά, οι άνθρωποι δεν είχαν τα ίδια προβλήματα με την υγεία του εντέρου τους, όπως έχουμε σήμερα για τον απλό λόγο ότι έπαιρναν μεγάλες ποσότητες από ωφέλιμα βακτήρια από τη διατροφή τους. Αυτό γινόταν με τη μορφή ζυμωμένων ή καλλιεργημένων τροφίμων, τα οποία εφευρέθηκαν πολύ πριν από την έλευση του ψυγείου και άλλων μορφών διατήρησης των τροφίμων.

Το πρώτο βήμα είναι η διερεύνηση του εντέρου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδη μικροοργανισμών έχουμε και πόσο από το καθένα. Ταυτόχρονα, θα δούμε και ποιους παθογόνους έχουμε υψηλά επίπεδα, και με κατάλληλη εξέταση, θα βρούμε σε ποιες φυσικές ουσίες είναι ευαίσθητοι. Οπότε αυτόματα έχουμε καταφέρει να εξουδετερώσουμε με απλές διατροφικές πρακτικές τα παθογόνα που κατακλύζουν το εντερικό μας σύστημα.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να ζυμώσετε σχεδόν οποιαδήποτε τροφή. Κάθε πολιτισμός παραδοσιακά ζύμωνε τα φαγητά του, για να αποτρέψει την αλλοίωση. Υπάρχουν επίσης πολλά ποτά και γιαούρτια που υφίστανται ζύμωση. Αρκετά μεγάλο ποσοστό του συνόλου των τροφίμων που οι άνθρωποι κατανάλωναν σε καθημερινή βάση είχαν υποστεί ζύμωση, και κάθε φυσιολογική μερίδα από ένα σωστά παρασκευασμένο τρόφιμο μπορούσε να παρέχει τρισεκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια – πολύ περισσότερα από ό, τι μπορείτε να πάρετε από οποιοδήποτε συμπλήρωμα προβιοτικών.

Στην πραγματικότητα, είναι ασυνήθιστο να βρείτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που περιέχει περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια μονάδες. Όταν όμως ένα λαχανικό ζυμωθεί κατάλληλα οι προβιοτικές καλλιέργειες που δημιουργήθηκαν περιείχαν περίπου 10 τρισεκατομμύρια μονάδες βακτηρίων. Κυριολεκτικά, μια μερίδα λαχανικών ήταν ίση με ένα ολόκληρο μπουκάλι υψηλής δραστικότητας προβιοτικού! Η ζύμωση στα τρόφιμα, επίσης, ίσως σας δώσει μια ευρύτερη ποικιλία ωφέλιμων βακτηρίων, οπότε εν γένει, είναι μια αποδοτική οικονομικά εναλλακτική λύση.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close