Προηγμένη Εξατομικευμένη Ιατρική

+30 210 9756400

Οι θεραπείες υπογονιμότητας μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τη δραστηριότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) που υποβάλλονται σε θεραπεία για την υπογονιμότητα με κάποια Τεχνική Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART) είναι σε κίνδυνο για αύξηση της δραστηριότητας της νόσου. Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Neurology, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αναπαραγωγικές ορμόνες συμβάλλουν στην ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού σε περιπτώσεις αυτοάνοσου νοσήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ).

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2006 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει 2,5 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο και είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι τους άνδρες. Ενώ προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι μέχρι και το 20% των ζευγαριών στις δυτικές χώρες πάσχουν από υπογονιμότητα, οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως δεν έχουν μειωμένη γονιμότητα, εκτός από εκείνες που έλαβαν κυκλοφωσφαμίδη ή υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών. Τα ιατρικά στοιχεία δείχνουν ότι οι σεξουαλικές ορμόνες και εκείνες που εμπλέκονται στην ωορρηξία (ορμόνες που εκκρίνουν γοναδοτροπίνη (GnRH)), διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων διαταραχών.

Όταν η ΣκΠ και η στειρότητα συμπίπτουν, οι ασθενείς οδηγούνται στην ART για επίτευξη εγκυμοσύνης, εξηγεί ο Δρ Jorge Correale του Ινστιτούτου Νευρολογικών Ερευνών Raúl Carrea. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ρόλο κάποιων αναπαραγωγικών ορμονών στα αυτοάνοσα νοσήματα, όσες γυναίκες έχουν ΣκΠ και δέχονται θεραπείες υπογονιμότητας διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου

Για να κατανοήσουν περαιτέρω την επίδραση της θεραπείας της υπογονιμότητας στη δραστηριότητα της ΣκΠ, οι ερευνητές ανέλυσαν κλινικά, ακτινολογικά, και ανοσοποιητικά δεδομένα ασθενών με ΣΚΠ που υποβλήθηκαν σε 26 κύκλους ART. Επίσης, χρησιμοποίησαν ένα επιστημονικά επιλεγμένο δείγμα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 75% των ασθενών με ΣκΠ παρουσίασαν επιδείνωση της νόσου μετά από μια θεραπεία υπογονιμότητας. Υποτροπές στη ΣκΠ αναφέρθηκαν στο 58% των κύκλων κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών μετά τη θεραπεία με ART. Επιπλέον, η ART συνδέθηκε με μια επταπλάσια αύξηση του κινδύνου επιδείνωσης της ΣκΠ και εννέα φορές μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας της νόσου με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το 73% των παροξύνσεων ήταν νέα συμπτώματα και το 27% αποδόθηκε στην επιδείνωση των προϋπάρχοντων συμπτωμάτων.

Η επιδείνωση αποδίδεται σε τρεις διαφορετικούς μηχανισμούς:

  1. Αύξηση της παραγωγής ορισμένων προφλεγμονωδών μορίων, γνωστές ως κυτταροκίνες (ή κυτοκίνες)
  2. Αύξηση στην παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με την ΣκΠ και που συνδέονται με την παραγωγή 17-β οιστραδιόλης από την ART (αντισώματα εναντίον της απομυελινικής πρωτεΐνης MOG, παράγοντας επιβίωσης Β-κυττάρων και αντιαποπτωτικά μόρια Bcl-2).
  3. Οι συγγραφείς απέδειξαν χρησιμοποιώντας ένα in vitro μοντέλο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού ότι η ART διευκόλυνε τη διείσδυση των δηλητηριωδών κυττάρων  του περιφερικού αίματος μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα

Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα της ΣκΠ μετά τη θεραπεία της υπογονιμότητας, καταλήγει ο Δρ Correale. Οι νευρολόγοι πρέπει να είναι ενήμεροι για ενδεχόμενη έξαρση της νόσου, ώστε να μπορούν να συζητήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους της ART στους ασθενείς με ΣΚΠ

Η υπογονιμότητα πέρα από το 20% που αναφέρει ο ΠΟΥ επηρεάζει πολύ περισσότερες οικογένειες. Οι λόγοι για τους οποίους μειώνεται η πιθανότητα σύλληψης είναι πολλοί· γενετικοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί και φαρμακευτικοί παράγοντες μπορούν να μειώσουν τη δυνατότητα σύλληψης. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες πρέπει να προλαμβάνουν και να μειώνουν την πιθανότητα για υπογονιμότητα. Αυτό μπορεί να γίνει και η Μοριακή Διατροφή, όπως και η Λειτουργική Ιατρική έχουν βοηθήσει πολλές οικογένειες να εντοπίσουν τοξικούς παράγοντες, διατροφικά λάθη, σημαντικές ανεπάρκειες και ορμονικές ανισορροπίες οι οποίες τελικά ήταν υπεύθυνες για τη δυσκολία σύλληψης. Συμπληρώστε το ειδικό ερωτηματολόγιο και ένας εξειδικευμένος επιστήμονας θα επικοινωνήσει μαζί σας, αλλιώς επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσουμε το θέμα που σας απασχολεί.

Σχετικά Άρθρα:

Leave a Reply