Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Οι αμυλούχοι, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες συνδέονται με υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου

 

paxeos-enterou-kolon-diatrofiΟι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, πλήττοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά τα περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν με αλλαγή της διατροφής και άλλους συναφείς επικίνδυνους παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η χρήση χημικών ουσιών οικιακής χρήσης και καλλυντικά που περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα χημικά προϊόντα τα οποία γενικά θεωρούνται “ασφαλή”.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη χωρίς υδρογονωμένα λίπη και μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Ερευνητές από το Dana Faber Cancer Institute έχουν διαπιστώσει ότι οι επιζώντες από καρκίνο του παχέος εντέρου των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε σύνθετα σάκχαρα και σε υδατάνθρακες είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου από ό, τι οι ασθενείς που κάνουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

Τόσο μεγάλη επίδραση έχει η διατροφή για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου; Κι όμως….

Σε μία από τις πρώτες μελέτες αυτού του είδους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να επαναληφθεί η ασθένεια. Διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες είναι ένας πιθανός κίνδυνος για όσους ήδη πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Jeffrey Meyerhardt σχολίασε: «Η μελέτη μας υποστηρίζει την ιδέα ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και ότι οι ασθενείς και οι γιατροί τους πρέπει να το λάβουν αυτό υπ’ όψιν όταν κάνουν σχέδια μετά τη θεραπεία».

Οι πολύ επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προωθούν την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιζώντες του καρκίνου του παχέος εντέρου των οποίων η διατροφή και τα πρότυπα δραστηριότητας οδηγούν σε υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης στο αίμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και θανάτου από τη νόσο. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τρόφιμα γεμάτα ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και θρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

 

Μια τυπική δυτική διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη κρέατος, λίπους, επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών και ζαχαρούχων, έχει αποδειχθεί ότι τριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου

 

ydatanthrakes-karkinos-paxeos-enterouΣε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή 1.011 ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά τους υδατάνθρακες που κατανάλωναν οι ασθενείς και αξιολόγησαν το γλυκαιμικό δείκτη σε όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονταν. Κάθε συμμετέχων αναλύθηκε για τη στατιστική σχέση μεταξύ διατροφής και υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες με το υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και τη μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων είχαν 80% (!!!) αυξημένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου ή θανάτου σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Δρ Meyerhardt καταλήγει:

Θεωρούμε ότι διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλού γλυκαιμικού φορτίου μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα […] και ότι αυτό με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και να εμποδίσει τη φυσική διαδικασία του κυτταρικού θανάτου στα καρκινικά κύτταρα που έχουν κάνει μετάσταση από αρχική θέση τους

eksetasi-kopranaΠολλές καρκινικές γραμμές αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των ετών και των δεκαετιών μέχρι να γίνουν  ένας ενιαίος όγκος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα σε διατροφικά σάκχαρα πυροδοτεί την ανάπτυξη αυτή. Η εξάλειψη των επεξεργασμένων υδατανθράκων, των τρανς λιπαρών και των διατροφικών σακχάρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και πολλές άλλες μορφές της νόσου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, και σε ορισμένους, η μεγάλη κατανάλωση των υδατανθράκων έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Πολλοί λόγοι συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο. Το πάγκρεας πρέπει να λειτουργεί σωστά (παράγει τις αμυλάσες), η βακτηριακή χλωρίδα πρέπει να είναι φυσιολογική (να μην παράγει καρκινογόνα παραπροϊόντα), η φλεγμονή πρέπει να ελέγχεται (η καλπροτεκτίνη και η EPX να είναι φυσιολογικές) και μία σειρά ακόμα δεικτών οι οποίοι είναι εύκολο να μετρηθούν και μπορούν να ομαλοποιηθούν με απλές διατροφικές και συμπληρωματικές οδηγίες.

Σχετικά Άρθρα:

Comments are closed.

Ευερέθιστο Έντερο
Ευερέθιστο Έντερο

Ό,τι κι αν σας έχουν πει, η πάθηση ΔΕΝ οφείλεται στην ψυχολογία σας!

Close