Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Τα τελευταία χρόνια η χοληστερόλη (ή χοληστερίνη όπως λέγεται συχνά), και κυρίως η LDL χοληστερόλη ή αλλιώς η «κακή» χοληστερόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της ιατρικής επικαιρότητας. Η συνήθης πρακτική είναι η εξαναγκασμένη διατήρηση της LDL σε χαμηλά επίπεδα με φαρμακευτικούς τρόπους. Πρόσφατα όμως, και μετά από μελέτες ετών, δημοσιεύσεις δείχνουν ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα της LDL σχετίζονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συστήνει επίπεδα LDL κάτω από 100 για πρόληψη, ενώ σε άτομα υψηλού κινδύνου κάτω από 70. Σε μία πολύ πρόσφατη όμως μεγάλη μελέτη, βρέθηκε ότι επίπεδα LDL γύρω στα 107 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κατά 33% για καρκίνο και θάνατο (all cause mortality), ενώ επίπεδα γύρω στο 87 σχετίζεται με αύξηση κατά 50% στον κίνδυνο. Όσο πιο κάτω είναι τα επίπεδα, τόσο τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Σε μία άλλη νεότερη έρευνα, έγινε επεναξέταση όλων των προηγούμενων που αφορούσαν τη φαρμακευτική αντιμετώπιση για τη μείωση της LDL, με βάση νέα και πιο εξελιγμένα μοντέλα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα LDL δεν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για βέλτιστα κλινικά αποτελέσματα, αποτελούν όμως καλό δείκτη για την πρόγνωση καρκίνου και θανάτου.

Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι άτομα που διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους γύρω στο 130 καθώς μπαίνουν στα 40 τους, έχουν στατιστικά μικρότερα καρδιαγγειακά επεισόδια, όταν μεγαλώσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι υγιείς και διατηρούν σωστή λειτουργία μεταβολικά. Δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι η διατήρηση των επιπέδων της LDL στο 130 με τη βοήθεια φαρμάκων έχει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα, εφόσον δεν πληρούνται οι καλές συνθήκες διατροφής, τρόπου ζωής και γυμναστικής. Υπάρχει δηλαδή ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά στο να διατηρεί κάποιος καλά επίπεδα χοληστερόλης από το να τα επάγει τεχνητά με τη βοήθεια φαρμάκων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης κυμαίνονταν γύρω από το 126, ενώ όσο απέκλινε η τιμή αυτή, τόσο πάνω, όσο και κάτω, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες βρίσκονται σε επίπεδα κάτω από 87 και πάνω από 164. Επιπλέον, σε αυτή τη μελέτη τέθηκε υπόψιν και η προγενέστερη κατάσταση του ασθενούς, κάτι στο οποίο στηρίζονται συχνά οι φαρμακοβιομηχανίες για να απορρίψουν παλαιότερους ισχυρισμούς. Έτσι λοιπόν, όλοι όσοι συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, βεβαιώθηκε ότι δεν είχαν καμία ένδειξη για καρκίνο, τουλάχιστον 2,5 χρόνια πριν την έναρξή της.

Είναι αδιανόητο, το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν τόσοι απλοί, φυσικοί και επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να μειωθεί η LDL, χρησιμοποιούνται συνθετικά φάρμακα, τα οποία έχουν πολλαπλές καταγεγραμμένες και δεκάδες ακόμη άγνωστες παρενέργειες. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται άμεση παρέμβαση, φυσικά τα φάρμακα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χρησιμοποιείται κατά κόρον, σε όλα τα επίπεδα χοληστερόλης και για κάθε άνθρωπο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη είναι ένα πολύ απαραίτητο μόριο στον οργανισμό, από τον οποίο παράγονται σημαντικά αντιοξειδωτικά μόρια και ορμόνες. Διάφορα φάρμακα εκμηδενίζουν τη συγκέντρωση συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών μορίων οπότε όταν η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη συνίσταται ισχυρά να λαμβάνουμε και στοματικά ικανές ποσότητες ειδικών αντιοξειδωτικών.

Για να ενημερωθείτε για τα δικά σας βέλτιστα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και για την ενδεδειγμένη αντιοξειδωτική συμπλήρωση σε περιπτώσεις λήψης φαρμακευτικής αγωγής επικοινωνήστε μαζί μας για ένα άμεσο ραντεβού.

Βιβλιογραφία:
Low Cholesterol Associated with Cancer and Death, Canadian Medical Association Journal, Xilin Yang PhD, WingYee So MBChB, Gary T.C. Ko MD, Ronald C.W. Ma MBChB, Alice P.S. Kong MBChB, Chun-Chung Chow MBBS, Peter C.Y. Tong PhD, Juliana C.N. Chan MD

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.